Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την Blackrock η αμκ της Alpha bank; Στο 1 ευρώ η τιμή της αμκ με τωρινές παραδοχές - Εξετάζει και το ΤΧΣ - Διαχρονικά σταθερός ο όμιλος

tags :
Μετά την Blackrock η αμκ της  Alpha bank; Στο 1 ευρώ η τιμή της αμκ με τωρινές παραδοχές -  Εξετάζει και το ΤΧΣ - Διαχρονικά σταθερός ο όμιλος
Αξιοσημείωτη μεγάλη πτώση έχει καταγράψει η μετοχή της Alpha bank το τελευταίο διάστημα και έχει κατέλθει στα 2 ευρώ και αποτίμηση 1 δις ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των επιπτώσεων που θα προκύψουν από την αναδιάταξη του χρέους περίπου 720 εκατ ευρώ αν εφαρμοστεί καθολικά σε όλο το φάσμα των ομολόγων και βεβαίως μια απομείωση λόγω Blackrock. Δυνητικά η τράπεζα θα μπορούσε να υποστεί μια ζημία 1,5 δις ευρώ.

Η Alpha bank έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές. Με βάση όλες τις ενδείξεις η αύξηση κεφαλαίου προσδιορίζεται μετά την μελέτη της Blackrock η οποία θα αξιολογήσει την πολιτική προβλέψεων στα δάνεια των τραπεζών. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου οπότε η αύξηση θα ακολουθήσει σε εύθετη φάση.
Αν υλοποιούσε με τις τωρινές παραδοχές αύξηση η τιμή της αύξησης θα προσδιοριζόταν στο 1 ευρώ.
Η συγκυρία δεν ευνοεί αυξήσεις κεφαλαίου και αυτό δεν αφορά μόνο την Alpha bank αλλά και κάθε άλλη τράπεζα.
Όμως πέραν από την αύξηση η Alpha bank έχει πέσει θύμα και μιας φημολογίας ακατανόητης και μη τεκμηριωμένης.
Η Alpha bank διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ως προς το ενεργητικό της άρα θα υποστεί και τις λιγότερες συνέπειες.
Τα σενάρια για την Blackrock και τα επιχειρηματικά δάνεια είναι εικασίες και όχι γεγονότα.
Η Alpha bank δεν αποκλείεται να εξετάσει και την προσφυγή της στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά αυτό το έχουν εξετάσει όλες οι τράπεζες. Αν η Alpha bank καταφύγει στο Ταμείο δεν θα αποτελέσει έκπληξη, όπως έκπληξη δεν θα αποτελέσει και η προσφυγή στο ELA.
Η Alpha bank είναι μια μεγάλη ασφαλής τράπεζα και διαχρονικά έχει αποδείξει την σταθερότητας.
Η αναφορά αυτή για την σταθερότητα της τράπεζας δεν γίνεται για λόγους εντυπώσεων αλλά για λόγους ουσίας. Η Alpha είναι μια αποδεδειγμένα σταθερή τράπεζα.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας

Όσον αφορά την μείωση της ονομαστικής αξίας.Ορισμένες φορές, κινήσεις που έχουν ως στόχο να λύσουν τεχνικά ζητήματα όπως π.χ. την υλοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου, μπορεί να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Αφορμή έχει αποτελέσει η απόφαση της Alpha bank να μειώσει σημαντικά το μετοχικό κεφάλαιο της αλλά και τα ποικίλα σχόλια που ακολούθησαν.Η μείωση της ονομαστικής αξίας πραγματοποιείται εν προκειμένω για να μπορεί η Alpha να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου καθώς ως γνωστό η τιμή μιας αύξησης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.
Με 4,7 ευρώ ονομαστική αξία η Alpha αντιμετώπιζε αντικειμενικό πρόβλημα.
Η νέα ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και ισχύει από τις 17 Αυγούστου.  
Η επιλογή των 0,30 ευρώ είναι μεν η έσχατη λύση αλλά διασφαλίζει στην τράπεζα ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την υλοποίηση της….
Η Alpha bank σε ανακοίνωση της είχε αναφέρει….
Με απόφαση της γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha bank  κατά 2.350.786.451,20 ευρώ, δια μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών από 4,70 ευρώ σε 0,30 ευρώ εκάστη, με σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Μετά την μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται στο ποσό των 1.100.280.894,40 ευρώ, διαιρούμενο σε 734.269.648 μετοχές, εκ των οποίων 534.269.648 κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου, μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 0,30 ευρώ, και 200.000.000 προνομιούχες, άνευ ψήφου, μετοχές, τις οποίες έχει αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 4,70 ευρώ κατέληξε η ανακοίνωση.
Το βασικό ερώτημα που ανέκυψε είναι γιατί μειώθηκε τόσο πολύ το μετοχικό κεφάλαιο κατά 2,35 δις ευρώ.
Χάθηκαν τα 2,35 δις ευρώ;
Όχι αυτή η προσέγγιση είναι τελείως λανθασμένη τα 2,35 δις ευρώ αποθεματοποιήθηκαν δεν χάθηκαν.
Τι σημαίνει όμως αποθεματοποίηση κεφαλαίου; Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάσης φύσεως απομειώσεις;
Θεωρητικά η Alpha bank μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που αποθεματοποίησε ώστε να καλύψει τις ζημίες από την αναδιάταξη του χρέους, που υπολογίζονται στα 700 εκατ ευρώ.
Επίσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων αν προκύψει αυτό από την διαγνωστική μελέτη της Blackrock.
H αποθεματοποίηση μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπει στην κάθε τράπεζα να χρησιμοποιεί το κεφάλαιο κατά το δοκούν. Το αποθεματοποιημένο κεφάλαιο δεν χάνεται αλλά αξιοποιείται.
Πρακτικά ακόμη και αν η Alpha δεν μείωνε το μετοχικό της κεφάλαιο λόγω της μείωσης της ονομαστικής αξίας π.χ. τα 700 εκατ από την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους θα τα πλήρωνε.
Τι θέλουμε να πούμε η αποθεματοποίηση δεν γίνεται για πονηρούς σκοπούς αλλά αποτελεί μια λογιστική διαδικασία απεικόνισης των κεφαλαίων μιας τράπεζας εν προκειμένω.
Ένα ενδιαφέρον επιχείρημα είναι γιατί όχι μόνο η Alpha αλλά και άλλες τράπεζες δεν προχώρησαν σε split της μετοχής που δεν επηρεάζει το μετοχικό κεφάλαιο.
Το split όπως και το reverse split για διαφορετικούς λόγους δεν αποτελούν τις ενδεδειγμένες χρηματιστηριακές επιλογές την τρέχουσα περίοδο. Ο πληθωρισμός μετοχών ή η συγκέντρωση μετοχών αυξάνει το ρίσκο σε μια τόσο ρηχή αγορά….
Η Alpha bank δεν έκανε κάτι μη συμβατό με την κείμενη νομοθεσία ή με τα χρηματιστηριακά ήθη.

www.bankingnews.gr


H μετοχική σύνθεση της Alpha bank

Μετοχικό κεφάλαιο πριν την μείωση της ονομαστικής αξίας

 

Μετοχικό κεφάλαιο με την νέα ονομαστική αξία 0,30 ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης