Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Financial Times: Στον «πάγο» η ελληνική οικονομία όσο οι τράπεζες πασχίζουν για την ανακεφαλαιοποίησή τους

Financial Times: Στον «πάγο» η ελληνική οικονομία όσο οι τράπεζες πασχίζουν για την ανακεφαλαιοποίησή τους
Η δέσμευση της Πειραιώς να στηρίξει τους δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα είναι ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε από την ΕΚΤ ως η τράπεζα με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες
Η Πειραιώς συνήθιζε να είναι η «γραμμή ζωής» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέδειξαν υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες για την Πειραιώς.
Στην ανάλυση των Financial Times, αναφέρεται στην επιχειρηματία «Ευγενία», μια 33χρονη επιχειρηματία η οποία βοηθήθηκε πάρα πολύ από την Πειραιώς, όταν δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει το επιχειρηματικό της δάνειο.
«Οι άλλες τράπεζες δεν ήθελαν να με ξέρουν», ανέφερε η Ευγενία, η οποία αρνήθηκε να αναφέρει το επώνυμό της.
Η δέσμευση της Πειραιώς να στηρίξει τους δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα είναι ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε από την ΕΚΤ ως η τράπεζα με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε σχέση με τις άλλες 3 συστημικές τράπεζες της χώρας.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κρίνεται ως μία από τις βασικότερες προκλήσεις για τη χώρα, καθώς θα πρέπει ο κλάδος να είναι έτοιμος άμεσα να χρηματοδοτήσει την οικονομία και να τη βοηθήσει να εξέλθει μιας δύσκολης ύφεσης που έχει στερήσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ από το 2009.

Embedded image permalink

Τα αποτελέσματα των stress test επανέφεραν τη συζήτηση για το πόσο σωστή είναι η πολιτική της επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, η οποία ακολουθήθηκε από την Πειραιώς.
Την ώρα που οι άλλες ελληνικές τράπεζες έκλειναν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης όσο η κρίση στην οικονομία βάθαινε, ο Μ. Σάλλας, ο μακροβιότερος πρόεδρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιδόθηκε σε μια σειρά από εξαγορές άλλων υπό κατάρρευση τραπεζών, με στόχο να δημιουργήσει έναν όμιλο “too big to fail” (πολύ μεγάλο για να καταρρεύσει), ανέφεραν πολλοί τραπεζίτες.
«Ηγετικό» στέλεχος της τάσης των πλούσιων στην Ελλάδα, ο κ. Σάλλας διατηρεί στενούς δεσμούς με επιτυχημένα κυβερνητικά στελέχη, ενώ έχει ιδιαίτερη επιρροή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσω των διαφημιστικών πολιτικων που ακολουθεί.
Επίσης, έχει στενή σχέση με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γ. Προβόπουλο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πειραιώς χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή της για να αποκτήσει assets σε πολύ χαμηλές τιμές», δηλώνει ο Κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στο London’s School of Oriental and African Studies και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  Η Πειραιώς, καθώς και οι άλλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Alpha) τρέχουν για να προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα οδηγία για το bail-in.
Όμως, τα προβληματικά δάνεια φτάνουν το 57% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, στα τέλη του Ιουνίου, σε σύγκριση με το 42% της Eurobank.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς είναι στα 4,9 δισ. ευρώ και της Eurobank στο 2,1 δισ. ευρώ.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν επίσης ότι η Πειραιώς απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα, καθώς και τις ελληνικές δραστηριότητες της Société Générale και της Millennium.
Το 2013 πήρε, επίσης, τα ελληνικά assets της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου, των δύο κυπριακών τραπεζών που κατέρρευσαν.
«Ο Σάλλας ήταν πολύ εξυπηρετικός σε κρίσιμες στιγμές της κυβέρνησης.
Εάν αυτές οι τράπεζες κατέρρεαν στην Ελλάδα, τότε το σύστημα θα κινδύνευε με ένα καταστροφικό bank run», δήλωσε στους Financial Times ένας πρώην υπουργός.
Η απόκτηση των κυπριακών assets ώθησε το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς, σε καταθέσεις και δάνεια, σε πάνω από 30%, καθιστώντας την ως την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Αλλά στα μάτια πολλών τραπεζών, ο μικρόσωμος πρόεδρος της Πειραιώς υπερέβη τα εσκαμμένα.
«Μπορεί να φαινόταν ως μια έξυπνη κίνηση εκείνη την περίοδο, αλλά για πολλούς ανθρώπους που γνώριζαν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών ήταν μια "δηλητηριώδης" κίνηση», ανέφερε ένας έλληνας τραπεζίτης.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να πέρασαν τα περσινά stress test με επιτυχία, όπως από τη στιγμή που αναδείχθηκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, οι καταθέσεις έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
Τελικά τέθηκαν σε εφαρμογή capital controls τον Ιούνιο, προκειμένου να εμποδιστεί η εκροή καταθέσεων και η κατάρρευση των τραπεζών

Embedded image permalink

Πλέον οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης τους στην ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι ένα μείγμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανταλλαγής ομολόγων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, έχει δηλώσει ότι είναι αισιόδοξος, από τις πρόσφατες επαφές με επενδυτές, ότι θα είναι σε θέση η Πειραιώς να αντλήσει το στόχο των 1,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε περίπτωση που πετύχει το στόχο, τότε τα επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το δυσμενές σενάριο θα δοθούν από το ελληνικό ΤΧΣ.
Άλλωστε, το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης των 86 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα έλθουν σύντομα αντιμέτωπες με τους νέους κανόνες διακυβέρνησης του κλάδου, προκειμένου να μειωθεί η πολιτική επιρροή.
Η Πειραιώς θα πρέπει να εφαρμόσει τους νέους κανόνες, αναφέρει ένας ανεξάρτητος σύμβουλος του κ. Σάλλα.
«Η τράπεζα στοχεύει στον κλάδο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Αλλά το δσ θα είναι διαφορετικό, καθώς θα περιλαμβάνει και στελέχη από διεθνείς οργανικούς και συμβούλους με διεθνή εμπειρία», προσθέτει ο σύμβουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης