Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατρακυλά το ευρώ έναντι του γιεν και του δολαρίου λόγω της φημολογούμενης επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας – Κάτω από το 1,35 δολ.

Κατρακυλά το ευρώ έναντι του γιεν και του δολαρίου λόγω της φημολογούμενης επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας – Κάτω από το 1,35 δολ.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 βρίσκεται το ευρώ έναντι του γιεν, ενώ κατρακυλά περαιτέρω σε σχέση με το δολάριο, την ώρα που η φημολογία για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας φουντώνει στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Υπάρχει έντονη ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας και για το κατά πόσο αυτή μπορεί να χρεοκοπήσει ή να εγκαταλείψει το ευρώ, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ National Bank, Khoon Goh. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν στην αγορά το event risk και την αβεβαιότητα καθώς η κρίση στην ευρωζώνη, όπως φαίνεται φτάνει σε ένα επίπεδο που όλα μοιάζουν εύθραυστα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Goh, το ευρώ θα υποχωρήσει βίαια μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί 1,5% έναντι του γιεν στα 104,37 γιεν, από 105,99 γιεν την Παρασκευή, ενώ έναντι του δολαρίου το ευρώ φτάνει στα 1,3495 δολ., στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από 16 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, κορυφαίοι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχεδιάζουν την ενίσχυση των γερμανικών τραπεζών υπό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην καταφέρει να πετύχει τους στόχους της ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Παράλληλα, σε άρθρο του στην Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε να καθιερωθεί ένα σύστημα αυτόματων κυρώσεων. «Σε περίπτωση παραβάσεων, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί όροι, π.χ. επιφύλαξη έγκρισης της καταβολής κονδυλίων της ΕΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αν οι παραβάσεις συνεχίζονται, δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, εν ανάγκη, ακόμα και η στέρηση του δικαιώματος ψήφου για ορισμένο χρόνο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ», αναφέρει ο Ρέσλερ. Ως τελευταίο βήμα θα πρέπει να είναι δυνατή και μια ελεγχόμενη πτώχευση, ενώ στη διαδικασία αυτή κατά τον Γερμανό υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης