Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

JP Morgan Cazenove: Στα 11,1 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 ελληνικών τραπεζών στα stress test

JP Morgan Cazenove: Στα 11,1 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 ελληνικών τραπεζών στα stress test
Οι ανάγκες της Alpha Bank θα διαμορφωθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 2,8 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στα 5,9 δισ. ευρώ και της Εθνικής στα 0,9 δισ. ευρώ
Στα 11,1 δισ. ευρώ αναμένει η JP Morgan Cazenove ότι θα διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μετά τη διενέργεια των stress test, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν το προσεχές Σάββατο.
Ειδικότερα, στη σημερινή 8σέλιδη της με τίτλο «Greek banks - Capital sensitivity to upcoming AQR stress test» (Ελληνικές τράπεζες - Ευαισθησία κεφαλαίων στα επερχόμενα τεστ κοπώσεως - AQR), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan Cazenove, εκτιμά ότι οι ανάγκες στο βασικό σενάριο θα είναι στα 9,8 δισ. ευρώ και στο δυσμενές στα 16,3 δισ. ευρώ.
Συμπεριλαμβανομένων και των δράσεων για την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων υποχρεώσεων (LME), οι οποίες εκτιμώνται στα 5,2 δισ. ευρώ, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 11,1 δισ. ευρώ.
Οι ανάγκες της Alpha Bank θα διαμορφωθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 2,8 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στα 5,9 δισ. ευρώ και της Εθνικής στα 0,9 δισ. ευρώ.


Embedded image permalink

Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, στελέχη της οποίας βρέθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν οι ιδιώτες να καλύψουν τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου, η εξέλιξη του οποίοθ θα καθορίσει και το επίπεδο συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μετά από έξι χρόνια αθροιστικής συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 26%, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασαν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 24,3- 38,9%.
Μόνο σε δύο χώρες, σε Ουκρανία και Κύπρο, έχουν σημειωθεί υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων: 54% από τη θυγατρική της OTP στην Ουκρανία, 53,7% από τη θυγατρική της RBI στην Ουκρανία, και 52,9% από την Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove οι δύο χώρες αποτελούν ένα αρκετά συντηρητικό σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη δική της ανάλυση, εκτιμά επιπλέον αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% στο βασικό σενάριο και 15% στο δυσμενές σενάριο.
Αυτό θα οδηγήσει τους δείκτες NPLs των ελληνικών τραπεζών στο 34,3% -48,9% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στο 39,3% -53,9% σύμφωνα με το δυσμενές.
Ιστορικά, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο κάτω άκρο του φάσματος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην συμβολή της τουρκικής θυγατρικής και την ισχυρότερη την ποιότητα του ενεργητικού, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται στο υψηλότερο άκρο.

Οι παραδοχές - εκτιμήσεις της JP Morgan Cazenove στα stress test των ελληνικών τραπεζών

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης