Το συνολικό ύψος των πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ
Η διαδικασία του stress test και της ανακεφαλαιοποίησης αποτέλεσαν ορόσημα που σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής για την Eurobank, τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, ο οποίος μιλώντας στην ημερίδα της ΕΣΕΕ, επισήμανε ότι η Eurobank αναδείχθηκε ως η ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα, με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου έγινε και η ανακεφαλαιοποίηση.
«Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας, καθώς και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, με συνολικά κεφάλαια ύψους 14,4 δις ευρώ, εκ των οποίων 5,4 δις ευρώ από τις διεθνείς αγορές, δημιουργούν συνθήκες για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των αγορών στην προοπτική της χώρας και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού μας συστήματος.
Πλέον, και οι τέσσερεις Ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων καθώς και πολύ υψηλό ποσοστό προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων.
Ικανοποιούνται έτσι οι βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις, για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων, την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντός του 1ου τριμήνου του 2016 και, εκτιμούμε, την πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του 1ου εξαμήνου 2016.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη Eurobank, η διαδικασία του stress test και της ανακεφαλαιοποίησης αποτέλεσαν ορόσημα που σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής για την Τράπεζά μας.
Συγκεκριμένα, κατά τον ενδελεχή έλεγχο που διενήργησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test, η Eurobank αναδείχθηκε ως η ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα, με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου έγινε και η ανακεφαλαιοποίηση.
Με βάση τις επιδόσεις της, τη ριζική αλλαγή της σχετικής θέσης της και το γεγονός ότι αυτή συντελέστηκε σε μικρό διάστημα, η Eurobank υπερκάλυψε την αύξηση κεφαλαίου κατά 2 δις ευρώ αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια των κύριων μετόχων της, της Fairfax που αύξησε το ποσοστό της από 12,5% σε 17%, της Highfield, της Wilbur Ross, της Brookfield αλλά και πλειάδας νέων κορυφαίων, μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC).
Επίσης είχαμε ισχυρότατη συμμετοχή Ελλήνων πελατών μας με νέα κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 300 εκ ευρώ.
Για εμάς αυτό αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της Τράπεζας, στο επιχειρηματικό της σχέδιο και στη δυνατότητά της να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας και να χρηματοδοτούμε την οικονομία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση και της κατάστασης και των αναγκών σας και θεωρώ ευτυχή συγκυρία που η συνάντησή μας σήμερα, γίνεται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες των τελευταίων μηνών, έχοντας ολοκληρωθεί επιτυχώς τόσο η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος Στήριξης, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό μας επιτρέπει πλέον απερίσπαστα να επιστρέψουμε στη βασική μας δουλειά: τη στήριξη της ανάπτυξης και των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις δικές τους χρηματοδοτικές ανάγκες, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων συνολικά και του δικού σας κλάδου ειδικότερα, που κατά γενική ομολογία έχει πληγεί περισσότερο από όλους κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης κρίσης.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται εντατική, ειλικρινής και κυρίως συλλογική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία της Τράπεζάς μας με την ΕΣΕΕ, την οποία χαιρετίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας νέας εποχής στις μεταξύ μας σχέσεις, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους.
Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος του εμπορίου έχει πληρώσει βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με 6 στις 10 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Βλέπουμε καθημερινά τις προσπάθειές σας να ξεπεράσετε τα προβλήματα και να ξαναβρείτε το βηματισμό και τη δυναμική σας σε μια αγορά που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, είμαστε δίπλα σας.
Για να βοηθήσουμε τόσο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων όσο και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, να στηρίξουμε τις νέες ιδέες, την είσοδο σε νέες αγορές, τη συμβολή σας στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη.
Το συνολικό ύψος των πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, (επί συνόλου 206 δισ. Ευρώ δανείων) ή ποσοστό 55% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, παρά την αρνητική επίδραση και τη δυσλειτουργία που προκάλεσαν τα capital controls, ο ρυθμός αύξησης των επισφαλών δανείων δεν φαίνεται να επηρεάστηκε όσο αναμενόταν.
Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις, έχουμε δει ήδη την κορυφή του παγόβουνου.
Ο ρυθμός σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ήδη κινείται σε μηδενικά ή και αρνητικά ποσοστά.
Στο χώρο των ιδιωτών οι καθυστερήσεις συνεχίζουν μεν να αυξάνονται αλλά με μειούμενο ρυθμό.
Εκτιμούμε ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών θα φτάσει το μέγιστο σημείο του το καλοκαίρι του 2016, οπότε και θα σταθεροποιηθεί πριν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του αργότερα.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πάντως, ότι αυτή η βελτίωση στο ρυθμό αύξησης των καθυστερήσεων, οφείλεται και στην υπεύθυνη στάση αρκετών οφειλετών οι οποίοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με πνεύμα συνεργασίας επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.
Σε μια αγορά που έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της, η συνεργασία μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να αποφευχθεί η άδικη εξομοίωση εκείνων που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα από τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές».
Μόνο έτσι θα δοθεί μια ουσιαστική ευκαιρία στις επιχειρήσεις εκείνες που μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν σε αναγκαίες διαρθρωτικές κινήσεις.
Είναι αντιληπτό σε όλους, ότι το θέμα των επισφαλών δανείων αφορά στο σύνολο της οικονομίας μας.
Τόσο ο νέος Νόμος της Kυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όσο και μια σειρά βελτιώσεων και αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και στο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων, δημιουργούν πλέον ένα περισσότερο ευέλικτο και δίκαιο πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά:
α) προστατεύοντας εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία,
β) αλλά αυξάνοντας την πίεση προς εκείνους που μπορούν και πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν.
Θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε όλοι πως, όταν κάποιος –επιχείρηση ή ιδιώτης - μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες ή το δημόσιο και δεν το κάνει, τότε το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική αδικία, την οποία πλέον μετά από έξι χρόνια κρίσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε.
Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση θα τεθούν κριτήρια, όπως η συνολική προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη, το ύψος, η διάρκεια και το ποσοστό αποπληρωμής του δανείου του, η οικογενειακή κατάσταση, καθώς και η αποδεδειγμένη κατοχή πλούτου.
Με βάση τα κριτήρια αυτά, κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ιδιώτης, θα αξιολογείται ως προς τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση εξυπηρέτησης των οφειλών του με στόχο να βρεθεί μια αποδεκτή –και από τις δύο πλευρές- λύση.
Οι οριζόντιες λύσεις, ευνοούν ορισμένους και αδικούν τους πολλούς, μα κυρίως αδικούν τους συνεπείς, τους οποίους δεν μας επιτρέπεται να αγνοούμε.
Όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις, εμείς στη Eurobank, αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.
Η αναδιάρθρωση των δανείων αυτών, με μερική απομείωση της ονομαστικής τους αξίας, είναι εφικτή σε περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και σε περιπτώσεις που τεκμηριωμένα διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της και υπό την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση, είτε από τους υφιστάμενους είτε από νέους επενδυτές, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια.
Παράλληλα, εκτός από τα συνήθη βραχυπρόθεσμα προγράμματα μείωσης δόσης, στη Eurobank έχουμε ήδη αρχίσει να προσφέρουμε μια νέα γενιά μακροπρόθεσμων λύσεων όπως το πρόγραμμα διαχωρισμού οφειλής. Με το πρόγραμμα αυτό η επιχείρηση καλείται να εξυπηρετήσει ένα μέρος μόνο της οφειλής της, ενώ το υπόλοιπο τμήμα «παγώνει» και αποθηκεύεται άτοκο για περίοδο έως και 4 ετών, οπότε και επανεξετάζεται συνολικά η τότε οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα και αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην αγορά.
Από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δις ευρώ.
Ιλιγγιώδες ποσό.
Κατά το τελευταίο έτος μόνο, 45 δις ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, το 80% αυτών, ευτυχώς, παρέμεινε στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.
Είναι προφανές ότι η ρευστότητα αυτή (άνω του 25% του ΑΕΠ) που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, αν επέστρεφε πίσω στις τράπεζες, θα δρούσε καταλυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Κατά την εκτίμησή μας, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου € 25 δις καταθέσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Σίγουρα, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μόλις ολοκληρώθηκε, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Όμως αυτό δεν αρκεί.
Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls.
Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.
Είναι προφανές επίσης ότι όσο βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών, τόσο θα ενισχύεται και η δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Εμείς στη Eurobank σε όλη τη διάρκεια της εξαετούς κρίσης, δεν σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τα υγιή βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και κατά το Α’ εξάμηνο του 2015 η Τράπεζά μας χορηγούσε το ένα στα τρία νέα δάνεια ικανοποιώντας τη ζήτηση που υπήρχε στην αγορά μέχρι την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls, οπότε η ζήτηση για νέα δάνεια σχεδόν μηδενίσθηκε.
Με τη βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμούμε ότι από το β’ τρίμηνο του 2016 θα επανακάμψει και η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις.
Εμείς θα είμαστε παρόντες να βοηθήσουμε εκεί που χρειάζεται, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τα capital controls, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή δραστηριότητες στο εξωτερικό, όπως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία και τροφοδοτούν την ύφεση, δημιουργούν ανταγωνιστικές ανισότητες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, ευνοούν την ανάπτυξη του παραεμπορίου, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, υπονομεύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές και αποκόπτουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε διεθνή και εγχώρια τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και στα δικά τους ρευστά διαθέσιμα στις Τράπεζες.
Γι’ αυτό και η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της χώρας, ώστε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και είμαστε δίπλα σε όσους τολμήσουν να επανασχεδιάσουν την επόμενη μέρα ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες προκλήσεις.
Για να απελευθερωθεί η δημιουργική δύναμη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η Eurobank με τον ηγετικό ρόλο, την εμπειρία & εξειδίκευση που έχει στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έχει σχεδιάσει και υλοποιεί παρεμβάσεις επενδύοντας έγκαιρα σε υποδομές μοναδικές όπως:
1 η διαδικτυακή πύλη ExportGate που αποτελεί μια γέφυρα γνωριμίας και διασύνδεσης της κάθε ελληνικής επιχείρησης με την πιο απομακρυσμένη αγορά του κόσμου.
Αν νομίζετε ότι η εφαρμογή αυτή αφορά μονάχα ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων, κάνετε λάθος.
Αφορά τον κάθε ένα από σας.
Αφορά τον έμπορο, τον μικρό παραγωγό, τον ξενοδόχο, τον κάθε επαγγελματία που έχει όραμα να βγει από τα στενά σύνορα και να κερδίσει το δικό του στοίχημα.
Πολύ σύντομα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΣΕΕ, η πλατφόρμα του ExportGate θα είναι στη διάθεση των μελών της και είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει σαν ένα διαβατήριο για τις δραστηριότητές σας σε κάθε αγορά του κόσμου.
2 Επίσης έχουμε δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-commerce, για υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε και μια θετική επίπτωση των capital controls, που ήταν η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2015, οι ενεργοί χρήστες e-banking, οι χρήστες και ο τζίρος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή ο αριθμός των POS σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ποσοστά έως και 40%.
3 Τέλος, παρέχουμε υπηρεσίες υποστήριξης με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση για πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα -ΕΣΠΑ- και άλλων φορέων πού καλύπτουν ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων.
Πιστεύω, ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει όλοι μας πως δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή πλην μιας: να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, που όμως απαιτεί την προσαρμογή όλων μας στις καινούργιες ανάγκες.
Εμείς στις τράπεζες βιώσαμε πρώτοι την ανάγκη μετασχηματισμού του μοντέλου λειτουργίας μας, από την εποχή της κατανάλωσης στην εποχή της ανασυγκρότησης.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι η Τράπεζά μας και όλοι οι εργαζόμενοι της, θα είμαστε σταθερά δίπλα σας και θα στηρίξουμε έμπρακτα κάθε τέτοια ειλικρινή προσπάθεια.
Διότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις της υψηλής ανεργίας, του υψηλού Δημοσίου χρέους, της υπερφορολόγησης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής.
Απάντηση είναι μόνο η επικράτηση ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών, ελπίδα και δουλειές για τη νέα γενιά, χαράζοντας μία νέα εθνική στρατηγική μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, ανταγωνιστικής ανοικτής οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και με οφέλη για όλους, εργοδότες και εργαζομένους.
www.bankingnews.gr
«Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας, καθώς και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, με συνολικά κεφάλαια ύψους 14,4 δις ευρώ, εκ των οποίων 5,4 δις ευρώ από τις διεθνείς αγορές, δημιουργούν συνθήκες για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των αγορών στην προοπτική της χώρας και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού μας συστήματος.
Πλέον, και οι τέσσερεις Ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων καθώς και πολύ υψηλό ποσοστό προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων.
Ικανοποιούνται έτσι οι βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις, για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων, την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντός του 1ου τριμήνου του 2016 και, εκτιμούμε, την πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του 1ου εξαμήνου 2016.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη Eurobank, η διαδικασία του stress test και της ανακεφαλαιοποίησης αποτέλεσαν ορόσημα που σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής για την Τράπεζά μας.
Συγκεκριμένα, κατά τον ενδελεχή έλεγχο που διενήργησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test, η Eurobank αναδείχθηκε ως η ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα, με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου έγινε και η ανακεφαλαιοποίηση.
Με βάση τις επιδόσεις της, τη ριζική αλλαγή της σχετικής θέσης της και το γεγονός ότι αυτή συντελέστηκε σε μικρό διάστημα, η Eurobank υπερκάλυψε την αύξηση κεφαλαίου κατά 2 δις ευρώ αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια των κύριων μετόχων της, της Fairfax που αύξησε το ποσοστό της από 12,5% σε 17%, της Highfield, της Wilbur Ross, της Brookfield αλλά και πλειάδας νέων κορυφαίων, μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC).
Επίσης είχαμε ισχυρότατη συμμετοχή Ελλήνων πελατών μας με νέα κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 300 εκ ευρώ.
Για εμάς αυτό αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της Τράπεζας, στο επιχειρηματικό της σχέδιο και στη δυνατότητά της να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας και να χρηματοδοτούμε την οικονομία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση και της κατάστασης και των αναγκών σας και θεωρώ ευτυχή συγκυρία που η συνάντησή μας σήμερα, γίνεται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες των τελευταίων μηνών, έχοντας ολοκληρωθεί επιτυχώς τόσο η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος Στήριξης, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό μας επιτρέπει πλέον απερίσπαστα να επιστρέψουμε στη βασική μας δουλειά: τη στήριξη της ανάπτυξης και των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις δικές τους χρηματοδοτικές ανάγκες, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων συνολικά και του δικού σας κλάδου ειδικότερα, που κατά γενική ομολογία έχει πληγεί περισσότερο από όλους κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης κρίσης.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται εντατική, ειλικρινής και κυρίως συλλογική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία της Τράπεζάς μας με την ΕΣΕΕ, την οποία χαιρετίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας νέας εποχής στις μεταξύ μας σχέσεις, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους.
Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος του εμπορίου έχει πληρώσει βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με 6 στις 10 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Βλέπουμε καθημερινά τις προσπάθειές σας να ξεπεράσετε τα προβλήματα και να ξαναβρείτε το βηματισμό και τη δυναμική σας σε μια αγορά που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, είμαστε δίπλα σας.
Για να βοηθήσουμε τόσο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων όσο και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, να στηρίξουμε τις νέες ιδέες, την είσοδο σε νέες αγορές, τη συμβολή σας στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη.
Το συνολικό ύψος των πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, (επί συνόλου 206 δισ. Ευρώ δανείων) ή ποσοστό 55% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, παρά την αρνητική επίδραση και τη δυσλειτουργία που προκάλεσαν τα capital controls, ο ρυθμός αύξησης των επισφαλών δανείων δεν φαίνεται να επηρεάστηκε όσο αναμενόταν.
Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις, έχουμε δει ήδη την κορυφή του παγόβουνου.
Ο ρυθμός σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ήδη κινείται σε μηδενικά ή και αρνητικά ποσοστά.
Στο χώρο των ιδιωτών οι καθυστερήσεις συνεχίζουν μεν να αυξάνονται αλλά με μειούμενο ρυθμό.
Εκτιμούμε ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών θα φτάσει το μέγιστο σημείο του το καλοκαίρι του 2016, οπότε και θα σταθεροποιηθεί πριν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του αργότερα.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πάντως, ότι αυτή η βελτίωση στο ρυθμό αύξησης των καθυστερήσεων, οφείλεται και στην υπεύθυνη στάση αρκετών οφειλετών οι οποίοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με πνεύμα συνεργασίας επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.
Σε μια αγορά που έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της, η συνεργασία μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να αποφευχθεί η άδικη εξομοίωση εκείνων που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα από τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές».
Μόνο έτσι θα δοθεί μια ουσιαστική ευκαιρία στις επιχειρήσεις εκείνες που μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν σε αναγκαίες διαρθρωτικές κινήσεις.
Είναι αντιληπτό σε όλους, ότι το θέμα των επισφαλών δανείων αφορά στο σύνολο της οικονομίας μας.
Τόσο ο νέος Νόμος της Kυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όσο και μια σειρά βελτιώσεων και αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και στο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων, δημιουργούν πλέον ένα περισσότερο ευέλικτο και δίκαιο πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά:
α) προστατεύοντας εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία,
β) αλλά αυξάνοντας την πίεση προς εκείνους που μπορούν και πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν.
Θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε όλοι πως, όταν κάποιος –επιχείρηση ή ιδιώτης - μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες ή το δημόσιο και δεν το κάνει, τότε το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική αδικία, την οποία πλέον μετά από έξι χρόνια κρίσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε.
Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση θα τεθούν κριτήρια, όπως η συνολική προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη, το ύψος, η διάρκεια και το ποσοστό αποπληρωμής του δανείου του, η οικογενειακή κατάσταση, καθώς και η αποδεδειγμένη κατοχή πλούτου.
Με βάση τα κριτήρια αυτά, κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ιδιώτης, θα αξιολογείται ως προς τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση εξυπηρέτησης των οφειλών του με στόχο να βρεθεί μια αποδεκτή –και από τις δύο πλευρές- λύση.
Οι οριζόντιες λύσεις, ευνοούν ορισμένους και αδικούν τους πολλούς, μα κυρίως αδικούν τους συνεπείς, τους οποίους δεν μας επιτρέπεται να αγνοούμε.
Όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις, εμείς στη Eurobank, αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.
Η αναδιάρθρωση των δανείων αυτών, με μερική απομείωση της ονομαστικής τους αξίας, είναι εφικτή σε περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και σε περιπτώσεις που τεκμηριωμένα διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της και υπό την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση, είτε από τους υφιστάμενους είτε από νέους επενδυτές, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια.
Παράλληλα, εκτός από τα συνήθη βραχυπρόθεσμα προγράμματα μείωσης δόσης, στη Eurobank έχουμε ήδη αρχίσει να προσφέρουμε μια νέα γενιά μακροπρόθεσμων λύσεων όπως το πρόγραμμα διαχωρισμού οφειλής. Με το πρόγραμμα αυτό η επιχείρηση καλείται να εξυπηρετήσει ένα μέρος μόνο της οφειλής της, ενώ το υπόλοιπο τμήμα «παγώνει» και αποθηκεύεται άτοκο για περίοδο έως και 4 ετών, οπότε και επανεξετάζεται συνολικά η τότε οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα και αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην αγορά.
Από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δις ευρώ.
Ιλιγγιώδες ποσό.
Κατά το τελευταίο έτος μόνο, 45 δις ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, το 80% αυτών, ευτυχώς, παρέμεινε στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.
Είναι προφανές ότι η ρευστότητα αυτή (άνω του 25% του ΑΕΠ) που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, αν επέστρεφε πίσω στις τράπεζες, θα δρούσε καταλυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Κατά την εκτίμησή μας, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου € 25 δις καταθέσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Σίγουρα, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μόλις ολοκληρώθηκε, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Όμως αυτό δεν αρκεί.
Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls.
Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.
Είναι προφανές επίσης ότι όσο βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών, τόσο θα ενισχύεται και η δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Εμείς στη Eurobank σε όλη τη διάρκεια της εξαετούς κρίσης, δεν σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τα υγιή βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και κατά το Α’ εξάμηνο του 2015 η Τράπεζά μας χορηγούσε το ένα στα τρία νέα δάνεια ικανοποιώντας τη ζήτηση που υπήρχε στην αγορά μέχρι την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls, οπότε η ζήτηση για νέα δάνεια σχεδόν μηδενίσθηκε.
Με τη βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμούμε ότι από το β’ τρίμηνο του 2016 θα επανακάμψει και η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις.
Εμείς θα είμαστε παρόντες να βοηθήσουμε εκεί που χρειάζεται, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τα capital controls, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή δραστηριότητες στο εξωτερικό, όπως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία και τροφοδοτούν την ύφεση, δημιουργούν ανταγωνιστικές ανισότητες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, ευνοούν την ανάπτυξη του παραεμπορίου, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, υπονομεύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές και αποκόπτουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε διεθνή και εγχώρια τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και στα δικά τους ρευστά διαθέσιμα στις Τράπεζες.
Γι’ αυτό και η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της χώρας, ώστε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και είμαστε δίπλα σε όσους τολμήσουν να επανασχεδιάσουν την επόμενη μέρα ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες προκλήσεις.
Για να απελευθερωθεί η δημιουργική δύναμη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η Eurobank με τον ηγετικό ρόλο, την εμπειρία & εξειδίκευση που έχει στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έχει σχεδιάσει και υλοποιεί παρεμβάσεις επενδύοντας έγκαιρα σε υποδομές μοναδικές όπως:
1 η διαδικτυακή πύλη ExportGate που αποτελεί μια γέφυρα γνωριμίας και διασύνδεσης της κάθε ελληνικής επιχείρησης με την πιο απομακρυσμένη αγορά του κόσμου.
Αν νομίζετε ότι η εφαρμογή αυτή αφορά μονάχα ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων, κάνετε λάθος.
Αφορά τον κάθε ένα από σας.
Αφορά τον έμπορο, τον μικρό παραγωγό, τον ξενοδόχο, τον κάθε επαγγελματία που έχει όραμα να βγει από τα στενά σύνορα και να κερδίσει το δικό του στοίχημα.
Πολύ σύντομα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΣΕΕ, η πλατφόρμα του ExportGate θα είναι στη διάθεση των μελών της και είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει σαν ένα διαβατήριο για τις δραστηριότητές σας σε κάθε αγορά του κόσμου.
2 Επίσης έχουμε δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-commerce, για υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε και μια θετική επίπτωση των capital controls, που ήταν η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2015, οι ενεργοί χρήστες e-banking, οι χρήστες και ο τζίρος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή ο αριθμός των POS σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ποσοστά έως και 40%.
3 Τέλος, παρέχουμε υπηρεσίες υποστήριξης με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση για πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα -ΕΣΠΑ- και άλλων φορέων πού καλύπτουν ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων.
Πιστεύω, ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει όλοι μας πως δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή πλην μιας: να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, που όμως απαιτεί την προσαρμογή όλων μας στις καινούργιες ανάγκες.
Εμείς στις τράπεζες βιώσαμε πρώτοι την ανάγκη μετασχηματισμού του μοντέλου λειτουργίας μας, από την εποχή της κατανάλωσης στην εποχή της ανασυγκρότησης.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι η Τράπεζά μας και όλοι οι εργαζόμενοι της, θα είμαστε σταθερά δίπλα σας και θα στηρίξουμε έμπρακτα κάθε τέτοια ειλικρινή προσπάθεια.
Διότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις της υψηλής ανεργίας, του υψηλού Δημοσίου χρέους, της υπερφορολόγησης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής.
Απάντηση είναι μόνο η επικράτηση ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών, ελπίδα και δουλειές για τη νέα γενιά, χαράζοντας μία νέα εθνική στρατηγική μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, ανταγωνιστικής ανοικτής οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και με οφέλη για όλους, εργοδότες και εργαζομένους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών