Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκπληξη στα stress tests – Από 15 δισ. μειώνονται στα 11 δισ. με 6 δισ. βασικό και 5 δισ δυσμενές – Ποιες οι ΑΜΚ κατά τράπεζα

Έκπληξη στα stress tests – Από 15 δισ. μειώνονται στα 11 δισ. με 6 δισ. βασικό και 5 δισ δυσμενές – Ποιες οι ΑΜΚ κατά τράπεζα
Οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν ΑΜΚ περί τα 4,7 δισεκ. ευρώ στα stress tests
Ενώ υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι το τελικό νούμερο της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι 14,6 με 14,8 δισεκ. ευρώ στα stress tests με 8,5 δισεκ. βασικό και 6,1 με 6,3 δισεκ. δυσμενές σενάριο, νεότερες πληροφορίες….ανατρέπουν προς το καλύτερο τα δεδομένα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο bankingnews.gr τονίζοντας ότι μεταφέρει πληροφόρηση και όχι εκτιμήσεις η τελική κεφαλαιακή ανάγκη θα είναι 11 δισεκ. ευρώ συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες μετά την τελευταία αναθεώρηση των stress tests στις 21 Οκτωβρίου του 2015.  
(Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό θα είναι μεγάλη έκπληξη.
Παράλληλα δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με δανειστές – Τρόικα, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς…και τα stress tests)
Παρ΄ ότι δεν κατέστη δυνατό – για ευνόητους λόγους – να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία αυτή ο αξιωματούχος μας ανέφερε τα εξής.
«Τα stress tests λήγουν τελικά σε ένα μικρότερο νούμερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ενώ η αγορά έκανε λόγο για 15 δισεκ. ευρώ περίπου θα είναι τελικώς περί τα 11 δισεκ. ή πολύ κοντά στα 11 δισεκ. ευρώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests.
To βασικό σενάριο θα είναι 6 δισεκ. και το δυσμενές σενάριο περίπου 5 δισεκ. ευρώ με οριακές αποκλείσεις στα νούμερα που παρουσιάζουμε.
Με βάση ενδείξεις γιατί δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες η Πειραιώς εμφανίζει τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο και η Εθνική τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο.
Γενικώς και με κάποιο βαθμό σχετικής αυθαιρεσίας θα μπορούσα να αναφέρω ότι με βασικό σενάριο 6 δισεκ. και αφαιρώντας τις προσφορές ανταλλαγής για τα ομολογιακά μεταξύ 1,3 με 1,6 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο προς την χαμηλότερη κλίμακα απομένουν 4,7 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν 4,7 δισεκ. σε αύξηση κεφαλαίου.
Τα 4,7 δισεκ. μετά από τις προσφορές ανταλλαγής και τα capital plans (και το κεφαλαιακό απόθεμα 5,5 δισεκ που απομένει) θα μπορούσαν .... να κατανέμονται ως εξής

Πειραιώς αύξηση κεφαλαίου 1,6 με 1,7 δισεκ.

Εθνική αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισεκ.
Eurobank αύξηση κεφαλαίου 850 εκατ  με 900 εκατ. και
Alpha bank αύξηση κεφαλαίου 600-650 εκατ.

Το δυσμενές σενάριο περίπου 5 δισεκ. θα μπορούσαν να καλυφθούν με μια αναλογία 70% cocos μετατρέψιμα ομολογιακά με επιτόκιο 8% ή 9% δηλαδή 3,5 δισεκ. cocos και 30% κοινές μετοχές με αύξηση κεφαλαίου ή 1,5 δισεκ.
Βέβαια αν το ενδιαφέρον των ξένων είναι τέτοιο που προσφέρουν περισσότερα κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν οι τράπεζες να καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου – μέρος των cocos -  με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά ακόμη τέτοια απόφαση δεν έχει παρθεί»
Στην ερώτηση τι θα συμβεί με τις προνομιούχες μετοχές 1,35 δισεκ. στην Εθνική και 950 εκατ στην Eurobank η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «είναι αλήθεια ότι έχουν εξεταστεί πολλά σενάρια.
Είχε εξεταστεί να μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές μετοχές, ωστόσο το εμπόδιο είναι ότι οι τιμές είναι υπερβολικά χαμηλές και το κράτος θα υποστεί ζημία.
Είχε εξεταστεί να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε cocos σε μετατρέψιμα ομολογιακά με επιτόκιο 8% ή 9%.
Όμως φαίνεται – γιατί ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα αυτό – να προκρίνεται η λύση της ανανέωσης των προνομιούχων μετοχών όχι με την λογική των γνωστών παρατάσεων.
Δηλαδή για τα τεθεί απλά θα συνεχίσουν να είναι προνομιούχες….οι προνομιούχες μετοχές, όμως διευκρινίζω ότι το θέμα αυτό παραμένει ακόμη ανοικτό και όχι οριστικό.
Στο ερώτημα αν είναι σκόπιμο να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για όλο το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και ότι δεν καλυφθεί πάνω από το βασικό σενάριο από τους ιδιώτες να το καλύψει το ΤΧΣ με cocos και κοινές μετοχές η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «προφανώς και οι ιδιώτες έχουν τον πρώτο ρόλο και λόγο αλλά η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ιδιωτών και του ΤΧΣ που είναι μέτοχος με 56% στις ελληνικές τράπεζες.
Ούτε οι ιδιώτες να χάσουν αλλά ούτε το ΤΧΣ να ζημιωθεί, χρειάζεται ισορροπία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης