Ωστόσο, η πίεση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, δεν έχει χαλαρώσει.
Βέβαιος ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα καταφέρει να βρει τα 4,9 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress test της ΕΚΤεμφανίστηκε μιλώντας στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Άνθιμος Θωμόπουλος.
Ο κ. Θωμόπουλος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, χαρακτήρισε «ευκαιρία» για τους ξένους επενδυτές της συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Μιλώντας στους FT o κ. Θωμόπουλος περιγράφει την περίοδο της επιβολής των capital controls.
«Φανταστείτε την εξής εικόνα: ανοίγεις τα καταστήματα το πρωί και ήδη έχεις 100.000 συνταξιούχους να κάνουν ουρές.
Πώς να διπλασιάσεις τις ώρες εργασίας του προσωπικού και να αντιμετωπίσεις τα logistics της μεταφοράς δισεκατομμυρίων στο σύστημα;», εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα.
Όπως ανέφερε, ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απόφαση της κυβέρνησης δημιούργησε μια ακραία διαχειριστική πρόκληση για τον κ. Θωμόπουλο και τους συναδέλφους του στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η τράπεζα έπρεπε να εκδώσει 500.000 νέες χρεωστικές κάρτες μέσα σε δύο εβδομάδες, κυρίως για ηλικιωμένους που δεν διέθεταν κάρτα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Πλέον, όπως σημειώνουν οι FT, Ελλάδα βρίσκεται σε πιο σταθερή κατάσταση, μετά από τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πίεση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, δεν έχει χαλαρώσει.
Η τράπεζα πρέπει να αντλήσει το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΕΚΤ.
Οι Financial Times εκτιμούν ότι η Πειραιώς βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση από τις τρεις μεγάλες ανταγωνίστριες τράπεζες, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου επισφαλών δανείων της.
Αν η τράπεζα, τα δύο τρίτα της οποίας ήδη ανήκουν στο ΤΧΣ, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια από τους ιδιώτες, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με πλήρη κρατικοποίηση.
Ωστόσο ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει βέβαιος ότι η Πειραιώς θα τα καταφέρει.
Ο κ. Θωμόπουλος προβλέπει τολμηρά ότι όταν καταλαγιάσει η «σκόνη», θα μπορεί να πάρει εύσημα για τη διάσωση όχι μόνο μίας ελληνικής τράπεζας, αλλά δύο.
Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της Πειραιώς πριν από δυο χρόνια, ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, όπου επέβλεπε την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία -ένα περιουσιακό στοιχείο-βραβείο που η Εθνική τώρα σκοπεύει να πουλήσει προκειμένου να καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα.
«Αν καταφέρω να αντλήσω τα χρήματα για την Πειραιώς και η Εθνική ξεφύγει από το πρόβλημα αυτό πουλώντας τις τουρκικές δραστηριότητες, θα έχω βοηθήσει δύο τράπεζες να ξεφύγουν από την εκκαθάριση», όπως δηλώνει ο CEO.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτός ο «τσαμπουκάς» που επιδεικνύει ο κ. Θωμόπουλος δεν εκτιμάται πάντα.
Πάντως, ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έως και 5-9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην οικονομική κρίση, ο κ. Θωμόπουλος υπογραμμίζει το γεγονός ότι «δεν έχει επιτραπεί στον έξω κόσμο να αντιληφθεί πλήρως το μαχητικό πνεύμα της Ελλάδας.
Δεν υπήρξε κατάρρευση της κοινωνίας».
Σχόλια αναγνωστών