Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες, αλλάζουν στρατηγική – Μη συμφέρουσα η πώληση ή μεταβίβαση NPLs σε distress funds και εταιρίες διαχείρισης

Οι τράπεζες, αλλάζουν στρατηγική – Μη συμφέρουσα η πώληση ή μεταβίβαση NPLs σε distress funds και εταιρίες διαχείρισης
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να πετύχουν κέρδη 8% επί των NPLs σε ένα ουδέτερο σενάριο και έως 12% με 15% σε ένα αισιόδοξο σενάριο
Οι τράπεζες επανασχεδιάζουν την στρατηγική τους.
Το αρχικό σχέδιο ήθελε αθρόα μεταβίβαση ή πώληση NPLs έως 25-30 δισεκ. σε βάθος 2-4 ετών σε διεθνή funds ή σε εταιρίες διαχείρισης NPLs που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους από το 2017.
Να σημειωθεί ότι τα συνολικά NPLs ανέρχονται σε 100 δισεκ. ενώ οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί φθάνουν τα 57 δισεκ.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι για τα 100 ευρώ προβληματικά δάνεια υπάρχουν προβλέψεις 57 ευρώ.
Προφανώς λοιπόν οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν σε υγιή μέρος των δανείων για τα οποία υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις και εγγυήσεις και να διασφαλίσουν πως μπορούν να ανακτήσουν κεφάλαια από τα υπόλοιπα 43 ευρώ.
Είναι αληθές ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 συναντήσεις από ξένα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν προβληματικά δάνεια.
Το βασικό πρόβλημα όλου του προηγούμενου διαστήματος δεν ήταν η έλλειψη νομικού πλαισίου που δεν επέτρεπε τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, δεν επέτρεπε πωλήσεις συμβάσεων μεταξύ δύο μερών σε τρίτους.
Το βασικό πρόβλημα που ήταν κομβικής σημασίας για τις διοικήσεις των τραπεζών ήταν προφανώς η τιμολόγηση.
Ας δώσουμε ορισμένα πραγματικά παραδείγματα.
Στην Eurobank στο παρελθόν είχε εμφανιστεί distress funds που πρότεινε να αγοράσει μεγάλο μέρος των καταναλωτικών προβληματικών δανείων με τιμή 5% της ονομαστικής αξίας.
Σε άλλη τράπεζα είχε υπάρξει πρόταση για 1,5% της ονομαστικής αξίας.
Στην Alpha bank και Πειραιώς είχαν υπάρξει προτάσεις για δάνεια προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με τιμή στο 12% με 18% της ονομαστικής αξίας.
Αναφέρουμε τα πιο ακραία γιατί είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει και καλύτερες προσφορές.
Το πρόβλημα της νομοθεσίας επιλύθηκε, το πρόβλημα της τιμολόγησης δεν έχει επιλυθεί.
Όσον αφορά τις εταιρίες διαχείρισης NPLs προβληματικών δανείων που θα συστήνονται με 100 χιλιάδες ευρώ, οι τράπεζες κατανοούν ότι θα μεταφέρουν μέρος των δυνητικών κερδών από τις τράπεζες σε τρίτους επενδυτές.
Δηλαδή οι τράπεζες θα χάνουν αξία.
Έτσι λοιπόν συνολικά στο τραπεζικό σύστημα αρχίζουν να αλλάζουν την στρατηγική τους και να επαναξιολογούν τις εξής παραμέτρους.
1)Η ΤτΕ θα αξιολογεί την πορεία διαχείρισης των NPLs κατά τράπεζα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ακολουθούν την άνευρη στρατηγική του παρελθόντος όπως διαπίστωσε και η Blackrock.
2)H πώληση NPLs σε distress funds θα είναι κατά περίπτωση και σε πολύ καλές τιμές και για πολύ συγκεκριμένα δάνεια.
3)Η μεταβίβαση δανείων σε εταιρίες διαχείρισης θα πραγματοποιείται μόνο κατά περίπτωση και μόνο αν εξασφαλίζεται το μέγιστο όφελος για την τράπεζα.
4)Οι τράπεζες προσανατολίζονται να αναζητήσουν διεθνείς συμβούλους εξειδικευμένους στην διαχείριση των NPLs των προβληματικών δανείων άνω των 90 ημερών παρά να μεταβιβάσουν μαζικά προβληματικά δάνεια σε τρίτους.
5)Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την bad bank Αγροτική η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη εταιρία διαχείρισης NPLs και αξιολογηθούν οι επιδόσεις της – που είναι καλές – εξάγονται τα εξής συμπεράσματα.
Α)Οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακτήσουν έως το 20% των NPLs δηλαδή 20 δισεκ. σε βάθος 3-4 ετών.
Β)Οι τράπεζες θα μπορούσαν να πετύχουν κέρδη 8% επί των NPLs σε ένα ουδέτερο σενάριο και έως 12% με 15% σε ένα αισιόδοξο σενάριο με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 2% σε ετήσια βάση για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα χρόνια.
Το 8% στα NPLs σημαίνει 8 δισεκ. και το 15% σημαίνει 15 δισεκ.
Γ)Οι τράπεζες χρειάζονται απαραιτήτως κέρδη όχι μόνο προ προβλέψεων αλλά και τελικά καθαρά κέρδη ώστε να συμψηφίζουν τον αναβαλλόμενο φόρο.
Οι τράπεζες διαθέτουν 35 δισεκ. κεφάλαια και 18 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο.
Το DTC διαμορφώνεται περί τα 14 δισεκ.
Οι τράπεζες χρειάζονται υψηλή κερδοφορία από το 2017 – θα πετύχουν κέρδη 300 εκατ το 2016 – για να αρχίσουν να μειώνουν το DTA.
Μειώνοντας το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία στα κεφάλαια, αυξάνεται η καλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης