Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών – Προσοχή στην μετριότητα, το 2016 θα είναι πολύ φτωχή χρονιά, για οικονομία, τράπεζες

Να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών – Προσοχή στην μετριότητα, το 2016 θα είναι πολύ φτωχή χρονιά, για οικονομία, τράπεζες
Το 2016 δεν θα χρεοκοπήσουμε - Αλλά το βήμα που θα διανύσουμε θα είναι μικρότερο του προσδοκώμενου. 
Η γενική αίσθηση, η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι το 2015 ήταν μακράν η χειρότερη χρονιά που συνέθλιψε την οικονομία, πιάσαμε πάτο κατά το λαϊκώς γραφόμενο και από το 2016 θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη της οικονομίας αργή αλλά τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Το πολιτικό σύστημα με τον ένα ή άλλο τρόπο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μνημόνια και οι τράπεζες μπορεί να μην χρηματοδοτούν την οικονομία αλλά εστιαζόμενες στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων θα προσπαθήσουν να στηρίξουν μέσω των NPLs την οικονομία.
Επίσης με όρους αγορών ομόλογα και μετοχές θα πάνε καλύτερα το 2016.
Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη για το 2016 η πλειοψηφία των πολιτών αυτό πιστεύει και λογικά η άποψη των πολλών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί καθώς τα πάντα είναι ψυχολογία.
Δυστυχώς όμως εμείς θα ταχθούμε με την άποψη της μειοψηφίας ή τουλάχιστον εκείνων που θεωρούν ότι και το 2016 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά σε όλους τους τομείς.
Όχι χειρότερη από το 2015 αλλά δύσκολη χρονιά και ο πήχης των υψηλών προσδοκιών θα πρέπει να κατέβει για το 2016.
Θα υπάρξουν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις και κάποιες απογοητευτικές εξελίξεις το μείγμα αυτών θα είναι ένα πολύ μικρότερο βήμα προς τα εμπρός από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικώς.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Οικονομία

Η επιβράδυνση του ΑΕΠ και της ύφεσης το 2016 μπορεί να βαίνουν μειούμενα ως αριθμοδείκτες αλλά το μνημόνιο το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει την καταστροφική πολιτική του μείγματος εσωτερικής υποτίμησης και αύξησης των φόρων.
Το μείγμα του αδιεξόδου επαναλαμβάνεται και στο τρίτο μνημόνιο.
Ποιος πολίτης είναι ευτυχής με το τρίτο μνημόνιο;
Κανείς.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι το ασφαλιστικό.
Αφορά τους τωρινούς εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Το βασικό πρόβλημα είναι ο πολιτικός εμπαιγμός της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει μια ευτελή αναδιάρθρωση χρέους ως επιτυχία.
Θα θυμίσουμε ότι και ο Βενιζέλος το 2012 είχε πετύχει αναδιάρθρωση χρέους πέρνα του haircut που λογιστικά μείωσε το χρέος 105 δισεκ. αλλά το πραγματικό όφελος δεν ξεπέρασε τα 26 δισεκ. ευρώ.
Η οικονομία και το 2016 δεν θα δημιουργήσει ελπίδα στην κοινωνία.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι το 2016 θα είναι χειρότερο από το 2015.
Βέβαια θα υπάρξουν και κάποιες θετικές πρωτοβουλίες όπως η άρση των capital controls σταδιακά αλλά σε μια κοινωνία αποδεκατισμένη, μια κοινωνία που έχει πληγεί θανάσιμα οι καταθέσεις είναι ελάχιστες.
Μόνο 20 χιλ. λογαριασμοί υπάρχουν στην Ελλάδα με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.
Ως προς την γενική εικόνα της οικονομίας αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η αύξηση των φόρων και η εσωτερική υποτίμηση δεν μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή ανάπτυξη.
Κάποιες αναλαμπές, κάποια τρίμηνα από ύφεση ανάπτυξη και εθελοτυφλώντας για το πρόβλημα η Ελλάδα θα συνεχίζει να πορεύεται σε ένα δρόμο αβεβαιότητας για το μέλλον.

Πολιτική

Με πολιτικούς όρους, η Ελλάδα είναι αποτυχημένη, παντελώς αποτυχημένη.
Κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει πολιτικά την μετεξέλιξη του από αριστερό κόμμα σε φιλελεύθερο υποτακτικό  και ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απογοήτευση μετά τις κίβδηλες υποσχέσεις.
Βαθειά μέσα στο πολιτικό σύστημα υποβόσκει το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ.
Το ξέρουν και το βλέπουν όλο και περισσότεροι.
Όμως κυβέρνηση συνεργασίας με ποιους;
Με την Ένωση Κεντρώων;
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Ένωση Κεντρώων;
Θα είναι απονενοημένη πράξη του τέλους της Αριστεράς.
Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα είναι η ιστορική ταφόπλακα αυτών των κομμάτων.
Πολιτικά το σύστημα στην Ελλάδα είναι διάτρητο, γρήγορα θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις και μπορεί να αποτραπούν οι νέες εκλογές αλλά η αρχή του τέλους για τους κυβερνώντες έχει ξεκινήσει.

Τράπεζες και αγορές

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι τράπεζες βρίσκονται με 35 δισεκ. κεφάλαια όσα είχαν και το 2014 πριν τα χάσουν λόγω της χείριστης στρατηγικής των ελληνικών κυβερνήσεων.
Άρα με 35 δισεκ. οι τράπεζες είναι πανίσχυρες.
Είναι όμως πανίσχυρες;
Οι ελληνικές τράπεζες στα 35 δισεκ. κεφαλαίων διαθέτουν και 18 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο δηλαδή το 50% των κεφαλαίων είναι λογιστικά κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την εξωστρέφεια τους.
Αποχώρησαν από την Τουρκία και άλλες Βαλκανικές χώρες άρα πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα που ακολουθεί τα χνάρια των κυπριακών τραπεζών.
Έχουμε εθνικές και όχι υπερεθνικές τράπεζες.
Με όρους χρηματοδότησης της οικονομίας οι τράπεζες δεν μπορούν να συνδράμουν.
Έχουν 121 δισεκ. καταθέσεις και 207 δισεκ. δάνεια δηλαδή χάσμα ρευστότητας 86 δισεκ.
Μπορεί αυτό το χάσμα να καλύπτεται από τν ΕΚΤ μέσω του ELA κυρίως αλλά το χάσμα υπάρχει.
Ακόμη και αν μειωθεί το ELA προσεχώς – που θα μειωθεί μετά βεβαιότητας – το χάσμα δεν θα κλείσει.
Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.
Οι τράπεζες για τα επόμενα 2-4 χρόνια θα είναι εγκλωβισμένες στην αξιοποίηση και αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων.
Επίσης τα κέρδη που είχαν αρχικώς εκτιμηθεί ότι θα επιτευχθούν από τα προβληματικά δάνεια μάλλον αναθεωρούνται πολύ χαμηλότερα.
Οι τράπεζες θα βγάλουν κέρδη το 2016, το 2017 και στην συνέχεια αλλά θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.
Συν τοις άλλοις μόνο με αυξημένα κέρδη μπορεί να μειωθεί η αναβαλλόμενη φορολογία.
Όσον αφορά τις αγορές, τα ομόλογα θα ανακάμψουν περαιτέρω γιατί το Grexit έχει απομακρυνθεί ενώ θα υπάρξουν και αναλαμπές – ανοδικές αναλαμπές – στις τράπεζες.
Όμως προσοχή ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο Κύπρου όπου η μετοχή της τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται περίπου -40% χαμηλότερα από την τιμή επανεκκίνησης.
Γενικά το 2016 θα είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός αλλά όχι το άλμα που ίσως αναμενόταν.

Συμπέρασμα

Το 2016 δεν θα χρεοκοπήσουμε.
Αλλά το βήμα που θα διανύσουμε θα είναι μικρότερο του προσδοκώμενου.  

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης