Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί έχει ξεχωρίσει η μετοχή της Alpha; - Ποια είναι η δίκαιη τιμή των τραπεζών – Τι θα συμβεί με το rebalancing FTSE και MSCI

Γιατί έχει ξεχωρίσει η μετοχή της Alpha; - Ποια είναι η δίκαιη τιμή των τραπεζών – Τι θα συμβεί με το rebalancing FTSE και MSCI
Σε βάθος 6μήνου μπορεί να υπάρξει μια σημαντική άνοδος στις μετοχές των τραπεζών αν έχει αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και έχει υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.
Το rebalancing η αναδιάρθρωση και αύξηση των ειδικών βαρών των τραπεζών στους δείκτες MSCI και FTSE έχουν επιδράσει στην χρηματιστηριακή αγορά και διαμορφώσει τις μετοχικές ισορροπίες βραχυπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα θα δούμε μικρή άνοδο και τζίρους στις τράπεζες και πτώση στον FTSE 25 καθώς οι ξένοι μεταφέρουν μέρος των επενδυτικών τους θέσεων από τον FTSE 25 στις τράπεζες λόγω των rebalancing στους δείκτες.
Έτσι εξηγείται γιατί δείχνουν κάπως καλύτερη συμπεριφορά οι τράπεζες από της μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μετά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών.

Μια ενδιαφέρουσα απορία στην αγορά είναι γιατί η Alpha bank έχει εμφανίσει καλύτερη συμπεριφορά από την Eurobank.
Η απάντηση είναι η εξής τα διεθνή funds που παρακολουθούν δείκτες αξιολογούν κεφαλαιοποίηση και free float διασπορά μετοχών.
Η κεφαλαιοποίηση της Alpha είναι 3,4 δισεκ. και της Eurobank 2 δισεκ. προφανής η διαφορά ενώ το free float της Alpha bank είναι ποιοτικότερο και μεγαλύτερο σε σχέση με της Eurobank.
Για τους λόγους αυτούς η Eurobank βρίσκεται κάτω από την τιμή της αύξησης και η Alpha bank βρίσκεται πάνω από την τιμή της αύξησης.
Βέβαια στην Eurobank η αγορά αποτιμά και μια άλλη παράμετρο.... ότι διαθέτει 5,6 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 4,8 δισεκ. είναι DTA ενώ στην Alpha με 8,8 δισεκ. κεφάλαια το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 4,4 δισεκ.
Επίσης η Eurobank διαθέτει προνομιούχες μετοχές 950 εκατ ενώ η Alpha bank τις έχει αποπληρώσει.
Η Alpha bank ωστόσο διαθέτει περισσότερα LME και κατά καιρούς θα πραγματοποιούνται κάποιες προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες.
Για την Εθνική και Πειραιώς δικαιολογείται να διαπραγματεύονται με discount έναντι της Eurobank και έναντι της Alpha bank.
Έχουμε επισημάνει ότι η δίκαιη τιμή για τις τράπεζες είναι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και για να ακριβολογούμε τιμές κοντά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με πλεονέκτημα στην Alpha bank που αν πάμε πίσω στον χρόνο....έχει τις ρίζες του στα 3 δισεκ. της Credit Agricole.
Στην διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης των τραπεζικών μετοχών ρόλο έχoυν διαδραματίσει και οι αναδιαρθρώσεις δεικτών και βαρών του MSCI και FTSE.
Π.χ. λόγω rebalancing έχει δείξει καλύτερη συμπεριφορά η Alpha bank, ακολουθούμενη από την Eurobank.
Σήμερα είχαμε την εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής και το -30% στα 0,2520 ευρώ είναι απολύτως εύλογο.
Η Πειραιώς με αυξημένο βάρος την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στους ελληνικές δείκτες που σημαίνει ότι στο κλείσιμο στις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν κάποιες εισροές στην Πειραιώς.
Στις 16 Δεκεμβρίου στο κλείσιμο θα έχουμε το rebalancing της Morgan Stanley Capital International στις μετοχές της Alpha bank και Eurobank, θα αυξηθεί η στάθμιση τους και το ειδικό τους βάρος.  
Αναμένονται εισροές περίπου 50-60 εκατ στην Alpha και 30-40 εκατ στην Eurobank.
Στις 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε το rebalancing της μετοχής της Alpha bank στους δείκτες FTSE και θα ακολουθήσει μάλλον το αμέσως προσεχές διάστημα και η Eurobank.
Στις 18 Δεκεμβρίου στο κλείσιμο θα έχουμε μικρές εκροές στην Εθνική τράπεζα γιατί στις 21 Δεκεμβρίου βγαίνει από τον Stoxx 600 η Εθνική τράπεζα.
Την άλλη εβδομάδα μάλλον 22 Δεκεμβρίου  θα αυξηθεί το ειδικό βάρος της Εθνικής στους ελληνικούς δείκτες, κάτι ανάλογο με την Πειραιώς.  
Πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2015 να έχει υπάρξει αναθεώρηση και για τις μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς από τον MSCI.
Όλα αυτές οι αλλαγές είναι θετικές και θα φέρουν εισροές οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί εκείνες τις ημέρες άνοδος στους τραπεζικούς τίτλους στο χρηματιστήριο.
Όμως μην τρέφονται αυταπάτες, βραχυπρόθεσμα οι τράπεζες έχουν προκαθορισμένη εύλογη αξία που είναι οι τιμές των ΑΜΚ.
Σε βάθος 6μήνου μπορεί να υπάρξει μια σημαντική άνοδος στις μετοχές των τραπεζών αν έχει αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και έχει υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης