Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Θωμόπουλος υπό παραίτηση στην Πειραιώς, η σύγκρουση με τον Σάλλα και το plan B του καταστροφικού resolution

O Θωμόπουλος υπό παραίτηση στην Πειραιώς, η σύγκρουση με τον Σάλλα και το plan B του καταστροφικού resolution
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να βοηθήσει την Πειραιώς και να βοηθήσει τον εαυτό του και την μελλοντική του πορεία.
Η σύγκρουση στο εσωτερικό της τράπεζας Πειραιώς έφθασε στο σημείο μηδέν με τον Άνθιμο Θωμόπουλο τον διευθύνοντα σύμβουλο να βρίσκεται υπό διαδικασία παραίτησης ενώ κυκλοφορούν και σενάρια για plan B στην περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2015.
Το plan b περιλάμβανε resolution δηλαδή εξυγίανση με εμπλοκή της Deutsche bank ως επενδυτή ή ειδικού ρόλου δεν είναι σαφές.
Βέβαια το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι το plan B δεν είναι plan B αλλά μονόδρομος αν μια τράπεζα δεν κατάφερνε να ανακεφαλαιοποιηθεί τότε αυτομάτως θα οδηγείτο σε resolution.

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες και άπαξ η  διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητάει την παραίτηση του δεν θα πρέπει η υπόθεση να φθάσει σε Γενική Συνέλευση αλλά να κλείσει συναινετικά και να υποβάλλει την παραίτηση του.
Ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρόκειται να συμβεί καθώς το ΤΧΣ δεν έχει ζητήσει επισήμως παραίτηση, παραπέμπει την υπόθεση στην κυβέρνηση ενώ στο εσωτερικό της Πειραιώς η κατάσταση κοχλάζει. 
Ανεξαρτήτως του τι έχει συμβεί στο εσωτερικό της Πειραιώς το βέβαιο είναι ότι με τόσο βαρύ κλίμα ο Θωμόπουλος πρέπει να παραιτηθεί ή τουλάχιστον θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο....αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αν ο CEO μιας τράπεζας δεν παραιτείται ο μόνος τρόπος για να αντικατασταθεί είναι σύγκλιση διοικητικού συμβουλίου που θα ορίσει έκτακτη γενική συνέλευση.
Μόνο η γενική συνέλευση των μετόχων μπορεί να αντικαταστήσει τον CEO εν προκειμένω της Πειραιώς.  
Το bankingnews.gr παρουσιάζει μέρος του παρασκηνίου της εσωτερικής σύγκρουσης στην Πειραιώς και τα αίτια που οδήγησαν ή θα οδηγήσουν τον Θωμόπουλο εκτός Πειραιώς.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραιτηθεί σήμερα πρωί 14 Ιανουαρίου αλλά αποτελεί εκτίμηση και όχι κάποια οριστική απόφαση.
Για να αποπεμφθεί ένας CEO υπάρχουν δύο τρόποι ή παραιτείται ή απομακρύνεται από την Γενική Συνέλευση.
Κατά την άποψη μας άπαξ και το κλίμα για τον Θωμόπουλο είναι τόσο βαρύ στην Πειραιώς θα πρέπει να διευκολύνει την διαδικασία και να αποχωρήσει συναινετικά και να κλείσει εδώ η υπόθεση χωρίς Γενική Συνέλευση.
Η βασική ή μια από τις βασικές αιτίες που αποτέλεσαν casus belli στην Πειραιώς και ουσιαστικά επιδείνωσαν τις σχέσεις Θωμόπουλου ως CEO με τον Σάλλα τον πρόεδρο της Πειραιώς ήταν οι παρασκηνιακές διεργασίες της ανακεφαλαιοποίησης.
Η τράπεζα Πειραιώς έδινε μάχη να βρει 4,66 δισεκ ή 2,2 δισεκ. του βασικού σεναρίου και ο Θωμόπουλος είχε καταστρώσει δύο εναλλακτικά σχέδια.
To πρώτο σχέδιο ήταν η περίπτωση που θα έβρισκε τα κεφάλαια η Πειραιώς από διεθνείς επενδυτές που ωστόσο δεν ευδοκίμησε, υπό την έννοια ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν δεν επαρκούσαν. 
Κατά ένα περίεργο τρόπο οι ξένοι επενδυτές δεν κάλυψαν το βασικό σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης όπως σχεδιαζόταν σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες.
Το δεύτερο σχέδιο προφανώς εκπλήσσει. 
Η Πειραιώς αν αποτύγχανε να ανακεφαλαιοποιηθεί θα έπρεπε να  εξετάσει την λύση του resolution της εξυγίανση της δηλαδή να υιοθετηθεί λύση σοκ – με την εμπλοκή της Deutsche bank να αγοράσει δηλαδή την good Πειραιώς η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank ή με κάποιο άλλο σχεδιασμό που μας διαφεύγει.
Το plan B θεωρείται σοκ όχι λόγω resolution αλλά γιατί φέρεται ο Θωμόπουλος να το είχε επεξεργαστεί ερήμην της υπόλοιπης διοίκησης.

Όταν ο Σάλλας κατάλαβε ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να βρει τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου από τους ξένους – και πίσω από την πλάτη του συνέβαιναν απίστευτα πράγματα - κινητοποιήθηκε και κατάφερε παίρνοντας πάνω του την ανακεφαλαιοποίηση να περάσει τον σκόπελο των stress tests.
Ότι η Πειραιώς βρήκε τα κεφάλαια και καλύφθηκε το βασικό σενάριο λόγω Σάλλα είναι απολύτως ακριβές, αν δεν είχαν βρεθεί τα 500 εκατ από την Ελλάδα τώρα η Πειραιώς θα βρισκόταν σε μεγάλες περιπέτειες.
Αν οι πληροφορίες περί του σχεδίου Β είναι ακριβείς – και το θέτουμε ως ερώτηση - εγείρεται μείζον θέμα.
Πως η Πειραιώς μέσω του Θωμόπουλου, ενώ αναζητούσε κεφάλαια συνομιλούσε με την Deutsche bank και εξέταζε και resolution;
Ο Μιχάλης Σάλλας ως πρόεδρος μη εκτελεστικός δεν ήξερε για το plan B και εδώ γεννάται ένα μείζονος σημασίας ερώτημα, πως ο Θωμόπουλος επεξεργάστηκε ένα τέτοιο σχέδιο – αν είναι έτσι όπως αναφέρεται – ερήμην του Μ. Σάλλα;
Δεν κατανοούσε ο Θωμόπουλος ότι μια τέτοια ενέργεια είναι εχθρική συνολικά προς την διοίκηση;
Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν αφορμή και αιτία – αλλά όχι η μόνη – όπου οι σχέσεις Σάλλα και Θωμόπουλου επιδεινώθηκαν.
Ο Σάλλας κατανόησε ότι ο Θωμόπουλος έχει κάνει πολλά πίσω από την πλάτη του εξέλιξη που πυροδότησε κύμα αμφισβήτησης για το CEO της Πειραιώς.
Ο Θωμόπουλος ήρθε στην Πειραιώς από την Εθνική με πολλές περγαμηνές.
Ξεκίνησε πολύ ομαλά η συνεργασία και διαφαινόταν ότι η Πειραιώς έχει δημιουργήσει μια συμπαγή διοικητική ομάδα.
Όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Θωμόπουλος είχε προσωπική ατζέντα όπως διαπιστώθηκε στην περίπτωση της μεγάλης μάχης Πειραιώς με MIG, είχε βάλει ως στόχο να διαμελίσουν την MIG μαζί με το KKR και άλλους....με αλλότριους στόχους.
Στην περίπτωση της MIG ο Θωμόπουλος ήταν 100% λάθος όχι 99% και το ξέρουν όσοι πρέπει να το ξέρουν.
Και αυτοί που το γνωρίζουν είμαστε πλέον 100% βέβαιοι ότι έχουν πολύ ξεκάθαρη άποψη για την MIG....σίγουρα θετική. 
Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν επίσης τεράστια δοκιμασία τέτοιας κλίμακας που είχε ανησυχήσει την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράγοντες της ΤτΕ δεν έκρυβαν την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης την διάχυτη ανησυχία τους για την τύχη της Πειραιώς.
Ο ευεργέτης του Θωμόπουλου ήταν ο Μιχάλης Σάλλας και πολλά είχαν αναφερθεί στα παρασκήνια περί σχεδίου εξόντωσης Σάλλα από τον Θωμόπουλο.
Εδώ και 2 μήνες η αγορά συζητούσε σχεδόν καθημερινά τα όσα συνέβαιναν στην Πειραιώς.
Στο παρασκήνιο ο Θωμόπουλος φερόταν να κατηγορεί απαξιωτικά τον Σάλλα αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Η στάση του Θωμόπουλου στο πρόσωπο του Μιχάλη Σάλλα επίσης δεν ήταν η δέουσα και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ αρνητική.
Ο Θωμόπουλος σχεδίαζε – μετά την ανακεφαλαιοποίηση και εφόσον το plan B εκ των πραγμάτων εγκαταλείφθηκε αφού η Πειραιώς βρήκε τα κεφάλαια – να διαμορφώσει ένα φιλικό προς αυτό διοικητικό συμβούλιο ώστε να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της Πειραιώς απομακρύνοντας τον Μιχάλη Σάλλα με την στήριξη ορισμένων ξένων μετόχων.  
Το σχέδιο αυτό επίσης δεν ευδοκίμησε αλλά ακόμη και στελέχη της Πειραιώς.... το επιβεβαιώνουν.
Η υπόθεση Πειραιώς μετεξελίχθηκε σε ένα αγώνα εξόντωσης και αυτή η εξέλιξη σίγουρα αν παρέμενε για καιρό θα έπληττε καίρια την τράπεζα.
Η Πειραιώς χρειάζεται ηρεμία ώστε να επικεντρωθεί στα τραπεζικά της θέματα και όχι ίντριγκες και συνομωσίες που δυστυχώς καλλιέργησε με λάθος στρατηγικές και ο Θωμόπουλος.
Η επιστολή των 40 – δεν έχει επιβεβαιωθεί – ούτε επιβεβαιώνεται δεν ξέρουμε αν ισχύει.
Με βάση αυτή την επιστολή στελέχη της Πειραιώς είχαν ασκήσει κριτική στον Θωμόπουλο αλλά όπως προαναφέρθηκε δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη της. 

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να βοηθήσει την Πειραιώς και να βοηθήσει τον εαυτό του και την μελλοντική του πορεία.
Ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς μόνο θετικό ρόλο έχει στην εθνική οικονομία και αυτός ο ρόλος πρέπει να ισχυροποιηθεί, να αναδειχθεί.
Ο Μ. Σάλλας όπως χρόνια έχει αποδειχθεί μόνο θετική είναι η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Ο Θωμόπουλος είχε μια μεγάλη ευκαιρία να συνδράμει στην ισχυροποίηση της Πειραιώς και εκτιμούμε ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε.
Δεν θα καταλήξουμε στο αφελές συμπέρασμα ότι ο κακός είναι ο Θωμόπουλος αλλά σίγουρα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο Θωμόπουλος έκανε λάθη στρατηγικής παρασυρμένος από τις προσωπικές του φιλοδοξίες, αναζητούσε εχθρούς εκεί που δεν υπήρχαν....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης