Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατσέλη: Στο 24,6% η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής - Σωστή η απόφαση της πώλησης της Finansbank

Κατσέλη: Στο 24,6% η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής - Σωστή η απόφαση της πώλησης της Finansbank
Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Εθνικής
Ως μία «σωστή απόφαση» χαρακτήρισε την πώληση της Finansbank η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της τράπεζας, για την έγκριση της πώλησης της τουρκικής θυγατρικής.
Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Εθνικής.
Σύμφωνα με την Κατσέλη, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής ανέρχεται στο 24,6%, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 96%.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:
- Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).
- Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.
- Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.
Επίσης, η κ. Κατσέλη, επιβεβαίωσε την υποχρέωση της Εθνικής να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι μια επένδυση κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, την περίοδο διακράτησης και την έξοδο από την επένδυση.
Η απόκτηση της Finans εδραίωσε την Εθνική ως έναν από τους σημαντικότερους ομίλους στα Βαλκάνια, και ως τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο διακράτησης της επένδυσης η Εθνική ωφελήθηκε από ισχυρή κερδοφορία.
Στο σύνολό του, είπε ο κ.Φραγκιαδάκης, ο όμιλος κέρδισε πάνω από 7 δισ Τουρκικές λίρες από το 2008, και αν κανείς αναλογιστεί την μειωμένη κερδοφορία στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, αποτέλεσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα για την Εθνική.
Η έξοδος από την επένδυση καθιστά την Εθνική την τράπεζα με τον υψηλότερο κεφαλαιακό δείκτη στην αγορά. Και η έξοδος θα κριθεί όχι από το παρελθόν, αλλά από τις δυνατότητες που αποκτούμε στην παρούσα φάση και στο μέλλον.
Μετά την πώληση η Εθνική θα έχει ύψος κεφαλαιακών δεικτών χωρίς προηγούμενο στην τραπεζική αγορά μας, έτσι θα μπορεί να είναι αυτή που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας, που αυτή τη στιγμή νομίζω πως είναι το κύριο μέλημα της χώρας είπε μεταξύ άλλων ο κ.Φραγκιαδάκης.
Επίσης είπε ότι, θα επωφεληθεί άμεσα από την δυνατότητα αποπληρωμής των CoCos , το οποίο θα μειώσει τα χρηματοδοτικά κόστη της Εθνικής σημαντικά, πάνω από Euro150 εκατ. ετησίως ενώ τίθεται και το γενικότερο θέμα της μείωσης της κρατικής βοήθειας που θα επιτευχθεί με την έξοδο από την Finans.
Τρίτο όφελος είπε ο διευθύνων σύμβουλος είναι η διευκόλυνση αποπληρωμής των υψηλού κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ (ομόλογα με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου που εισφέρονται σαν ενέχυρο στο Ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας) και η μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA, με άμεσο όφελος περί των Euro100εκατ ετησίως.
H Εθνική είναι ήδη η Τράπεζα με την μικρότερη εξάρτηση από το Ευρωσύστημα, η πλήρης απεμπλοκή θα επιτευχθεί άμεσα και ευκολότερα, δημιουργώντας επιπλέον όφελος τόσο στην τράπεζα όσο και στους μετόχους μας.
Ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια της Εθνικής να διοχετεύονται εκεί που είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την έξοδο της χώρας από την ύφεση.
Η εικόνα της Εθνικής και της Finansbank την περίοδο της εξαγοράς, και η εικόνα τους και τα μεγέθη τους σήμερα είναι τελείως διαφορετικά.
Η αποεπένδυση από την Finans στην παρούσα φάση δύναται να προσφέρει εξίσου σημαντικά οφέλη με όσα αποκομίσαμε τον προηγούμενο καιρό, κοιτώντας την κάθε περίοδο σχετικά και αναλογικά. Έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο να διανύσουμε και σκοπεύουμε να το κάνουμε με επιτυχία. Βρισκόμαστε με αυτή την πώληση στην πλεονεκτική - σε εισαγωγικά - θέση, να είμαστε εξοπλισμένοι με κεφάλαια και ρευστότητα τέτοιου ύψους που μας δίνουν την δυνατότητα να σκεφτούμε, να χαράξουμε αλλά και να πραγματοποιήσουμε την στρατηγική μας, σε μία συγκυρία που αυτό, αποτελεί ξεκάθαρα διαφοροποιό στοιχείο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εμάς.
Τα κεφάλαια και η ρευστότητά μας, μας επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις αλλά και να μην αποκλίνουμε από τους διαχρονικούς μας στόχους.
Μέσω της ισχυροποιημένης θέσης μας, στρεφόμαστε στην δραστική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου μας σε καθυστέρηση, με πρώτο γνώμονα το συμφέρον των καταθετών και των μετόχων μας, για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μας. Β
ρίσκουμε λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν αλλά αδυνατούν να το κάνουν, και προωθούμε την εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών.
Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με περαιτέρω βελτιώσεις, θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερες και πιο μακροχρόνιες λύσεις, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης