Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επί 3 χρόνια παγιδευμένες οι τράπεζες σε stress tests και ΑΜΚ αναμένουν την θετική αξιολόγηση για να πάρουν εμπρός

Επί 3 χρόνια παγιδευμένες οι τράπεζες σε stress tests και ΑΜΚ αναμένουν την θετική αξιολόγηση για να πάρουν εμπρός
Για το 2016 η στοχοθεσία σε τρίμηνη βάση ξεκινάει για τα NPLs ενώ για τις καταθέσεις ακόμη και με άρση των capital controls η αύξηση των νέων καταθέσεων θα είναι πολύ οριακή.
Τέλη Μαρτίου του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση ανάφερε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός στους ξένους βασικούς μετόχους που συνάντησε στις 29 Ιανουαρίου του 2016.
Fairfax, Paulson, Capital, Ross εμφανίστηκαν από ουδέτεροι έως συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τους στόχους.
Όμως οι τραπεζίτες θέτουν ένα ευρύτερο προβληματισμό προφανώς δικαιολογημένο.
«Το 2013 οι τράπεζες εγκλωβίστηκαν στα stress tests και στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2014 οι τράπεζες εγκλωβίστηκαν στα stress tests και στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2015 οι τράπεζες εγκλωβίστηκαν στα stress tests και στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Δηλαδή επί 3 χρόνια δεν ασχολήθηκαν με το τραπεζικό αντικείμενο και για τον λόγο αυτό τα αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως τα NPLs είναι πολύ πενιχρά έως ανύπαρκτα.
Το 2016 θα είναι μια χρονιά όπου για πρώτη φορά δεν θα ασχοληθούν με αυξήσεις κεφαλαίου, δεν θα ασχοληθούν με stress tests και δεν θα ασχοληθούν με πλειάδα γραφειοκρατικών εργασιών – όπως ορθά υποστηρίζει ο Δ. Μαντζούνης της Alpha bank -.
To 2016 λοιπόν θεωρείται μια χρονιά όπου οι τράπεζες για πρώτη φορά θα εστιαστούν στο τραπεζικό έργο και για τον λόγω αυτό υπάρχει μια αισιοδοξία ότι κάτι παραπάνω θα δείξουν οι τράπεζες ως προς την αξιοποίηση των προβληματικών δανείων.
Ωστόσο το θέμα της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προβληματίζει.
Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι τέλη Μαρτίου του 2016 θα τα έχει όλα ολοκληρώσει αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να χρειαστεί και όλος ο Απρίλιος ενώ μπορεί να ανοίξουν και άλλα ζητήματα στην πορεία.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει χαθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016 για τις τράπεζες.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι το 2016 και συνολικά το διάστημα 2016 με 2018 οι τράπεζες δεν θα ασχοληθούν με τίποτε άλλο πέραν από την αξιοποίηση των NPLs και της προσπάθειας ανάκτησης καταθέσεων.
Η γενική αίσθηση είναι ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση επιτυχώς – οι τραπεζίτες θεωρούν δεδομένη την μείωση των υψηλότερων συντάξεων και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία – το 2016 οι επιδόσεις θα είναι πολύ μέτριες παρ΄ ότι αναμένονται μετά την θετική αξιολόγηση θετικά νέα όπως αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση, όπως και άλλα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, θα μειωθεί αισθητά το ELA και θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία έως και 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης.
Το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά όπου οι τράπεζες έστω και υποτυπωδώς θα εστιαστούν στο τραπεζικό αντικείμενο αλλά οι στόχοι τόσο για την διαχείριση των προβληματικών δανείων όσο και για τις καταθέσεις θα είναι πενιχρά.
Για το 2016 η στοχοθεσία σε τρίμηνη βάση ξεκινάει για τα NPLs ενώ για τις καταθέσεις ακόμη και με άρση των capital controls η αύξηση των νέων καταθέσεων θα είναι πολύ οριακή.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης