Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είναι πιο πιθανό για τις ελληνικές τράπεζες το 2016; - Να επαναληφθεί το μοντέλο Κύπρου -40% στις μετοχές ή άνοδος +60%

Τι είναι πιο πιθανό για τις ελληνικές τράπεζες το 2016; - Να επαναληφθεί το μοντέλο Κύπρου -40% στις μετοχές ή άνοδος +60%
Οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές με όρους P/BV στο 0,28 ίσως το 0,45 είναι πιο δίκαιο.
Η πρόσφατη χρηματιστηριακή κατακρήμνιση της Κίνας και η επίδραση της στις παγκόσμιες αγορές αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο επαναφέρει στο προσκήνιο το βασικό ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί στις ελληνικές τράπεζες το 2016 χρηματιστηριακά;
Εσχάτως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών λόγω της διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής υποχώρησαν σημαντικά και με εξαίρεση την Alpha bank που παραμένει ακόμη πάνω από την τιμή της αύξησης όλες οι άλλες τράπεζες διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Βεβαίως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν αν αλλάξει και το διεθνές κλίμα στις αγορές ωστόσο στις ελληνικές τράπεζες τι θα μπορούσε να συμβεί;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις διεθνείς αγορές.
Η πρόσφατη μίνι κρίση αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ελάχιστοι ενδιαφέρονται, οι ξένοι πραγματοποιούν ως επί τω πλείστον κερδοσκοπικές κινήσεις ενώ γενικώς ακόμη η ελληνική αγορά τραπεζικών μετοχών καρκινοβατεί.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι το 2016 θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και ότι λόγω Κίνας και αντιτιθέμενων πολιτικών από FED και ΕΚΤ ο πήχης των προσδοκιών για τις αποδόσεις στα χρηματιστήρια πρέπει να κατέβει σημαντικά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα θετικά νέα που θα ανακοινώσει η Ελλάδα, συμφωνία για ασφαλιστικό, θετική αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας, υποτυπώδη λύση για το χρέος και πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ίσως να μην έχουν την επίδραση που θα αναμενόταν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις μετοχές των τραπεζών.
Υπό άλλες συνθήκες αυτά τα θετικά νέα θα πυροδοτούσαν ράλι ενώ σε αυτή την φάση κάθε θετικό νέο δεν επιδρά τόσο καθοριστικά στις αγορές γιατί πάντα οι επενδυτές σκέφτονται με τον όρο…ναι μεν αλλά….
Όμως αν δεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει σε Κίνα και Ευρώπη με την πτώση των χρηματιστηρίων είναι παροδικό φαινόμενο και γενικώς οι χρηματιστηριακές αγορές εμφανίσουν μέτριες αποδόσεις το 2016, τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες;

Με βάση αυτό το σενάριο ότι τα χρηματιστήρια θα σημειώσουν μέτριες αποδόσεις το 2016 αξιολογούμε για τις ελληνικές τράπεζες δύο υπαρκτά σενάρια.
Σενάριο τράπεζας Κύπρου
Σενάριο ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτιμώνται 0,28 τιμή προς λογιστική αξία όταν ο μέσος όρος των  ισχυρότερων τραπεζών στην Ευρώπη είναι 0,90 P/BV, όμως η Deutsche bank είναι 0,60 P/BV.  

Πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα θα παρουσιάσουμε κωδικοποιημένα τα δύο σενάρια και θα αναφέρουμε και την άποψη μας.

Το σενάριο τράπεζας Κύπρου είναι γνωστό γιατί καθημερινώς αποτυπώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η μετοχή της τράπεζας Κύπρου επανήλθε στο χρηματιστήριο περί τα 0,24 και βρίσκεται στα 0,14 ευρώ δηλαδή πτώση 40% και παραμένει για καιρό σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή η αγορά δέχεται ως δίκαιη αξία τα 1,2 δισεκ. ευρώ δηλαδή τιμή προς λογιστική αξία 0,34 P/BV.
Θυμίζουμε ότι η τράπεζα Κύπρου στο 9μηνο του 2015 εμφάνισε κέρδη έστω και υποτυπώδη ενώ η Κυπριακή οικονομία βελτιώνεται.
Η διαφορά της Κύπρου με τις ελληνικές τράπεζες είναι τα ακραία NPLs που φθάνουν έως το 62% δηλαδή τα 6 στα 10 δάνεια είναι προβληματικά.
Ωστόσο η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που εφαρμόζει πλάνο αξιολόγησης των προβληματικών δανείων και το οποίο θα υιοθετήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ελληνικές τράπεζες.
Συμπερασματικά η τράπεζα Κύπρου με 3,5 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 1,2 δισεκ. δείχνει ότι το fair value είναι περί το 0,35 χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία.
Το 0,35 ωστόσο απέχει πολύ από το 0,90 που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τράπεζες όπως η Deutsche bank έχουν 0,60 P/BV.
H συμπεριφορά της μετοχής της τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη από τους έλληνες επενδυτές και αναλυτές.
Το μοντέλο Κύπρου είναι πιθανό – με κάποιες παραλλαγές του – δηλαδή μικρότερο discount από 40% να επιβεβαιωθεί και στις ελληνικές τράπεζες υπό όρους.

Όσον αφορά την τιμή προς λογιστική αξία είναι αληθές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές με όρους P/BV στο 0,28 ίσως το 0,45 είναι πιο δίκαιο.
Όμως για να επιβεβαιωθεί το πιο δίκαιο σενάριο θα πρέπει να εγκριθεί το ασφαλιστικό – θα εγκριθεί όπως όλα δείχνουν – να πάρει η Ελλάδα το πράσινο φως για την αξιολόγηση – και θα το πάρει το πράσινο φως – και να προχωρήσει έστω και μια υποτυπώδης λύση για το χρέος.
Επειδή όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να συμβούν κατά την άποψη μας η δίκαιη αξία των τραπεζών θα είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αλλά όχι τόσο υψηλότερη όσο αρχικά εκτιμήσουμε.
Για να το θέσουμε απλά.
Το 0,45 P/BV σημαίνει περί τα 16 δισεκ. κεφαλαιοποίηση δηλαδή άνοδος +50% με 56% που αποτελεί και το βασικό σενάριο μας και άποψη μας για το 2016.
Κατά την άποψη μας λαμβάνοντας υπόψη
1)ότι οι τράπεζες θα μειώσουν αισθητά τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια το 2016
2)Τα NPLs ωστόσο θα κορυφώσουν το 2017
3)Θα εμφανίσουν κέρδη 380-400 εκατ ευρώ το 2016
4)Θα μειώσουν αισθητά τα έξοδα κυρίως μέσω πυλώνα 2 που είναι και ο πιο κοστοβόρος με επιτόκια 3,05% αλλά και το ELA με 1,55%  
5)Η ελληνική οικονομία το 2016 θα σημειώσει ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός
Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν δίκαιη αξία 0,45 P/BV.

Προφανώς αν κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα και στο πολιτικό σύστημα είναι κατανοητό ότι οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν σε επίπεδα -50% από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και αυτό μεταφράζεται 5 δισεκ. και P/BV 0,13.

Εκτιμήσεις κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2017
Τράπεζα



Βασικό σε δισ



Βασικό σε εκ



Βασικό σε εκ



Δυσμενές σε δισ



Δυσμενές σε εκατ



Δυσμενές σε εκατ



Έτος



2015



2016



2017



2015



2016



2017



Eurobank



-2,321



+126



+33



-3,275



-531



-756



Alpha



-2,565



+187



+276



-4,276



-537



-571



ETE



-4,367       



+62



+457



-6



-1,08



-732



Πειραιώς



-3,995



+27



+160



-5,627



-955



-871



Επεξεργασία στοιχείων bankingnews 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης