Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Eurogroup παρατείνει το βιβλίο της Πειραιώς έως 10/11 ή έως 13/11 – Πιθανόν και τα 4 book να είναι ανοικτά ταυτόχρονα

Το Eurogroup παρατείνει το βιβλίο της Πειραιώς έως 10/11 ή έως 13/11 – Πιθανόν και τα 4 book να είναι ανοικτά ταυτόχρονα
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος....να είναι ανοικτά και τα 4 βιβλία προσφορών των τραπεζών...εξέλιξη όχι καλή
Οι εξελίξεις στο Eurogroup αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς παρατείνεται μέχρι αύριο 10 Νοεμβρίου στο καλό σενάριο αν δηλαδή σήμερα υπάρξει συμφωνία ενώ στο κακό σενάριο που στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς θα παραμείνει ανοικτό έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.
Με βάση πληροφορίες η Πειραιώς έχει ροή προσφορών που χαρακτηρίζεται πολύ καλή, ο στόχος για 1,6 δισεκ. είναι ρεαλιστικός, ωστόσο οι επιδράσεις από τις εμπλοκές που έχουν υπάρξει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα έχει άμεσα δύο συνέπειες, την παράταση του βιβλίου προσφορών και την πίεση στην τιμή της ΑΜΚ.
Η αρχική εκτίμηση για τιμή στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς στα 0,04 με 0,038 ευρώ έχει αναθεωρηθεί χαμηλότερα.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Πειραιώς δεν θα ανακοινώσει anchor investrors όπως και δεν το έπραξε και σε παρελθούσες ΑΜΚ.
Να σημειωθεί ότι από τον νόμο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στο πόσο διάστημα μπορεί να μείνει ανοικτό ένα βιβλίο προσφορών.
Ιστορικά συνήθως παραμένει ανοικτό έως 3 ημέρες αλλά η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση.
Αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο στο Eurogroup υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος.
Πάντως Eurobank και Alpha bank εύλογα θα περιμένουν την έκβαση των εξελίξεων στο Eurogroup και γενικώς τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος Τρόικα....πριν ανοίξουν τα βιβλία προσφορών τους.
Πρακτικά λοιπόν ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές μεταθέσεις στους χρόνους όπου θα ανοίξουν τελικώς τα βιβλία προσφορών.
Η Eurobank θα ξεκινήσει το βιβλίο προσφορών μάλλον μεθαύριο 11 Νοεμβρίου με anchor investor 800 εκατ με 1 δισεκ.
Η Alpha bank είναι έτοιμη και δυνητικά μπορεί να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και αύριο 10 Νοεμβρίου ή τις επόμενες ημέρες.....
Το Paramount από το Qatar συμμετέχει ενεργότατα στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha bank.
Η Εθνική ήδη προετοιμάζεται.
Πρακτικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι ανοικτά και τα 4 βιβλία προσφορών στις τράπεζες... εξέλιξη σίγουρα όχι καλή.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία στο Eurogroup ώστε να κλείσει αύριο το απόγευμα 10 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς επιτυχώς και εν συνεχεία να ανοίξουν τα άλλα βιβλία.
Eurobank και Alpha bank βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα έναντι της Πειραιώς και Εθνικής ωστόσο και οι 4 τράπεζες πρέπει να πετύχουν.

Υποσημείωση

Πρωτίστως ψυχραιμία.
Όμως η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η έκβαση του Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη των βιβλίων προσφορών των τραπεζών.
Και οι 4 τράπεζες πρέπει να πετύχουν με οποιοδήποτε κόστος.

Θωμόπουλος (Πειραιώς): Είμαι βέβαιος ότι θα συγκεντρώσουμε τα 4,9 δισ. - Ευκαιρία για τους ξένους οι ελληνικές τράπεζες

Βέβαιος ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα καταφέρει να βρει τα 4,9 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress test της ΕΚΤεμφανίστηκε μιλώντας στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Άνθιμος Θωμόπουλος.
Ο κ. Θωμόπουλος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, χαρακτήρισε «ευκαιρία» για τους ξένους επενδυτές της συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Μιλώντας στους FT o κ. Θωμόπουλος περιγράφει την περίοδο της επιβολής των capital controls.
«Φανταστείτε την εξής εικόνα: ανοίγεις τα καταστήματα το πρωί και ήδη έχεις 100.000 συνταξιούχους να κάνουν ουρές.
Πώς να διπλασιάσεις τις ώρες εργασίας του προσωπικού και να αντιμετωπίσεις τα logistics της μεταφοράς δισεκατομμυρίων στο σύστημα;», εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα.
Όπως ανέφερε, ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απόφαση της κυβέρνησης δημιούργησε μια ακραία διαχειριστική πρόκληση για τον κ. Θωμόπουλο και τους συναδέλφους του στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η τράπεζα έπρεπε να εκδώσει 500.000 νέες χρεωστικές κάρτες μέσα σε δύο εβδομάδες, κυρίως για ηλικιωμένους που δεν διέθεταν κάρτα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Πλέον, όπως σημειώνουν οι FT, Ελλάδα βρίσκεται σε πιο σταθερή κατάσταση, μετά από τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πίεση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, δεν έχει χαλαρώσει.
Η τράπεζα πρέπει να αντλήσει το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΕΚΤ.
Οι Financial Times εκτιμούν ότι η Πειραιώς βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση από τις τρεις μεγάλες ανταγωνίστριες τράπεζες, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου επισφαλών δανείων της.
Αν η τράπεζα, τα δύο τρίτα της οποίας ήδη ανήκουν στο ΤΧΣ, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια από τους ιδιώτες, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με πλήρη κρατικοποίηση.
Ωστόσο ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει βέβαιος ότι η Πειραιώς θα τα καταφέρει.
Ο κ. Θωμόπουλος προβλέπει τολμηρά ότι όταν καταλαγιάσει η «σκόνη», θα μπορεί να πάρει εύσημα για τη διάσωση όχι μόνο μίας ελληνικής τράπεζας, αλλά δύο.
Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της Πειραιώς πριν από δυο χρόνια, ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, όπου επέβλεπε την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία - ένα περιουσιακό στοιχείο-βραβείο που η Εθνική τώρα σκοπεύει να πουλήσει προκειμένου να καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα.
«Αν καταφέρω να αντλήσω τα χρήματα για την Πειραιώς και η Εθνική ξεφύγει από το πρόβλημα αυτό πουλώντας τις τουρκικές δραστηριότητες, θα έχω βοηθήσει δύο τράπεζες να ξεφύγουν από την εκκαθάριση», όπως δηλώνει ο CEO.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτός ο «τσαμπουκάς» που επιδεικνύει ο κ. Θωμόπουλος δεν εκτιμάται πάντα.
Πάντως, ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έως και 5-9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην οικονομική κρίση, ο κ. Θωμόπουλος υπογραμμίζει το γεγονός ότι «δεν έχει επιτραπεί στον έξω κόσμο να αντιληφθεί πλήρως το μαχητικό πνεύμα της Ελλάδας.
Δεν υπήρξε κατάρρευση της κοινωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης