Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφέρει η συμμετοχή στις προσφορές ομολογιακών των τραπεζών; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συμφέρει η συμμετοχή στις προσφορές ομολογιακών των τραπεζών; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Συμφέρει η συμμετοχή στις προσφορές ανταλλαγής των ομολογιακών από τις τράπεζες; - Ναι υπό όρους
Οι τράπεζες ως αναμενόταν υπέβαλλαν προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά δάνεια που έχουν εκδώσει tier 1, tier 2 και κοινά ομολογιακά δάνεια senior.
Οι προσφορές είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ισορροπούν μεταξύ του κινδύνου bail in και των δίκαιων προσφορών προς τους ομολογιούχους.

Μέχρι τώρα η Πειραιώς υπέβαλλε προσφορά ανταλλαγής με στόχο ομόλογα έως 1,1 δισεκ. ευρώ, η  Alpha bank για ομολογιακά 1,08 δισεκ. ευρώ περίπου και η Eurobank 878-880 εκατ ευρώ.
Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στις προσφορές των τραπεζών θα πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα.
Γιατί υποβάλλουν προσφορές οι τράπεζες;
Η απάντηση είναι απλή.
Με βάση την οδηγία BRRD αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να  ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς με ιδιωτικά κεφάλαια τότε από αρχές 2016 ενεργοποιείται το bail in όπου μέτοχοι και ομολογιούχοι tier 1 και tier 2 συμμετέχουν στις ζημίες υποχρεωτικά.
Οι τράπεζες προβαίνουν σε προσφορές ανταλλαγής των ομολογιακών τους με στόχο να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ή κατά το ορθότερο να μειώσουν το ύψος της ελάχιστης αύξησης κεφαλαίου.
Υπό τον φόβο του bail in που αν συμβεί θα είναι με χειρότερους όρους ίσως πολλοί δουν τις «προαιρετικές» προτάσεις ως ευκαιρία.
Με βάση ενδείξεις η Πειραιώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει 630-650 εκατ, η Alpha bank θα μπορούσε να φθάσει τα 400-600 εκατ και στην Eurobank μπορεί να μην γίνει αποδεκτή η προσφορά ανταλλαγής καθώς η συμμετοχή των διεθνών funds στην αύξηση κεφαλαίου πηγαίνει καλύτερα των προσδοκιών.
Ωστόσο με βάση την λογική από τα 880 εκατ της προσφοράς της Eurobank τα 531 - 532 εκατ που είναι senior το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμμετάσχουν, δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στην προσφορά ανταλλαγής ενώ τα 80 εκατ του tier 1 και τα 267 εκατ του tier II ίσως να συμμετάσχουν.
Ποια είναι η καλύτερη προσφορά;
Η απάντηση είναι περίπλοκη.
Η πιο "χαλαρή" είναι της Eurobank που υποκρύπτει και την άνεση της τράπεζας στην αύξηση κεφαλαίου, της Alpha bank είναι ρεαλιστική, αλλά δεν μας άρεσε η αναφορά στην μη καταβολή των δεδουλευμένων τόκων.
Της Πειραιώς ήταν λίγο σκληρή αλλά δίκαιη.
Η Εθνική θα ανακοινώσει άμεσα την δική της προσφορά προς τους ομολογιούχους της.

Οι προτάσεις

Η Πειραιώς υπέβαλλε προσφορές για τα 1,1 δισεκ. ομολογιακών που κατανέμονται ως εξής.
Προνομιούχες μετοχές 200 εκατ
Μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ
Ομολογιακά 500 εκατ με 5% επιτόκιο
Η Πειραιώς υποβάλλει προσφορά ανταλλαγής στα tier II στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Ωστόσο συνδυάζει μετοχές, μετρητά ή ένα πακέτο μετοχών με μετρητά.
Η διαδικασία ανταλλαγής προσφορών ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου.

Η Alpha bank έχει υποβάλλει προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά της ύψους 1,08 δισεκ.
Η πρόταση της Alpha bank δεν αποκλίνει από την πρόταση της Πειραιώς ωστόσο είναι λίγο δυσδιάκριτοι οι όροι υποχρεωτική και προαιρετική διαδικασία καθώς και η διαδικασία εκκαθάρισης.
Να σημειωθεί πάντως ότι μεγάλος μέρος των κατόχων ομολογιακών της Alpha bank είναι ασφαλιστικά ταμεία και μάλλον δεν έχουν ενθουσιαστεί με την προσφορά ανταλλαγής όχι λόγω των όρων αλλά του καταστατικού που διέπει τα Ταμεία (πότε πουλάνε ομολογιακά, υπό ποιους όρους).
Η πρόταση ωστόσο της Alpha bank έχει εναλλακτικές επιλογές με κυριότερη ότι όσοι συμμετάσχουν θα λάβουν μετοχές…που θα έχουν προστιθέμενη αξία.
Με ανταλλαγή μετοχών καλύπτει έως το 100% της ονομαστικής αξίας αλλά με μετρητά το 50% της ονομαστικής αξίας.
Να σημειωθεί ότι οι μετοχές που θα λάβουν οι ομολογιούχοι όλων των τραπεζών θα είναι με βάση τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η διαδικασία της προσφοράς ανταλλαγής ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου ενώ η ημερομηνία τελικού διακανονισμού αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου.

Η Eurobank έχει υποβάλλει προσφορά ανταλλαγής στα ομολογιακά της ύψους 878 εκατ.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί την πρόταση της Eurobank έναντι του ανταγωνισμού είναι η αναφορά ότι η τράπεζα μπορεί να μην αποδεχτεί τις προσφορές αν η ανακεφαλαιοποίηση καλυφθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ενδείξεις πάντως είναι ότι η αύξηση υπερκαλύπτει όλο το βασικό σενάριο οπότε μπορεί να μην χρειαστεί τελικώς να γίνουν δεκτές οι προσφορές ανταλλαγής.
Η πρόταση της Eurobank είναι προαιρετική, προσφέρει μόνο μετοχές ενώ υπάρχει όρος ότι αν καλυφθούν οι ανάγκες από την ΑΜΚ μπορεί να μην γίνει δεκτή η προσφορά ανταλλαγής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ομολογιούχοι κοινών senior 531 εκατ που έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν στο 100% τα ομόλογα τους σε μετοχές μάλλον δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Στόχος της Eurobank πάντως είναι να μην χρησιμοποιήσει τα ομολογιακά.
Με βάση την πρόταση που έχει υποβάλλει θα ανταλλάξει με μετοχές tier 1 ομολογιακά 80 εκατ στο 50% της ονομαστικής τους αξίας δηλαδή 40 εκατ.
Θα ανταλλάξει tier II ομολογιακά 267 εκατ στο 80% της ονομαστικής τους αξίας δηλαδή 213-214 εκατ.
Τα senior ομόλογα 531 εκατ θα τα ανταλλάξει στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Τα senior δεν θα συμμετάσχουν και υπάρχει ερωτηματικό αν συμμετάσχουν τα ομολογιακά tier 1 και tier 2.
Με βάση τον σχεδιασμό η Eurobank στις 16 Νοεμβρίου του 2015 συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση, στις 20 Νοεμβρίου εγκρίνεται το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και 24 Νοεμβρίου εκδίδονται οι νέες μετοχές.
Η προσφορά ανταλλαγής των ομολογιακών της Eurobank ξεκινάει 4 Νοεμβρίου και λήγει 11 Νοεμβρίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης