Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελάχιστος στόχος για την Εθνική τα 600 εκατ σε νέα κεφάλαια - Οι προνομιούχες 1,35 δισ και στις ΗΠΑ 200 εκ μετατρέπονται σε κοινές

Ελάχιστος στόχος για την Εθνική τα 600 εκατ σε νέα κεφάλαια - Οι προνομιούχες 1,35 δισ και στις ΗΠΑ 200 εκ μετατρέπονται σε κοινές
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να καλύψει το βασικό σενάριο 1,57 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια και ομολογιούχους...
(upd4) Με ισχυρό οπλοστάσιο στην μάχη της ανακεφαλαιοποίησης μπαίνει η Εθνική τράπεζα η οποία μπορεί να ανοίξει το βιβλίο προσφορών ανά πάσα στιγμή.
Στόχος της Εθνικής είναι να καλύψει τα 1,57 δισεκ. του βασικού σεναρίου ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 4,6 δισεκ.
Με βάση τον σχεδιασμό, η Εθνική περίπου 792 εκατ τα καλύπτει από LME από τα ομολογιακά, περίπου 200 εκατ από τις προνομιούχες στις ΗΠΑ που θα μετατραπούν σε κοινές διαδικασία που καθυστερεί μεν αλλά έχει ήδη γίνει αποδεκτή η διαδικασία.
Ως εκ τούτου ο ελάχιστος στόχος είναι τα 600 εκατ ευρώ σε νέα κεφάλαια χωρίς βεβαίως να αποκλείεται να αντλήσει και περισσότερα.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου θα μετατραπούν σε κοινές δηλαδή τα 1,35 δισεκ. θα συμπεριλαμβάνονται στο tangible book value δηλαδή στον καθαρό πυρήνα των κεφαλαίων και της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει οποτεδήποτε με αργότερο 16 ή 17 Νοεμβρίου.
Επίσης στις 23 Νοεμβρίου η Εθνική θα ανοίξει την διαδικασία και για ιδιώτες μικρομετόχους και έλληνες επενδυτές.
Ο στόχος να καλύψει 1,57 δισεκ. του βασικού σεναρίου είναι ρεαλιστικός.
Σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 4,6 δισεκ. η διάρθρωση έχει ως εξής
600 εκατ νέα ιδιωτικά κεφάλαια κατ΄ελάχιστο από το book building
790 εκατ από ομολογιακά
200 εκατ από τις προνομιούχες στις ΗΠΑ που θα μετατραπούν σε κοινές.
2,25 δισεκ cocos από το ΤΧΣ
750 εκατ από ΑΜΚ που θα καλύψει το ΤΧΣ (αναλογικά θα μειωθούν cocos και ΑΜΚ ανάλογα με τα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι ιδιώτες)
Εν τω μεταξύ στις 17 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής τράπεζας με σκοπό να εγκρίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που συνολικά φθάνει τα 4,6 δισεκ.
Η Εθνική θα προχωρήσει σε reverse split 15 προς 1.
Οι βασικοί στόχοι είναι
1)Η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 11 Δεκεμβρίου του 2015 με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν όλες οι τράπεζες προς τον SSM.  
2)Η Εθνική υποχρεωτικά – αναγκαστικά θα μετατρέψει τα ομολογιακά σε μετοχές.
Η Εθνική ήδη έχει ανακοινώσει προσφορά ανταλλαγής με μετοχές ομολογιακά 741 εκατ ευρώ έως τις 11 Νοεμβρίου.
3)Η Εθνική λαμβάνοντας και την τρέχουσα τιμή του ADR στην Νέα Υόρκη που βρίσκεται κάτω του 1 δολαρίου υποχρεούται μέσω της διαδικασίας του reverse split να αναπροσαρμόσει ονομαστική και χρηματιστηριακή τιμή.
Η ονομαστική αξία από 0,30 ευρώ αναπροσαρμόζεται στα 4,5 ευρώ και οι κοινές μετοχές από 3,53 δισεκ. σε 235 εκατ με σχέση 15 παλαιές μετοχές προς 1 νέα μετοχή.
4)Η Εθνική θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και εισφορά σε είδος καθώς θα χρησιμοποιηθούν και cocos μετατρέψιμα ομόλογα.
5)Η Εθνική θα αντλήσει 4,6 δισεκ. μέσω αύξησης με ονομαστική αξία των νέων μετοχών τα 0,30 ευρώ ενώ το σκέλος των μετατρέψιμων ομολογιακών θα είναι η ΑΜΚ σε είδος.  
6)Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση το βιβλίο προσφορών το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν την γενική συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου.
 7)Πως θα καλυφθεί η κεφαλαιακή ανάγκη των 4,6 δισεκ. ευρώ;
Α)Από την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων έως 741 εκατ
Β)Προσφορές από το εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο book building
8)Επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν τα 4,6 δισεκ. μέσω αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα εκδοθούν και μετατρέψιμα σε μετοχές cocos.
9)Με βάση την διαδικασία από τα 4,6 δισεκ. τα 741 εκατ θα προέλθουν από την υποχρεωτική μετατροπή των ομολογιακών σε μετοχές.
Με δεδομένο ότι το βασικό σενάριο της Εθνικής είναι 1,575 δισεκ. αυτό σημαίνει 1,575 δις – 741 εκατ από τα ομολογιακά = 834 εκατ.
10)Η Εθνική από τα 4,6 δισεκ. της συνολικής κεφαλαιακής ανάγκης πρέπει να καλύψει τα 1,57 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια και τα εναπομείναντα 3 δισεκ. το 75% τα 2,25 δισεκ. σε cocos με επιτόκιο 8% που θα καλύψει το ΤΧΣ και το 25% 750 εκατ με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει το ΤΧΣ.
Άρα η ΑΜΚ σε μετρητά θα είναι 2,32 δισεκ. εκ των οποίων 741 από ομολογιούχους και 2,25 δισεκ. από cocos μετατρέψιμα ομολογιακά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης