Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρόκειται να συμβεί στις μετοχές των τραπεζών; - Προσοχή στο επόμενο κύμα επιθετικών πωλήσεων…και μετά ισχυρό ράλι

Τι πρόκειται να συμβεί στις μετοχές των τραπεζών; - Προσοχή στο επόμενο κύμα επιθετικών πωλήσεων…και μετά ισχυρό ράλι
Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαθέτει συνολικά 3,7-3,8 δισεκ. μετοχές σε σχέση με τα 37 δισεκ. μετοχών του παρελθόντος.
Το έσχατο διάστημα για ορισμένους είναι έκπληξη το σοκ των επιθετικών ρευστοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών ήταν απόλυτα προβλέψιμη.
Απόλυτα προβλέψιμη.
Το ζήτημα δεν είναι τι έχει συμβεί έως σήμερα αλλά τι δυνητικά μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα.
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι μέσω των reverse split που έφθασαν έως 100 προς 1 (εκτίμηση του bankingnews.gr Ιούλιος του 2014) θα υπάρξει ένα επιθετικό μάζεμα των 37 δισεκ. τραπεζικών μετοχών που κυκλοφορούν στο χρηματιστήριο.
Ενδεικτικά η Εθνική θα βρεθεί με 234 εκατ μετοχές από 3,52 δισεκ. η Πειραιώς από 6,101 δισεκ. σε 61 εκατ η Eurobank με 147 εκατ από 14,7 δισεκ. και η Alpha bank από 12,709 δισεκ. θα βρεθεί με 254 εκατ.
Πρακτικά τα 37 δισεκ. θα μειωθούν σε 696 εκατ μετοχές.
Αυτό το σκέλος όμως δεν έχει καμία σημασία καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι προφανώς οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι 10,1 δισεκ. ευρώ περιλαμβανομένων και των προσφορών ανταλλαγής δηλαδή ομολογιούχοι που θα ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με μετοχές.
Στο πλαίσιο αυτό

Η Πειραιώς θα εκδώσει 805 εκατ νέες μετοχές και περιλαμβανομένων και των παλαιών μετοχών θα διαθέτει συνολικά  866 εκατ μετοχές μετά την ΑΜΚ.

Η Εθνική θα εκδώσει 480 εκατ νέες μετοχές και περιλαμβανομένων και των παλαιών μετοχών θα διαθέτει συνολικά 714 εκατ μετοχές μετά την ΑΜΚ.

Η Eurobank θα εκδώσει 1,16 δισ νέες μετοχές και περιλαμβανομένων και των παλαιών θα διαθέτει 1,3 δισ μετοχές μετά τις ΑΜΚ.

Η Alpha bank θα εκδώσει 643 εκατ νέες μετοχές και περιλαμβανομένων και των παλαιών θα διαθέτει 897 εκατ μετοχές μετά την ΑΜΚ.

Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαθέτει συνολικά 3,7-3,8 δισεκ. μετοχές σε σχέση με τα 37 δισεκ. μετοχών του παρελθόντος.
Πρωτίστως το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε όλη αυτή η τεράστια υπερπληθώρα μετοχών είναι θετική εξέλιξη.

Τι θα συμβεί όμως στις μετοχές μετά τις ΑΜΚ;

Τα βιβλία προσφορών έχουν ανοίξει και μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχουν κλείσει όλα άρα θα έχουν τελειώσει οι ανακεφαλαιοποιήσεις.
Κατά την περίοδο εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ασκηθούν πιέσεις από πολλούς επενδυτές.
Να ληφθεί υπόψη ότι η μεγαλύτερη ανησυχία – έως βεβαιότητα – είναι ότι μεγάλο μέρος των ομολογιούχων θα κατέχουν μετοχές και θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν.
Γενικά οι ομολογιούχοι θα είναι αυτοί που θα προκαλέσουν μεγάλες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Πειραιώς θα βρεθεί στα 3 ευρώ μετά τα reverse split και την ΑΜΚ.
Η μετοχή θα πιεστεί π.χ. 30% θα βρεθεί στα 2 ευρώ λόγω των πωλήσεων των ομολογιούχων.
Οι ομολογιούχοι θα είναι δύο ειδών, αυτοί που θα φύγουν γρήγορα και αυτοί που θα πουλήσουν αργότερα.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύματος ρευστοποιήσεων που μπορεί να κρατήσει εβδομάδες θα υπάρξει αρχικά σταθεροποίηση και εν συνεχεία ένα ισχυρό ράλι.
Π.χ. αν η Πειραιώς από τα 2 ευρώ βρεθεί στα 10 ευρώ μην φανεί εξωπραγματικό γιατί η πραγματική κίνηση θα είναι από τα 0,02 ευρώ στα 0,10 ευρώ προ reverse split.
Για τα warrants θα υπάρξει μόνο μια αναφορά.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησης τους και των 3 τραπεζών είναι 34 εκατ, υπερβολικά υψηλή.

Συμπέρασμα

Αναμένεται ένα νέο ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων.
Όταν ολοκληρωθεί αυτό το κύμα θα πρέπει να προετοιμαστεί η αγορά για ένα ράλι εφόσον βεβαίως βοηθήσει και το οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση δείξει σοβαρότητα και η χώρα δείχνει ότι αρχίζει να ξαναβρίσκει ένα ρυθμό.

Υποσημείωση

Οι τιμές στόχοι των ΑΜΚ περίπου θα επιβεβαιωθούν με κάποιες αποκλίσεις αλλά την γενική τάση την πιάσαμε με ορθό τρόπο.
Προσεχώς θα παρουσιάσουμε τις τιμές στόχους με τις νέες αναθεωρημένες τιμές μετά τα reverse split.
Οι τράπεζες μετά τις ΑΜΚ θα έχουν αξία αλλά το ερώτημα είναι πόσο αξία…γιατί ως γνωστό καλή ποιότητα αλλά και η ποσότητα μετράει.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 22:11 10 Νοεμβρίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης