Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eνέκρινε πρόσθετη κρατική ενίσχυση 2,72 δισ ευρώ για την Πειραιώς η Ευρωπαική Επιτροπή

Eνέκρινε πρόσθετη κρατική ενίσχυση 2,72 δισ ευρώ για την Πειραιώς η Ευρωπαική Επιτροπή
H EE ενέκρινε το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας Πειραιώς
Η Ευρωπαική Επιτροπή ενέκρινε κεφαλαιακή ενίσχυση 2,72 δισεκ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με βάση ένα τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει πρόσθετη κρατική ενίσχυση 2,72 δισ ευρώ για την Ελληνική Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, βάσει του τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας του Ιουλίου του 2014, καθώς και εκείνων που προβλέπονται στο τροποποιημένο σχέδιο, δίνουν την δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς να εξασφαλίσει την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Margrethe Vestager δήλωσε τα εξής:
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η πρόσθετη υποστήριξη αλλά και η περαιτέρω υλοποίηση της αναδιάρθρωσης της θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, στις 31 Οκτωβρίου 2015, η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε κατέληξε σε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,93 δισ ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταφέρει να καλύπψει 1,94 δισεκ. με ιδιωτικά μέσα (υφιστάμενους πιστωτές, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέες μετοχές, καθώς και νέους επενδυτές μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου). 
Ο SSM ενέκρινε επίσης πρόσθετες ενέργειες κεφαλαίου 271 εκατ.
Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αντλήσει επαρκή κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές καλύπτοντας το βασικό σενάριο.
Το επίπεδο των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των αγορών στην αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της τράπεζας Πειραιώς.
Δείχνει, επίσης, ότι οι συνεισφορές από μικρούς και μεγάλους ομολογιούψους μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για στήριξη των τραπεζών από τους φορολογουμένους με παράλληλη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,72 δισεκ (θα πρέπει να καλυφθούν από πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Αυτό θα λάβει τη μορφή ενός συνδυασμού μετοχικού κεφαλαίου και μετατρέψιμων κεφαλαιακών μέσων.
Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα αφορά 10 δισ ευρώ χρηματοδοτικά μέσα που διατίθενται για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Στη βάση αυτή, οι ελληνικές αρχές πρότειναν αλλαγές στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2014, καθώς και η εκτεταμένη αναδιάρθρωση έχει ήδη εφαρμοστεί.
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης της τράπεζας καθώς και ορισμένες τροποποιήσεις των προθεσμιών για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη μακροοικονομική κατάσταση της τράπεζας, καθώς και μια δέσμευση για την περαιτέρω διάθεση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων έξω από την Ελλάδα.
Η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες της Τράπεζας Πειραιώς δεν προέρχεται από την υπερβολική ανάληψη κινδύνων, αλλά από την αβεβαιότητα και τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμφωνία του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, τον Αύγουστο.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπίστωσε τα μέτρα που προτείνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι επαρκείς για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης και, ειδικότερα, ζήτησε καμία συρρίκνωση του πυρήνα δανειοδοτικές δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της απόφασης για κρατικές ενισχύσεις, η Ευρωπαική Επιτροπή έχει επίσης διαπιστώσει ότι η εισφορά κεφαλαίου από το ΤΧΣ μπορεί να χορηγηθεί ως προληπτικό μέσο ανακεφαλαιοποίησης, κατά την έννοια της εξυγίανσης τραπεζών και την οδηγία για την ανάκαμψη (BRRD).
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι όροι της BRRD για τη χορήγηση της ενίσχυσης τηρήθηκαν.
Η Επιτροπή είχε εγρκίνει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς, τον Ιούλιο του 2014.
Παρά τις θετικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια του 2014, τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα του Αυγούστου του 2015 άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και τις παραμέτρους.
Τον Οκτώβριο του 2015, ΕΚΤ και SSM πραγματοποίησαν συνολική αξιολόγηση των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών για να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια.
Στις 26 Νοεμβρίου 2015, η Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για την Alpha Bank και τη Eurobank.
Στις 24 Νοεμβρίου 2015, το EWG εξέδωσε δήλωση σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις πληρούνται πολιτικής για τη μεταφορά από τον ESM στο ΤΧΣ των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα κεφάλαια θα μεταφερθούν ανάλογα με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πρέπει κατ 'αρχάς να καλύπτονται από την αγορά ή και άλλες ιδιωτικές πηγές.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό και μια τράπεζα χρειάζεται κρατική ενίσχυση υπό μορφή εισφοράς κεφαλαίου, η στήριξη αυτή θα πρέπει να εγκριθεί σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ πριν από τη χορήγησή, και επί τη βάσει ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Μόνο σε πολύ περιορισμένες έως εξαιρετικές συνθήκες μπορεί κρατικές ενισχύσεις να παρέχονται σε μια τράπεζα.
Η εξαίρεση αυτή ορίζεται στο άρθρο 32 (4) (δ) (iii) BRRD αναφέρεται ως "προληπτική ανακεφαλαιοποίηση".

Πρώτη ενημέρωση: 16:19, Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης