Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αντίδραση σήμερα αλλά οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν λόγω... 4ου γύρου ΑΜΚ – Τα ομόλογα στο 15,5% λόγω φόβου default

Αντίδραση σήμερα αλλά οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν λόγω... 4ου γύρου ΑΜΚ – Τα ομόλογα στο 15,5% λόγω φόβου default
Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει αδύναμους κρίκους και ως εκ τούτου η ΕΚΤ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα 22 Ιανουαρίου μπορεί τα χρηματιστήρια - και το ελληνικό - να καταγράψουν κέρδη αλλά είναι γεγονός ότι οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά εσχάτως ενώ στα ομόλογα επικρατεί επιδείνωση.
Δεν μπορεί για ότι αρνητικό συμβαίνει να γενικεύουμε ρίχνοντας την ευθύνη στην διεθνή διόρθωση των αγορών των προηγούμενων ημερών.
(Στην Ασία και ειδικά στην Ιαπωνία σήμερα 22 Ιανουαρίου σημειώθηκε ράλι άρα το ράλι αυτό θα επιδράσει θετικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο)

Ωστόσο σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε - τεκμηριωμένα θέλουμε να πιστεύουμε – τα εξής δύο βασικά προβλήματα της αγοράς
1)Γιατί ενώ οι τράπεζες πριν 50 μέρες βρήκαν 14 δισεκ. ενισχύοντας τα κεφάλαια τους οι μετοχές καταρρέουν σε συνεχή ιστορικά χαμηλά - ανεξαρτήτως των αναλαμπών; - 
2)Γιατί ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπλήξει τα ελληνικά ομόλογα δραματικά επιδεινώνονται και από 6% που ήταν πριν λίγες εβδομάδες το 2ετές λήξης 2017 έχει εκτιναχθεί στο 15,6%;

Οι απαντήσεις

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αλλά οι μετοχές καταρρέουν;
Γιατί;
Πρωτίστως να δούμε που βρισκόμαστε.
Το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 21 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,01440 ευρώ προ RS  ή 0,2170 ευρώ μετά reverse split
Η τιμή της νέας αύξησης κεφαλαίου ήταν στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.   
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 1,65 ευρώ ή προ RS στα 0,033 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 ήταν 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 0,1420 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,001420 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2016
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 ήταν στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,00663 ευρώ προ RS ή 0,663 ευρώ μετά RS
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank πραγματοποιήθηκε στο 1 ευρώ ή 0,001 ευρώ προ reverse split.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,1300 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,0066 ευρώ και σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2016.
Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς συγκεντρώνοντας περίπου 14 δισεκ. τον Νοέμβριο του 2015 και διαθέτουν 36 δισεκ.
Το ερώτημα είναι γιατί καταρρέουν οι μετοχές;
Οι λόγοι είναι δύο ο ένας είναι λόγω αλληλοεπίδρασης και άλλος λόγος φόβου.
Α)Το sell off στις αγορές ρίχνει τις αποτιμήσεις διεθνώς, οι αξίες επανακαθορίζονται και επανατιμολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι διεθνείς τράπεζες με επαρκή κεφάλαια και ισχυρή κερδοφορία διαπραγματεύονταν με όρους P/BV τιμής προς λογιστική αξία 0,88 -0,92 και τώρα λόγω της διόρθωσης των αγορών έχουν υποχωρήσει στο 0,60.
Εύλογα αναπροσαρμόζονται χαμηλότερα οι μετοχικές αξίες και των ελληνικών τραπεζών αλλά η βιαιότητα της πτώσης δεν δικαιολογείται.
Δικαιολογείται οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να διαπραγματεύονται με discount -30% με -40% αλλά όχι όμως με τέτοιας κλίμακας πτώση.

Ο αναβαλλόμενος φόρος των ελληνικών τραπεζών….το μέσο πίεσης της Τρόικα προς την Ελλάδα

Β)Ο βασικός λόγος ανησυχίας και σοβαρότατου προβληματισμού είναι μήπως οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Τα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν σε αυτή την συγκυρία - ναι είναι αληθές ότι επαρκούν - αλλά αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους η ΕΚΤ πολύ εύκολα μπορεί να υιοθετήσει αυστηρή στάση και να πιέσει την Ελλάδα μέσω των τραπεζών.
Η Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα έχουν ακόμη σοβαρά κενά.
Διαθέτουν υπερβολικά υψηλό αναβαλλόμενο φόρο στα 19 δισεκ. σε σύνολο 36 δισεκ. κεφαλαίων και ακόμη δεν έχουν καθαρίσει με τα NPLs.
Αν υπάρξει ύφεση και το 2016 προφανώς τα NPLs θα κορυφώσουν το 2017 οπότε και το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες και ο στόχος για 300-350 εκατ ευρώ κέρδη δεν θα επιβεβαιωθεί.
Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει αδύναμους κρίκους και ως εκ τούτου η ΕΚΤ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Στο πρόσφατο παρελθόν μέσω των capital controls, στο μέλλον μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Το πρόσφατο παράδειγμα των Ιταλικών τραπεζών δείχνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει πίεση σε οποιαδήποτε χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα buffer ένα απόθεμα κεφαλαίων ίσο με το 2,5% του συνολικού κινδύνου (2,5% of a bank's total risk exposure).
Οι ελληνικές τράπεζες με τέτοιο αναβαλλόμενο φόρο διαθέτουν επαρκές capital buffer;
Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό....
Θυμίζουμε ότι ο αναβαλλόμενος φόρος επί των κεφαλαίων στις γερμανικές τράπεζες είναι 9%.
Το 9% των κεφαλαίων είναι αναβαλλόμενος φόρος DTA.
Ο αναβαλλόμενος φόρος επί των κεφαλαίων σε Ιταλία και Ισπανία είναι 26%.
Ο αναβαλλόμενος φόρος επί των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι 53%....
Το 53% είναι η αδυναμία των ελληνικών τραπεζων που γνωρίζει η ΕΚΤ, η Τρόικα και όλοι οι θεσμοί.
Αν η Ελλάδα αψηφίσει τους κανόνες και τις δεσμεύσεις θα θέσουν πάλι θέμα κεφαλαιακής ανεκάρπεκειας, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν χρηματιστηριακά και το σύστημα θα βυθιστεί στο σκοτάδι.
Το σήριαλ το έχουμε ξαναδεί......


Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών Ιανουάριος 2016

Τράπεζες

Συνολικά
κεφάλαια


Αναβαλλόμενος φόρος DTA

Καθαρά Κεφάλαια χωρίς DTA

CT1 χωρίς DTA

Εθνική

11 δισ

5,2 δισ

5,8 δισ

10%

Πειραιώς

10,6 δισ

4,8 δισ

5,8 δισ

8,7%

Eurobank

5,4 δισ

4,88 δισ

400 εκατ

1,25%

Alpha

9 δισ

4,4 δισ

4,6 δισ

9%

Σύνολο

36 δισ

19,28 δισ

16,6 δισ

7,2%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Γιατί τα ομόλογα δείχνουν χρεοκοπία;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 2016 θα εκπλήξει την Ευρώπη.
Η Ελλάδα διαθέτει πρόγραμμα χρηματοδότησης, διαθέτει επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και γενικώς φαίνεται να έχει αποφύγει το Grexit.
Παρ΄ όλα αυτά τα ομόλογα π.χ. στο 2ετές ενώ είχε υποχωρήσει στο 6% έχει εκτιναχθεί στο 15,5% μέσα σε λίγες εβδομάδες απόρροια των ανησυχιών ότι το Grexit ή μια εκτροπή μπορεί να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια και η Ελλάδα να ξεκινήσει από την ήδη μηδενική αφετηρία που ξεκίνησε.
Τα ελληνικά ομόλογα η 10ετία στο 10,3% και το 2ετές 15,5% υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στα Πορτογαλικά ομόλογα.
Το 2ετές πορτογαλικό ομόλογο στο 0,16% και το 10ετές 3%.
Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και ως εκ τούτου τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να εμφανίζουν ένα discount σε επίπεδο τιμών έναντι των τιμών των Πορτογαλικών ομολόγων.
Το ελληνικό 2ετές έπρεπε να ήταν 4% και το 10ετές 5% με 5,5%.
Το γεγονός ότι βρίσκονται σε επίπεδα default αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην ζώνη της χρεοκοπίας και όλοι πρέπει να προβληματιστούν γιατί τα ομόλογα δείχνουν χρεοκοπία.
Βέβαια θα πουν ορισμένοι ότι η μεγάλη επιδείνωση του τελευταίου διαστήματος είναι και τεχνικής υφής ελλείψει βάθους και αγοραστών κάποιοι πωλητές πάνε οπουδήποτε τις αποδόσεις και τις τιμές.
Είναι αλήθεια αλλά αφού λέμε την αλήθεια γιατί τα ελληνικά ομόλογα αντί 15,5% δεν είναι στο 5%;
Γιατί δεν έχουν πειστεί οι ξένοι;
Βέβαια τα ομόλογα - δυστυχώς - χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές του χρηματιστηρίου ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, σορτάρουν τα βραχυχρόνια ομόλογα για να μειώνουν τις ζημίες από τις μετοχές.
Το φαινόμενο αυτό το έχουμε δει εσχάτως να είναι έντονο αλλά αν η ελληνική οικονομία πήγαινε καλά, οι αγοραστές θα υπερίσχυαν των short. 

Ελληνικά ομόλογα 21 Ιανουαρίου 2016
Embedded image permalink
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης