Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών της Eurobank και Alpha bank….καταδεικνύει ότι το Qatar πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα….

 Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών της Eurobank και Alpha bank….καταδεικνύει ότι το Qatar πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα….
Η ανακοίνωση του μεγάλου τραπεζικού deal AlphaEurobank το οποίο υπό την βασική προϋπόθεση να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα έχει προοπτικές,  δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την αγορά.
Μετά το άλμα των μετοχών στις 29 Αυγούστου έκτοτε έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο.

Στις 26 Αυγούστου πριν το deal και ενώ υπήρχαν διαρροές η μετοχή της Alpha έκλεισε στα 1,90 ευρώ.
Στις 29 Αυγούστου την ημέρα ανακοίνωσης του deal η μετοχή στο +30% στα 2,47 ευρώ ενώ ακολούθησε και στις 30 Αυγούστου άνοδος που ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τα 3 ευρώ για να κλείσει στα 2,51 ευρώ. Χθες 6 Σεπτεμβρίου έκλεισε η μετοχή της Alpha στα 1,64 ευρώ. Αυτό σημαίνει πτώση -33% σε 6 εργάσιμες ημέρες.
Στις 26 Αυγούστου πριν το deal και ενώ υπήρχαν διαρροές η μετοχή της Eurobank  έκλεισε στα 1,73 ευρώ.
Στις 29 Αυγούστου την ημέρα ανακοίνωσης του deal η μετοχή στο +30% στα 2,24 ευρώ ενώ στις 30 Αυγούστου έκλεισε με μεγάλες απώλειες  στα 1,93  ευρώ. Χθες 6 Σεπτεμβρίου έκλεισε η μετοχή της Eurobank  στα 1,16 ευρώ. Αυτό σημαίνει πτώση -48% σε 6 εργάσιμες ημέρες.
Η μεγαλύτερη πτώση της Eurobank από την Alpha bank αποδίδεται στην σχέση ανταλλαγής αλλά και στην αντίληψη ότι η Eurobank απορροφάται.
Το ΧΑ το διάστημα αυτών των 6 ημερών υποχώρησε ωστόσο οι δύο μετοχές των τραπεζών που συγχωνεύονται σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση. Η Εθνική σε αυτές τις 6 επίμαχες μέρες υποχώρησε 18,8%.
Ποιο είναι το μήνυμα της αγοράς;
Δεν θεωρεί ότι το deal έχει προοπτική; Όχι προοπτική υπάρχει με αντικειμενικά κριτήρια.
Η σωστή απάντηση είναι ότι η αγορά ζητάει από το Qatar να επενδύσει πολύ περισσότερα από τα 500 εκατ ευρώ που σχεδιάζει να τοποθετήσει στο νέο σχήμα ώστε να παράσχει μεγαλύτερη κεφαλαιακή κάλυψη.
Δεν είναι δυνατό με 500 εκατ το Qatar να αποκτήσει το 17% μιας νέας τράπεζας που θα διαθέτει 145 με 150 δις ευρώ ενεργητικό.
Το Qatar θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια χωρίς να ζητάει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του.
Αποκτά το 17% μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ευρύτερη περιοχή με τεράστια περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδος.
Δεν μπορεί λοιπόν  το Qatar με 500 εκατ να θέλει να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας νέας τράπεζας των 150 δις ευρώ.

Πως δομείται η επένδυση του Qatar


Η  επένδυση των 500 εκατ ευρώ του Qatar  με αντικειμενικά χαρακτηριστικά είναι μικρή επένδυση αφού αποκτά το  17% μιας νέας τράπεζας με ενεργητικό 145-150 δις ευρώ, τονίζαμε ως www.bankingnews.gr πρόσφατα.
Το καλοκαίρι του 2008 συγκεκριμένα 30 Ιουνίου του 2008 το Paramount αποκτά 16,44 εκατ μετοχές της Alpha bank πληρώνοντας τότε 18 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 296 εκατ ευρώ.
Η αγορά λόγω της κρίσης άρχισε να υποχωρεί με αποκορύφωμα την αύξηση κεφαλαίου των 986 εκατ ευρώ που υλοποίησε η Alpha Φθινόπωρο του 2009 με τιμή 8 ευρώ.
Εκδόθηκαν 123,292 εκατ μετοχές 3ν για κάθε 10 παλαιές και το Qatar συμμετείχε σε εκείνη την αύξηση με 4,931 εκατ μετοχές ή 40 εκατ ευρώ.
Συνολικά λοιπόν το Qatar επένδυσε 336 εκατ ευρώ για να αγοράσει το 4% μιας τράπεζας υγιούς και αξιόπιστης της Alpha bank που αναγνωρίζεται από την αγορά.
Φθάνοντας στο σήμερα….ανακοινώθηκε ότι με 500 εκατ το Qatar θα αποκτήσει το 17% δύο τραπεζών της Alpha και της Eurobank με τιμή 1,7 ευρώ ανά μετοχή.
Δηλαδή θα αποκτήσει μετά την μετατροπή 294,117 εκατ νέες κοινές μετοχές πέραν των 21,37 εκατ μετοχών που κατέχει 2 τραπεζών με ενεργητικό 145 με 150 δις ευρώ.
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος.
Το Paramount έχει την δυνατότητα να κρατήσει για 3 χρόνια τις ομολογίες και να λαμβάνει κάθε χρόνο 10% τόκο που σημαίνει στην 3ετία 150 εκατ ευρώ δηλαδή να πάρει πίσω από τα 500 εκατ τα 150 άρα να έχει επενδύσει 350 εκατ ευρώ. Αν οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι όμως καλές π.χ. το 2012 τότε το Paramount θα επισπεύσει την μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές με προφανέστατο σκοπό να καρπωθεί την λογιστική διαφορά μεταξύ τιμής μετατροπής των ομολογιών και της τότε χρηματιστηριακής τιμής.
Τι μας δείχνει αυτή η ανάλυση;
Ότι το Qatar καθίσταται στρατηγικός μέτοχος στο νέο σχήμα δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών της Alpha και της Eurobank με 500 εκατ του ομολογιακού και 336 εκατ της παρελθούσας επένδυσης.
Το Paramount αγοράζει σχεδόν τσάμπα τις δύο τράπεζες και με  την κίνηση του αυτή καθώς κατεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος κτήσης ελέγχει το 17% της νέας τράπεζας AlphaEurobank και ποντάροντας σε μελλοντικές κινήσεις…οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές….

Υποσημείωση
Για να αποφευχθούν παρερμηνείες. Στόχος μας το deal αυτό να καταστεί επιτυχημένο για τους μετόχους και κυρίως την ελληνική οικονομία.
Αλλά δεν είναι δυνατό το Qatar να εμφανίζεται με 500 εκατ  ο επενδυτής που στηρίζει την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.
Τα 500 εκατ είναι πολύ λίγα….  


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης