Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα book building των τραπεζών; - Ξεθωριάζει η αρχική υπεραισιοδοξία - Θα καλυφθούν με δυσκολίες

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα book building των τραπεζών; - Ξεθωριάζει η αρχική υπεραισιοδοξία - Θα καλυφθούν με δυσκολίες
Παρά τις δυσκολίες και οι 4 συστημικές τράπεζες θα καλύψουν τους στόχους των βιβλίων προσφορών
Ποια είναι η πραγματική εικόνα των book building των βιβλίων προσφορών που έχουν ανοίξει οι τράπεζες;
Παρουσιάζουμε πραγματικά στοιχεία της ροής των προβλημάτων αλλά και της τελικής κατάληξης των βιβλίων προσφορών με βάση πληροφορίες.
Ως πρώτο συμπέρασμα μπορεί να αναφερθεί ότι και οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε τα εξής, η αρχική υπεραισιοδοξία έχει μετριαστεί, όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες και με δυσκολίες και εμπόδια θα καλυφθούν οι στόχοι αλλά όχι εύκολα.
Η επικείμενη συμφωνία Ελλάδος δανειστών και EWG στις 16 Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 2,1 δισ και ο ESM θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου για να επικυρώσει τα 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όμως η Eurobank και Alpha bank βρίσκονται σε ξεχωριστεί κατηγορία καθώς εμφανίζουν πολύ καλή συμμετοχή και ροή προσφορών ενδιαφερομένων.
Η Eurobank ξεκινάει την ανακεφαλαιοποίησης της με πλεονέκτημα ομάδα anchor investors που θα επενδύσουν 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Στην πρώτη ομάδα και στην καλύτερη θέση βρίσκονται Alpha και Eurobank.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Εθνική η οποία χρειάζεται να καλύψει μόνο 600 εκατ κατ΄ ελάχιστο με νέα κεφάλαια.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πειραιώς καθώς έχει καθυστερήσει να κλείσει το βιβλίο προσφορών στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της αλλά παρά τις καθυστερήσεις θα καλύψει τον στόχο των 1,6 δισ ίσως και να φθάσει στα 1,7 δισ.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Πειραιώς υπάρχουν δυσκολίες αλλά θα καλυφθεί το βιβλίο και ο στόχος των 1,6 δισεκ

Η Πειραιώς θα κλείσει το βιβλίο προσφορών την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν – γιατί υπάρχουν δυσκολίες – ο στόχος των 1,6 δισεκ. θα καλυφθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ροή των προσφορών ξένων επενδυτών τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν καλή αλλά ειδικά χθες υπήρξε αυξημένη κινητικότητα και πλέον προσεγγίζει τα 880 εκατ με 1 δισεκ.
Ωστόσο ως είθισται την τελευταία ημέρα του βιβλίου προσφέρονται και τα μεγαλύτερα ποσά.
Η Πειραιώς λογικά την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα κλείσει το βιβλίο προσφορών έχοντας συγκεντρώσει 1,6 δισεκ.
Οποιαδήποτε νέα παράταση θα είναι αρνητική εξέλιξη.
Με κάθε τρόπο το 1,6 δισεκ. η Πειραιώς πρέπει να το αντλήσει, να το καλύψει προς όφελος της τράπεζας και συνολικά του τραπεζικού συστήματος.
Λόγω της χθεσινής πάντως καλής εικόνας στην ροή προσφορών, ορισμένοι μιλούν και για αύξηση του στόχου προς τα 1,7 δισεκ. ευρώ.
H Πειραιώς παρουσιάζει στους διεθνείς επενδυτές ότι διαθέτει το πιο επιθετικό recovery story από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια.

Κατά την πρώτη ημέρα η Alpha bank κάλυψε 700-800 εκατ

Το βιβλίο προσφορών της Alpha bank άνοιξε στις 11 Νοεμβρίου και θα κλείσει την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.
Η Alpha bank με συνολικές ανάγκες 2,74 δισεκ. καλύπτεται με 262 εκατ αλλά στόχος είναι όλα τα κεφάλαια να βρεθούν από ιδιώτες.
Ο στόχος είναι ρεαλιστικός.
Κατά την πρώτη ημέρα η ροή προσφορών ήταν πολύ καλή καθώς έφθασαν στα 700 με 800 εκατ όταν ο συνολικός στόχος είναι 1,66 δισεκ.
Στις 13 ή 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών θα καλυφθεί με την ενεργή στήριξη του Qatar ή funds όπως το Wellington.
Η Alpha bank με το βιβλίο προσφορών στα 1,66 δισεκ. και την προσφορά ανταλλαγής των ομολογιακών LME 1,1 δισεκ. ανακεφαλαιοποιείται χωρίς κρατική στήριξη καλύπτοντας τα 2,74 δισεκ των stress tests.
Η Alpha bank θα βρεθεί με 75% περίπου ιδιώτες επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι η δεύτερη πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στο σύστημα.

Άνοιξε σήμερα 12/11 το βιβλίο προσφορών της Eurobank με bonus 584 εκατ

Ανοίγει σήμερα 12 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών της Eurobank και θα κλείσει στις 16 Νοεμβρίου με στόχο να καλύψει πρωτογενώς με νέα κεφάλαια τα 2,1 δισεκ. το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και όχι μόνο τα 339 εκατ του βασικού σεναρίου.
Ωστόσο μέσω του LME της προσφοράς των ομολογιακών θα μπορούσε να συγκεντρώσει 877 εκατ.
Άρα θεωρητικά 2,1 μείον 877 εκατ δηλαδή με 1,2 δισεκ. η Eurobank έχει καλύψει πλήρως τα 2,1 δισεκ. του stress tests.
Είναι βέβαιο ότι η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς καλύπτοντας τα 2,1 δισεκ. χωρίς κρατική στήριξη ενώ ερωτηματικό
παραμένει πόση θα είναι η συμμετοχή των ομολογιούχων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει anchor investor που θα καλύψουν έως 584 εκατ ενώ θα συμμετάσχει με 80 εκατ η EBRD.

Το ελάχιστο που χρειάζεται να καλύψει η Εθνική είναι 600 εκατ

Με ισχυρό οπλοστάσιο στην μάχη της ανακεφαλαιοποίησης μπαίνει η Εθνική τράπεζα που άνοιξε σήμερα 12 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών.
Στόχος της Εθνικής είναι να καλύψει τα 1,57-1,6 δισεκ. του βασικού σεναρίου ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 4,6 δισεκ.
Με βάση τον σχεδιασμό, η Εθνική περίπου 684 εκατ σε σύνολο 792 εκατ τα καλύπτει από LME από τα ομολογιακά.
Η εξέλιξη αυτή με τα ομολογιακά αποτελεί για την Εθνική πολύ ισχυρό bonus, πολύ σημαντική εξέλιξη στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της.
Περίπου 200 εκατ από τις προνομιούχες στις ΗΠΑ που θα μετατραπούν σε κοινές διαδικασία που καθυστερεί μεν αλλά έχει ήδη γίνει αποδεκτή η διαδικασία.
Ως εκ τούτου ο ελάχιστος στόχος είναι τα 600 εκατ ευρώ σε νέα κεφάλαια χωρίς βεβαίως να αποκλείεται να αντλήσει και περισσότερα.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου θα μετατραπούν σε κοινές δηλαδή τα 1,35 δισεκ. θα συμπεριλαμβάνονται στο tangible book value δηλαδή στον καθαρό πυρήνα των κεφαλαίων και της Βασιλείας ΙΙΙ.
Επίσης στις 23 Νοεμβρίου η Εθνική θα ανοίξει την διαδικασία και για ιδιώτες μικρομετόχους και έλληνες επενδυτές.
Ο στόχος να καλύψει 1,57 δισεκ. του βασικού σεναρίου είναι ρεαλιστικός.
Σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 4,6 δισεκ. η διάρθρωση έχει ως εξής
600 εκατ νέα ιδιωτικά κεφάλαια κατ΄ελάχιστο από το book building
684-790 εκατ από ομολογιακά LME
200 εκατ από τις προνομιούχες στις ΗΠΑ που θα μετατραπούν σε κοινές.
2,25 δισεκ cocos από το ΤΧΣ
750 εκατ από ΑΜΚ που θα καλύψει το ΤΧΣ (αναλογικά θα μειωθούν cocos και ΑΜΚ ανάλογα με τα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι ιδιώτες)
Εν τω μεταξύ στις 17 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής τράπεζας με σκοπό να εγκρίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που συνολικά φθάνει τα 4,6 δισεκ.
Η Εθνική θα προχωρήσει σε reverse split 15 προς 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης