Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως σχεδιάζουν να ενταφιάσουν το Grexit - Θετική αξιολόγηση, χρέος, αναβάθμιση, έξοδο στις αγορές και άρση capital controls

tags :
Πως σχεδιάζουν να ενταφιάσουν το Grexit - Θετική αξιολόγηση, χρέος, αναβάθμιση, έξοδο στις αγορές και άρση capital controls
Με 8 κινήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει να ενταφιάσει το Grexit και κυρίως να κερδίσει πολιτικό χρόνο μετριάζοντας την φθορά που έχει ξεκινήσει
Ένα ευρύτερο σχέδιο ενταφιασμού του Grexit, σχεδίου που οριστικά θα μηδενίσει τις πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί κυβέρνηση και κόμματα σε συνεννόηση με οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδος, υπό την Τρόικα και τις Βρυξέλλες. 
«Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Grexit θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε και οι ευρωπαίοι να εγκαταλείψουν οριστικά το Grexit, οπότε η ελληνική κυβέρνηση πιστά τηρεί το μνημόνιο αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει.
 Χρειάζονται αποτελέσματα, θετικές εξελίξεις» αναφέρει στο bankingnews.gr κορυφαίος οικονομικός παράγοντας που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενεργό ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα όντας μέτοχος σε πολύ μεγάλη εταιρία του FTSE 25 ενώ δραστηριοποιείται και διεθνώς όντας ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες επιχειρηματίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο και κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και επίσης γνωρίζει ότι το 2015 βρέθηκε στο ζενίθ και πλέον ξεκινάει η πτώση.
Ο βασικός λόγος που όλοι απέτυχαν έως τώρα ήταν ότι ενώ ελήφθησαν πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, εξοντωτικά πολλές φορές η πρόοδος ήταν οριακή σχεδόν αναλαμπές ενώ σύντομα αποδεικνυόταν ότι ακόμη απαιτούνται νέα σκληρά μέτρα.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του Grexit  πάντα ελλόχευαν, πάντα παραμόνευαν
Οι ευρωπαίοι έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει όλη την παλιοδουλειά, όλη την βρώμικη δουλειά και τα κόμματα να δείξουν ανοχή.
Άρα οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρξει αλλά οικουμενική ανοχή για να μην επανέλθει το Grexit θα υπάρξει.
Όμως πως θα ενταφιαστεί το Grexit;
Πώς το Grexit θα εγκαταλειφτεί οριστικά  ως plan B για την Ελλάδα;
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμβούν τα εξής σύμφωνα με τον μεγάλο επιχειρηματικό παράγοντα της χώρας.
1)Να περάσει το ασφαλιστικό χωρίς να υπάρξει κυβερνητικό σοκ.
2)Μετά τις 18 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η αξιολόγηση να διαπιστωθεί πρόοδος και να δοθεί το πράσινο φως ότι η Ελλάδα όντως έχει εναρμονιστεί με τις επιταγές της Τρόικα.
3)Μετά τις 22 Ιανουαρίου ίσως τον Φεβρουάριο να υπάρξει και κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 ή 2 κλίμακες.
4)Τον Φεβρουάριο θα εξεταστεί η λύση για το χρέος.
Θα είναι ξεκάθαρα λύση ημίμετρο, κατώτερη των προσδοκιών.
Θα περιλαμβάνει επιμήκυνση από 32,5 χρόνια στα 40 ή 50 χρόνια και κλιμακούμενο επιτόκιο με 1% για όλα τα δάνεια το οποίο προοδευτικά θα αυξάνεται 0,3% με 0,5% κάθε 10 χρόνια.
Πρακτικά μόνο η επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια ή 17,5 θα επιφέρει μια αλλαγή στα ετήσια έξοδα της Ελλάδος αποπληρωμής του χρέους.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2016 και είναι προφανές ότι θα ξεκινήσει ένα ρεσιτάλ υπερβολών για λογιστικές παρούσες αξίες και άλλα τινά.
5)Στόχος είναι το Καλοκαίρι του 2016 να έχει υπάρξει πλήρη άρση των capital controls στα μετρητά.
Βραχυπρόθεσμα δηλαδή Ιανουάριο του 2016 θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής όσον αφορά το πλέγμα των παραμέτρων που θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls με βάση μια πρόταση των τραπεζιτών.
-Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλακής στο εξωτερικό
-Να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγουν οι πολίτες τραπεζικούς λογαριασμούς και με συνδικαιούχους.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρου ανοίγματος προθεσμιακής κατάθεσης.
-Να δοθεί η δυνατότητα ολικής αποπληρωμής των δανείων.
Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016
 Η βασική πρόταση των τραπεζών είναι από τον Μάρτιο του 2016 να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου.
Μάλιστα έχει προταθεί να υπάρξει όριο ανάληψης μετρητών 3000 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή αν ένας νέος καταθέτης καταθέσει σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ μετά τον Μάρτιο του 2016 να έχει την δυνατότητα να μπορεί να σηκώσει τα 3.000 ευρώ.
Τα 3.000 ευρώ θα λειτουργούν είτε τμηματικά είτε εφάπαξ μια φορά τον μήνα.
Για τις επιχειρήσεις να υπάρξει όριο 30.000 ευρώ.
Για τους παλαιούς καταθέτες να υπάρχει η δυνατότητα τα 420 ευρώ την εβδομάδα να μπορούν σε διάστημα μήνα να σηκώνουν 1680 ευρώ σωρευτικά.
6)Το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί θα καταγράψουν αξιόλογη άνοδο.
Στόχος είναι το χρηματιστήριο να βρεθεί στις 900 μονάδες μέσα στο 2016 και τα ομόλογα στο 5% το 10ετές.
7)Η Ελλάδα να βγει στις αγορές το Καλοκαίρι του 2016 με έκδοση 3ετών ομολόγων 2 ή 3 δισεκ. ευρώ.
Επί κυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα είχε προβεί σε δημοπρασία 3ετών ομολόγων με επιτόκιο 3,5%.
8)Η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση εξέλιξη που θα ενισχύσει οριακά την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα μειώσει τα haircuts στα collaterals και ταυτόχρονα τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξέλιξη που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα.

Με αυτές τις 8 κινήσεις η κυβέρνηση ποντάρει να ενταφιάσει το Grexit και κυρίως να κερδίσει πολιτικό χρόνο καθώς βλέπει ότι η φθορά της αριστερής πρότασης διακυβέρνησης στην κοινωνία έχει ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης