Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι να περιμένουμε από τις 4 τράπεζες το 2016; - Ποια τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους; - Τι θα συμβεί στις μετοχές;

Τι να περιμένουμε από τις 4 τράπεζες το 2016; - Ποια τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους; - Τι θα συμβεί στις μετοχές;
Οι τράπεζες πρέπει να επιτυγχάνουν σταθερά κέρδη για να μπορέσουν να μειώσουν την αναβαλλόμενη φορολογία με ίδια μέσα.
Το 2016 ήρθε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το καταστροφικό 2015 όπου οι μετοχές των τραπεζών στην κυριολεξία κατέρρευσαν, ο κλάδος χρειάστηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ τα προβληματικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα 100 δισεκ.
Θα αναλύσουμε κατά τράπεζα τα δυνατά και αδύναμα σημεία των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών παρουσιάζοντας κατά τρόπο τεκμηριωμένο και όχι υποκειμενικό την πραγματική εικόνα των τραπεζών.
Ορισμένα γενικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν είναι
1)Οι τράπεζες διαθέτουν 35-36 δισεκ. κεφάλαια όσα είχαν και το 2014, διαθέτουν από τους ισχυρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διεθνώς, αλλά τα 18 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Για την ιστορία διαθέτουν τον δεύτερο ισχυρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε κλαδικό επίπεδο παγκοσμίως.

2)Οι τράπεζες εμφανίζουν ένα χάσμα δανείων προς καταθέσεις περίπου 80 δισεκ. και αυτό το χάσμα γεννά την ανάγκη της εξάρτησης από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Για να υπάρξει αύξηση καταθέσεων που είναι το κλειδί της μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα πρέπει τα capital controls να αρθούν οριστικά, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι η αύξηση των καταθέσεων θα είναι ικανοποιητική.
Η ιστορία διδάσκει ότι πρέπει να κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι στο θέμα των καταθέσεων.
Ωστόσο αναμένεται πολύ σύντομα η ΕΚΤ και πιθανότατα μετά την αξιολόγηση να δρομολογήσει την επιστροφή στην ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (Waiver) και στη συνέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
3)Οι πηγές εσόδων είναι προβληματικές για τις τράπεζες.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται γιατί τα περισσότερα δάνεια έχουν ωριμάσει, βρίσκονται προς την λήξη τους ή στην μέση της ζωής τους και παράγουν λιγότερους τόκους σε σχέση με τα 4 πρώτα χρόνια που είναι εντυπωσιακά τοκοφόρα.
Τα έσοδα από τα NPLs είναι ένα γενικώς και αφηρημένος στόχος και αν είμαστε ρεαλιστές θα κατεβάσουμε τον πήχη των αρχικών εκτιμήσεων.
Τα έξοδα εκ τόκων και τα γενικά έξοδα μπορούν να μειωθούν π.χ. αν μειωθεί το σκέλος του ELA από τον πυλώνα 2 που έχει επιτόκιο 3,5%.
Ο πυλώνας 2 είναι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και οι τράπεζες πληρώνουν επιτόκια 3,5%, αυτά θα μειωθούν αισθητά.
Γενικώς θα υπάρξει μείωση προσωπικού αλλά και πάλι δεν θα λυθούν τα δομικά προβλήματα στην σχέση εσόδων προς έξοδα.
4)Οι τράπεζες πρέπει να επιτυγχάνουν σταθερά κέρδη για να μπορέσουν να μειώσουν την αναβαλλόμενη φορολογία με ίδια μέσα.
Ταυτόχρονα η πώληση περιουσιακών στοιχείων π.χ. πώληση Finansbank, πώληση Eurolife, πώληση Hilton και άλλα έχουν από αρνητική έως ουδέτερη επίδραση στα έκτακτα έσοδα.
5)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδυτές διεθνή funds που επένδυσαν 5,5 δισεκ. έχοντας χάσει 7,5 δισεκ. το 2014 και περίπου 2 δισεκ. το 2013 και προφανώς χρηματιστηριακά θα αδράξουν την ευκαιρία σε κάθε θετικό νέο π.χ. η Eurobank θα βγάλει κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2016, οι τράπεζες θα βγάλουν κέρδη το 2016 κ.α. να πυροδοτούν ράλι στις μετοχές εφόσον δεν έχουμε θρίλερ στα ελληνικά πολιτικά τεκταινόμενα.
6)Το 2016 ίσως οι τράπεζες αρχίζουν να ξεφεύγουν από την μιζέρια του παρελθόντος.
Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στην άποψη ότι το 2016 οι τράπεζες θα διανύσουν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός.

Η ανάλυση κατά τράπεζα

Εθνική μόνο Ελλάδος κεφαλαιακά πανίσχυρη αλλά γεωγραφικά συρρικνωμένη

Η πώληση της Finansbank – ήταν αναγκαίο κακό – για την Εθνική τράπεζα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον ισολογισμό και κυρίως θα αποκαλύψει τα δυνατά και αδύναμα σημεία.
Η πώληση της Finansbank στα 2,75 δισεκ. και η αποπληρωμή ομολογιακού 830 εκατ από το Qatar τον νέο ιδιοκτήτη της τουρκικής τράπεζας θα αυξήσει τα κεφάλαια της Εθνικής στα 10,7 δισεκ. μετά την αποπληρωμή των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική με 19,6% core tier 1 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διαθέτει τον ισχυρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στον σύνολο του κλάδου χωρίς να διαθέτει μετατρέψιμα ομόλογα cocos.
Η Εθνική επίσης διαθέτει την καλύτερη – μακράν την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις – στο 94% όταν άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 150%.
Άρα η Εθνική με όρους κεφαλαίων και όρους ρευστότητας βρίσκεται στην καλύτερη θέση στον κλάδο.
Διαθέτει 25,4 δισεκ. εξάρτηση από το ευρωσύστημα – 15,6 δισεκ. ELΑ – ενώ μειώνει και τον ακριβό Πυλώνα 2 που έχει επιτόκιο 3,5%.
Με την μείωση του Πυλώνα 2 θα μειωθούν τα έξοδα εκ τόκων της Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική όμως πουλώντας την Finansbank συρρικνώνεται το ενεργητικό μειώνεται στα 85 δισεκ. με τα 35,9 δισεκ. καταθέσεις στην Ελλάδα ή 46,3 δισεκ. καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου χωρίς την Finansbank.
Η συρρίκνωση αυτή όμως φέρνει στην επιφάνεια ποιο έντονα ένα δομικό πρόβλημα της Εθνικής που είναι τα έσοδα από την Ελλάδα.
Στο 9μηνο του 2015 η Εθνική πέτυχε 1,18 δισεκ. καθαρά έσοδα από τόκους, 1,1 δισεκ. συνολικά έσοδα περίπου 765 εκατ ήταν τα έξοδα άρα πριν τις προβλέψεις είχε έσοδα 337 εκατ.
Με προβλέψεις 2,8 δισεκ. προφανώς η Εθνική εμφάνισε ζημίες -1,76 δισεκ. ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αύξησε τον αναβαλλόμενο φόρο στα 5,4 δισεκ. ευρώ.
Αν αποτιμηθεί η Εθνική με όρους Ελλάδος και συγκριθεί με την Eurobank ή την Alpha bank εξάγεται το συμπέρασμα ότι καταγράφει τα λιγότερα έσοδα.
Η ίδια εικόνα σημειώνεται και σε επίπεδο ομίλων αφαιρώντας την Finansbank.
Π.χ. στο 9μηνο του 2015 τα λειτουργικά έσοδα ήταν 1,4 δισεκ. στην Eurobank και 1,76 δισεκ. στην Alpha bank και περίπου 1,8 δισεκ. της Πειραιώς σε επίπεδο ομίλων ενώ η Εθνική χωρίς την Finansbank σημειώνει έσοδα 1,4 δισεκ.
Η Εθνική θα έπρεπε λοιπόν να βρίσκεται με βάση το ενεργητικό που διαθέτει 85 δισεκ μετά την πώληση της Finansbank συνολικά έσοδα 1,8 δισεκ. όπως και η Πειραιώς.
Όσον αφορά τα έξοδα δεν παρατηρούνται ακρότητες έναντι του ανταγωνισμού π.χ. η Alpha bank μια τράπεζα με μικρότερο ενεργητικό από την Εθνική έχει οριακά λιγότερα έξοδα από την Εθνική τράπεζα.
Το βασικό πρόβλημα της Εθνικής είναι τα έσοδα και όχι τόσο τα έξοδα.
Π.χ. η Eurobank έχει διπλάσια έσοδα από έξοδα 1,4 δισεκ. έσοδα προς 740 εκατ έξοδα χωρίς να αξιολογούμε τις προβλέψεις ενώ η Εθνική έχει 1,42 δισεκ. έσοδα και 950 εκατ έξοδα στο 9μηνο του 2015.
Η Eurobank λοιπόν έχει διπλάσια έσοδα από έξοδα και η Εθνική 1,5 φορές περισσότερα έσοδα από έξοδα.
Η Εθνική έχει κατά βάση θέμα εσόδων αλλά προφανώς για να εμφανιστούν καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στα έσοδα και στα έξοδα.
Είναι προφανές ότι η στρατηγική της Εθνικής θα εστιαστεί στην μείωση των εσόδων κατά 100 με 120 εκατ αλλά το κομβικό ζήτημα για την Εθνική είναι τα έσοδα.
Π.χ. σε ετήσια βάση η Εθνική επιτυγχάνει 1,85 δισεκ. έσοδα και 1,25 δισεκ. έξοδα όταν αυτή η σχέση θα πρέπει να γίνει 1,1 δισεκ. με 2,2 δισεκ. τουλάχιστον ώστε να έρθει σε αρμονία με τις άλλες τράπεζες.
Το συμπέρασμα
Η Εθνική διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την ισχυρότερη ρευστότητα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αυτό είναι 100% βέβαιο.
Όμως πίσω από αυτή την μεγάλη δύναμη κρύβει μια αδυναμία που είναι τα έσοδα της Ελλάδος που εδώ και χρόνια αποτελούσαν για όλες τις διοικήσεις πρόβλημα λόγω της χαμηλής απόδοσης.
Υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο να αλλάξει αυτό το σκηνικό από την νέα διοίκηση;
Ναι υπάρχει.
Θα αποδώσει;
Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη.
Όμως στο θέμα αυτό εδράζεται η επιτυχία της Εθνικής αν μπορεί να παράξει περισσότερα και ποιοτικότερα κέρδη…..

Η Πειραιώς χρειάζεται σύντομα έσοδα από τα NPLs και λιγότερες προβλέψεις 

Με πραγματικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων περί τα 33 δισεκ. αλλά 10,5 δισεκ. κεφάλαια και κοντά στο 19% core tier 1 η Πειραιώς πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο – μια μεγάλη δοκιμασία – και πλέον καλείται να αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Τα μετατρέψιμα ομόλογα περίπου 2 δισεκ. κάθε χρόνο θα επιβαρύνουν την Πειραιώς με 170 εκατ και αν ληφθεί υπόψη ότι τα επιτόκια του πυλώνα 2 βρίσκονται στο 3,05% - αντλούν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου από τα ομόλογα του πυλώνα 2 – καθίσταται κατανοητό ότι η επιβάρυνση, η επιτοκιακή επιβάρυνση θα είναι μεγάλη.
Η Πειραιώς δεν έχει καμία πολυτέλεια ώστε να διακρατεί μετατρέψιμα ομόλογα και γενικά περιουσιακά στοιχεία υψηλού κόστους υψηλών επιτοκίων.
Όμως η Πειραιώς δεν είναι Εθνική που διέθετε την Finansbank και την πούλησε και έτσι θα αποπληρώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2016.
Η Πειραιώς δεν διαθέτει προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Πειραιώς να αποπληρώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα είναι η αξιοποίηση των NPLs.
Θεωρητικά η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους καθώς έχει και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Αν υποθέσουμε ότι μπορεί να επαναληφθεί εντός 2 ετών το πείραμα της Bad bank Αγροτικής όπου κατέγραψε κέρδη από την διαχείριση των NPLs περίπου 7% και ανακτήσεις στο 16% του συνολικού χαρτοφυλακίου αυτό σημαίνει 2,3 δισεκ. κέρδη για την Πειραιώς από τα προβληματικά δάνεια.  
Η Πειραιώς στο πλάνο αναδιάρθρωσης αναφέρει ότι θα μειώσει στο τέλος της 3ετίας τα NPLs στο 17% με 18% από 38% αλλά αυτό για να συμβεί μόνο ένας τρόπος υπάρχει πωλήσεις NPLs.
Η Πειραιώς παρ΄ ότι ξεκινάει από την αφετηρία με τους δυσμενέστερους όρους μπορεί να κάνει την διαφορά καθώς αν προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις στην διαχείριση των προβληματικών δανείων θα μπορούσε να αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα εξέλιξη που θα την ισχυροποιήσει στον κλάδο.  
Η Πειραιώς με βάση πηγή θα τύχει και της πιο αυστηρής αξιολόγησης όσον αφορά την πορεία αξιοποίησης των προβληματικών δανείων όχι το Φεβρουάριο που θα καθοριστεί το πλαίσιο αξιολόγησης από την ΤτΕ αλλά στα τέλη Μαΐου του 2016.
Τέλη Μαΐου του 2016 οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με μεγάλη αυστηρότητα από την ΤτΕ.
Η Πειραιώς δεν θα περιμένει πολύ, χρειάζεται σύντομα έσοδα από τα NPLs ώστε να ξεκινήσει την αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολόγων cocos προς το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η προτεραιότητα της τράπεζας Πειραιώς και μπορεί να πετύχει αρκεί οι επιλογές να αποδώσουν και το οικονομικό κλίμα να βοηθήσει.

Eurobank ξανά στα πάνω της αλλά με την χειρότερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο

Για την Eurobank τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν καταστροφικά.
Επιχείρησαν να την αφανίσουν με εντολή Σαμαρά και Λάτση, την κρατικοποίησαν, την διέσυραν αλλά τελικώς αποδεικνύεται «εφτάψυχη γάτα» όπως ανέφερε κάποιος κορυφαίος τραπεζίτης.
Στο τέλος του 2015 ανακεφαλαιοποιήθηκε επιτυχώς ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι της είναι οι ισχυρότεροι μεταξύ των μετόχων των ελληνικών τραπεζών.
Η Eurobank αναστήθηκε και πλέον καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ξεχωρίσει στο πραγματικό τερέν του banking που είναι τα έσοδα και τα κέρδη.
Στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα περάσει σε κέρδη και συνολικά το 2016 θα κλείσει με κέρδη.
Θα αποφύγουμε τα σχόλια για τις διοικήσεις των τραπεζών – θεωρούμε ότι και οι 4 διοικήσεις είναι ικανότατες – αλλά ειδικά στην Eurobank είναι μια μονιασμένη - κατά το λαικώς γραφόμενο - το σχόλιο αυτό δεν εμπεριέχει υπονοούμενα.
Η Eurobank βρίσκεται πάλι στα πάνω της αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει.
Η Eurobank έλαβε κάποιες ορθές αποφάσεις στο παρελθόν και μια από αυτές π.χ. ήταν να μην συγχωνεύσει το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έτσι κράτησε τις καταθέσεις.
Αν είχε απορροφηθεί το ΤΤ δεν θα είχε μείνει καμία κατάθεση και το ΤΤ δεν θα προσέδιδε καμία αξία στην Eurobank.
Το βασικό, το θεμελιώδες όμως πρόβλημα της Eurobank ακόμη παραμένει ανοικτό και ονομάζεται κεφαλαιακή δομή.
Θα σκεφθείτε μα τώρα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε με 2 δισεκ.;
Ναι αλλά από τα 5,6 δισεκ. κεφάλαια τα 4,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος και τα 950 εκατ προνομιούχες μετοχές.
Η Eurobank για να μην πάει πάλι σε αύξηση κεφαλαίου χρειάζεται πολύ ισχυρά, σταθερά και επαναλαμβανόμενα κέρδη, χρειάζεται κέρδη για να μειώσει τον αναβαλλόμενο φόρο.
Έχοντας το πλεονέκτημα της πιο ιδιωτικοποιημένης τράπεζας στην Ελλάδα και με ισχυρούς μετόχους που πιστεύουν στην Eurobank η τράπεζα βρίσκεται σε καλή πορεία αλλά το ζήτημα της κεφαλαιακής δομής δεν είναι αμελητέο, χρειάζονται πρωτοβουλίες από την τράπεζα ώστε κεφαλαιακά να καταστεί πιο ποιοτική.
Η Eurobank έχει πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά έχει τα λιγότερο ποιοτικά κεφάλαια.

Alpha bank τα 3 δισ. της Credit Agricole άλλαξαν τον ρου της ιστορίας - Η ρευστότητα η αδυναμία της

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Alpha bank διαχρονικά είχε την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων.
Αυτό είναι μια αλήθεια που όλοι αναγνωρίζουν και όσοι δεν την αναγνωρίζουν κακό του κεφαλαίου τους που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Όμως για να μπορέσει η Alpha bank να διαθέτει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων πρέπει να αναζητήσουμε την επιτυχία αυτή στην Emporiki bank και την Credit Agricole.
Η Alpha bank αγόρασε την Emporiki και για την αγορά της αυτή έλαβε 3 δισεκ. κεφάλαια από την Credit Agricole.
Σε παλαιότερη μας ανάλυση τονίζαμε ότι αν δεν είχε πάρει αυτά τα 3 δισεκ. η Alpha bank θα βρισκόταν στην χειρότερη θέση μεταξύ των τραπεζών και ίσως και να μην υπήρχε.
Οπότε η διοίκηση έκανε στρατηγική κίνηση ματ.
Λόγω αυτής της κίνησης, η Alpha bank διαθέτει και την καλύτερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο – μαζί με την Πειραιώς - και έτσι εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Alpha bank έχει τα ποιοτικότερα κεφάλαια.
Με όρους απόδοσης κεφαλαίων ωστόσο κινείται στον μέσο όρο της αγοράς.
Η διαχείριση των NPLs θα αποτελέσει την μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα όπως και για το σύνολο του κλάδου.
Η Alpha bank παράγει 570 εκατ έσοδα σε τριμηνιαία βάση και 300 εκατ έξοδα.
Αν οι προβλέψεις μειώνονταν στα 200 εκατ σε τριμηνιαία βάση θα μπορούσε να παράγει 280 εκατ ετησίως κέρδη και όσο μειώνονται οι προβλέψεις τόσο θα αυξάνονται τα κέρδη.
Αυτή η απλή αλλά συνάμα και υπερβολικά δύσκολη διαδικασία είναι η βάση της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ωστόσο η Alpha bank ενώ διαχρονικά φημιζόταν για τα κεφάλαια της, κατά καιρούς εμφάνιζε αδυναμίες στην ρευστότητα της.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ένα από τους χειρότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις στο 154% αυτό σημαίνει ότι έχει ένα έλλειμμα ρευστότητας που μεν καλύπτεται από το ευρωσύστημα  αλλά το πρόβλημα είναι πρόβλημα.
Για την Alpha bank η ρευστότητα είναι μείζονος σημασίας ζήτημα.

Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών;

Και οι 4 τράπεζες έχουν περιθώρια μεγάλης ανόδου άπαξ και διαπραγματεύονται 0,33 της λογιστικής τους αξίας και θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα καλό σενάριο στο 0,55 με 0,65 P/BV δηλαδή να διπλασιαστεί η κεφαλαιοποίηση τους στο χρηματιστήριο ή με όρους Γενικού Δείκτη 900-950 μονάδες ή +50% από τα τρέχοντα επίπεδα (610 μονάδες)
Αλλά αυτή η απάντηση δεν σας ικανοποιεί είναι απάντηση δημοσίων σχέσεων.
Η Εθνική έχει βραχυπρόθεσμα το πλεονέκτημα των κεφαλαίων, η Eurobank της ανοδικής κερδοσκοπίας.
Η Πειραιώς πρέπει να αποδείξει ότι παράγει κέρδη για να πάρει εμπρός χρηματιστηριακά και η Alpha bank θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο.
Λεπτομέρειες για τιμές στόχους σε βάθος τριμήνου - Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016 - ... προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης