Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha και Eurobank εξετάζουν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια και μέρος του δυσμενούς σεναρίου – Οι 4 ΑΜΚ υπερκαλύπτονται

Alpha και Eurobank εξετάζουν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια και μέρος του δυσμενούς σεναρίου – Οι 4 ΑΜΚ υπερκαλύπτονται
Οι τράπεζες με την νέα ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικοποιούνται επιθετικά εξέλιξη σίγουρα θετική για το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο.
Η συνολική κεφαλαιακή ανάγκη για τις τράπεζες θα διαμορφωθεί στα stress tests περίπου στα 11 με 11,8 δισεκ. ευρώ με 6,5 δισεκ. και 5 δισεκ. αντίστοιχα για δυσμενές και βασικό σενάριο.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr οι ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες κατά τράπεζα ορίζονται ως εξής.
(Τα ποσά που αναφέρονται είναι τα ελάχιστα για αυξήσεις κεφαλαίου έχοντας προηγηθεί προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά μόνο για τα υβριδικά και μειωμένης εξασφάλισης και όχι για τα senior ομόλογα)
Οι ελάχιστες ΑΜΚ με προσφορές ανταλλαγής μόνο σε ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά χωρίς τα senior ομόλογα είναι.
Πειραιώς 1,55 με 1,6 δισεκ. ευρώ
H Πειραιώς εμφανίζει την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ανάγκη στο βασικό σενάριο
Εθνική 1,35 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική εμφανίζει την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ανάγκη στο δυσμενές σενάριο
Eurobank 800-900 εκατ ευρώ
Alpha bank 600 εκατ ευρώ
Η Alpha bank εμφανίζει συνολικά τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν 100% αυτό πλέον είναι οριστικό και δεδομένο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα εμπλοκής και των senior ομολόγων στην διαδικασία ανταλλαγής ομολογιακών σε μετοχές.
Ωστόσο απόφαση δεν υπάρχει ενώ τα νομικά εμπόδια είναι πολλά.
Αν εμπλακούν και τα κοινά ομολογιακά senior τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωθούν περαιτέρω.
Όμως μετά των ελάχιστων αυξήσεων κεφαλαίου και των δυνητικών αυξήσεων κεφαλαίου υπάρχει μια διαφορά.
Θα υπάρξουν τράπεζες που θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου μεγαλύτερες από τις ελάχιστες και ειδικά Alpha bank και Eurobank, δηλαδή να σηκώσουν κεφάλαια περισσότερα από αυτά που θα ορίζονται ως ελάχιστα απαραίτητα για την κάλυψη του βασικού σεναρίου.
Alpha bank και Eurobank είναι πολύ πιθανό έως περίπου βέβαιο να επιχειρήσουν να καλύψουν και ένα μέρος του δυσμενούς σεναρίου.
To TXΣ θα κάλυπτε το δυσμενές σενάριο με cocos μετατρέψιμα ομόλογα 70% με 75% και επιτόκιο 8% και μετοχές 30% με 25%.
Τι θα μπορούσαν να πράξουν Alpha bank και Eurobank;
Π.χ. η Eurobank εμφανίζει συνολικές κεφαλαιακές υποχρεώσεις βασικό σενάριο, AQR και δυσμενές σενάριο, μεταξύ 1,75 με 2 δισεκ. ευρώ.
Θα μπορούσε να καλύψει λοιπόν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου και έτσι να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του ΤΧΣ.
Με βάση αυτό το σενάριο
Η Πειραιώς θα μπορούσε να αντλήσει 1,7 δισεκ.
Η Εθνική 1,35 δισεκ.
Η Eurobank 1,3 με 1,5 δισεκ.
Η Alpha bank 1-1,3 δισεκ. ευρώ
Και ενώ Alpha bank και Eurobank βρίσκονται στην καλύτερη θέση λόγω των χαμηλότερων κεφαλαιακών αναγκών, Eurobank και Πειραιώς έχουν ένα πλεονέκτημα που ονομάζεται πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αξία.
Στην Πειραιώς και στην Eurobank υλοποιώντας τις ΑΜΚ με παραίτηση του ΤΧΣ στο βασικό σενάριο και κάλυψη μόνο του δυσμενούς, το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα εκτιναχθεί.
Ειδικά στην Eurobank όπου το ΤΧΣ ελέγχει το 36% περίπου θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 8% με 9% και οι ιδιώτες να βρεθούν στο 92% με 91%.
Από ορισμένες πηγές αναφέρεται ότι θα υπάρξει ένα πλαφόν από το ΤΧΣ δηλαδή να μην πέσει το ποσοστό του κάτω από 20%.
Όμως η DGCom ξεκάθαρα δίνει προτεραιότητα στους ιδιώτες μετόχους που προηγούνται στην ανακεφαλαιοποίηση.
Αν μια τράπεζα θέλει να καλύψει το μέγιστο δυνατό της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τους κανόνες της DGCom θα μπορεί να το πράξει.
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει το 20% ώστε να μπορεί να ασκεί και την κοινωνική της πολιτική.
Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να οριοθετηθεί το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων.
Βέβαια στην περίπτωση της Eurobank και Εθνικής το κράτος έχει την δυνατότητα…μετατροπής των προνομιούχων μετοχών 950 εκατ και 1,35 δισεκ. αντίστοιχα σε κοινές μετοχές εξέλιξη που θα επιτρέψει το κράτος να έχει το επιθυμητό ποσοστό ή σε cocos μετατρέψιμα ομόλογα. 
Όμως θεσμικές πηγές έχουν αναφέρει ότι εξετάστηκε το σχέδιο μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και προκρίνεται η λύση…κάποιας μορφής επανέκδοσης χωρίς default και bail in…. ή θα επιλεγεί η λύση της μετατροπής των προνομιούχων σε cocos μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα.
Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών το ποσοστό των ιδιωτών θα εκτιναχθεί από το 44% στο 73%  και το ΤΧΣ από 56% θα υποχωρήσει στο 27%....πλην της Eurobank όπου θα υποχωρήσει προς το 9% το ποσοστό το Ταμείου.
Το τραπεζικό σκηνικό αλλάζει.
Οι τράπεζες με την νέα ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικοποιούνται επιθετικά εξέλιξη σίγουρα θετική για το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης