Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως διασυνδέονται το ελληνικό χρηματιστήριο με τα ομόλογα – Παιχνίδι short για λίγους και ριψοκίνδυνους

Πως διασυνδέονται το ελληνικό χρηματιστήριο με τα ομόλογα – Παιχνίδι short για λίγους και ριψοκίνδυνους
Ορισμένοι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών σοτάρουν τα βραχυχρόνια ελληνικά ομόλογα ανεβάζοντας τις αποδόσεις και ρίχνοντας τις τιμές και αγοράζουν τιμές πολύ μακροχρόνιων ομολόγων....
Πως διασυνδέονται τα ελληνικά ομόλογα με το ελληνικό χρηματιστήριο και γιατί πρέπει να παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις τιμές των ελληνικών ομολόγων;
Όσοι ενασχολούνται με τις αγορές γνωρίζουν ότι οι αγορές μετοχών και οι αγορές ομολόγων λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Η μια αγορά επηρεάζει την άλλη.
Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της επενδυτικής ψυχολογίας και τα ομόλογα αποτελούν τον παλμογράφο της οικονομίας.
Εσχάτως λοιπόν, παρατηρείται ένα σίγουρα αρνητικό φαινόμενο, οι τιμές των ομολόγων να έχουν υποχωρήσει σημαντικά και οι αποδόσεις να έχουν εκτοξευθεί στο 14%.
Ταυτόχρονα και η καμπύλη αποδόσεων αρχίζει πάλι έντονα να παρουσιάζει μια στρεβλωμένη εικόνα.
Σε μια υγιή οικονομία οι αποδόσεις των ομολόγων κοντινότερης λήξης έχουν απόδοση χαμηλότερη από τα ομόλογα μακρινότερης λήξης.
Σε μια προβληματική οικονομία όπως η ελληνική συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Τα βραχυχρόνια ομόλογα έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος αθέτησης πληρωμών ενώ τα πιο μακροχρόνια π.χ. 20 ή 30 χρόνια έχουν χαμηλότερες αποδόσεις γιατί απλά επειδή λήγουν μετά από πολλά χρόνια ο κίνδυνος αθέτησης….δεν τα αγγίζει.
Πως συνδέονται όμως τα ομόλογα και οι μετοχές ειδικά αυτή την περίοδο στην Ελλάδα;
Έχει παρατηρηθεί ένα ιδιαίτερο φαινόμενο το οποίο χρήζει προσοχής.
Ορισμένοι επενδυτές του χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζικών μετοχών σε μια τόσο δύσκολη περίοδο με sell off έχουν δύο επιλογές.
1)Να πουλήσουν με stop losses, να εγγράψουν ζημία και να αποχωρήσουν, κλείνοντας τελείως την επενδυτική τους θέση
2)Υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική.
Ορισμένοι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών σοτάρουν τα βραχυχρόνια ελληνικά ομόλογα ανεβάζοντας τις αποδόσεις και ρίχνοντας τις τιμές και αγοράζουν τιμές πολύ μακροχρόνιων ομολόγων π.χ. του 30ετούς ελληνικού που έχει τιμή 47 και 48 μονάδες βάσης.
Με αυτή την στρατηγική τι κερδίζουν;
Μειώνουν τις ζημίες τους.
Βέβαια σε μια σοβαρή αγορά – και προφανώς δεν εννοούμε την ελληνική – ομόλογα και μετοχές συνδέονται με πολλούς τρόπους.
Π.χ. στην Ευρώπη η στρεβλωμένη στρατηγική της ΕΚΤ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης να ρίξει τις αποδόσεις στα τάρταρα και να οδηγήσει περίπου 54 ομόλογα σε αρνητικές αποδόσεις είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας να ευεργετηθούν και οι χρηματιστηριακές αγορές.
Αυτή η διασύνδεση στο συγκοινωνούν δοχείο δούλεψε για πάνω από ένα έτος αλλά εσχάτως τι βλέπουμε, τις αποδόσεις στάσιμες, τις τιμές στάσιμες και τα χρηματιστήρια να ξεφουσκώνουν.
Οι χρηματιστηριακές αγορές επανατιμολογούν αξίες και κινδύνους.
Εν κατακλείδι, να θυμάστε κάτι απλό.
Όταν οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν και οι αποδόσεις πέφτουν τότε αυτό είναι θετικό για την οικονομία άρα και για το χρηματιστήριο.
Όταν συμβαίνει το αντίθετο οι τιμές των ομολόγων πέφτουν και οι αποδόσεις ανεβαίνουν τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι μετοχές στο χρηματιστήριο υποχωρούν.
Όσοι ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο ας ρίχνουν και καμιά ματιά και στα ελληνικά ομόλογα.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης