Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων έως -25% ή χάος με plan B default, νέες ΑΜΚ στις τράπεζες με bail in στις καταθέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων έως -25% ή χάος με plan B default,  νέες ΑΜΚ στις τράπεζες με bail in στις καταθέσεις
Επειδή κανείς δεν θέλει την χρεοκοπία, οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι αν όχι αυτή την άλλη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών και θα λήξει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.
Καταστροφή και χάος στο ελληνικό χρηματιστήριο κυρίως λόγω της αποδοκιμασίας των διεθνών επενδυτών στις παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά και λόγω κακού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.
Ωστόσο το μαζικό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει προκαλέσει τεράστια ζημία.

1)Ο Γενικός δείκτης βρέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 στις 464 μονάδες με χαμηλό 460,56 μονάδες.
Η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 471,5 μονάδες την σκοτεινή περίοδο της χρεοκοπίας της Ελλάδος.
2)Οι μετοχές των τραπεζών σε συνεχή ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, οι τράπεζες βρίσκονται έως -67% χαμηλότερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
3)Οι τράπεζες με 36 δισεκ. κεφάλαια διαθέτουν 4,8 δισεκ. αξία στο χρηματιστήριο δηλαδή P/BV 0,13.
4)Με τις αποτιμήσεις των τραπεζών στα 864 εκατ η Πειραιώς και 848 εκατ η Eurobank και 1,3 δισεκ. η Εθνική η αγορά αποτιμά τις τράπεζες ωσάν να χρειάζονται νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
5)Τα LME οι ομολογιούχοι πουλάνε μαζικά στις τράπεζες κατείχαν το 21% των τραπεζών και πλέον βρίσκονται ίσως και κάτω από 6%.
Όλες οι μεγάλες θέσεις LME έχουν μηδενίσει με χαρακτηριστική την Credit Agricole στην Alpha bank.
6)Διεθνή funds που επένδυσαν στις ΑΜΚ όπως π.χ. στην Eurobank πουλάνε μαζικά με ένα στόχο να μηδενίσουν τις επενδυτικές τους θέσεις.
Πρόκειται για τεράστια ψήφο αποδοκιμασίας στην Ελλάδα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης.
7)Παρά τον τεράστιο πανικό ωστόσο στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα με το 2ετές ομόλογο στο 12,33%.
Θυμίζουμε το 2012 όταν το ελληνικό χρηματιστήριο είχε καταρρεύσει στις 471,5 μονάδες (Ιούνιος 2012) το 2ετές ομόλογο είχε απόδοση 347,65% ενώ το 10ετές είχε εκτιναχθεί στο 34% ενώ την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται στο 10,42%.
Τα CDS τα Credit Default Swaps έχουν πάρει την ανιούσα στις 1410 μονάδες απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά των 8700 μονάδων βάσης στις 8 Ιουλίου του 2015.

Η ζημία – με εξαίρεση τα ομόλογα – είναι τεράστια αλλά καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί τις μειώσεις συντάξεων έως -25% για να αποτραπεί το πραγματικό χάος και η καταστροφή και θα διαχειριστεί την μείζονος σημασίας πολιτική κρίση και πολιτική φθορά.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει άλλη λύση πέραν της αποδοχής των όσων προτείνουν οι δανειστές, η Ελλάδα θα βρεθεί σε οριστικό αδιέξοδο.
Οι δραματικές παρενέργειες θα είναι εμφανείς στις τράπεζες.
Κορυφαία τραπεζική αναφέρει ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα εμφανίζουν αποτιμήσεις στα 850 εκατ αυτό σημαίνει ότι δείχνουν να χρειάζονται νέες ανακεφαλαιοποιήσεις η αγορά τις αποτιμά σαν να θέλουν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Επειδή σε αυτό το δραματικό σενάριο οι ξένοι μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν και δεν θα συμμετάσχει ούτε το ΤΧΣ αρχικά καθώς όπως αναφέρει η οδηγία bail in θα προηγηθούν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες.
Οι μέτοχοι έχουν καταστραφεί.
Οι ομολογιούχοι LME συμμετείχαν μέσω bail in στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Τι απομένει οι καταθέτες.
Πιστεύει κανείς ότι θα περιοριστούν στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ;
Θα πουν επειδή δεν είναι επαρκή τα κεφάλαια που αναλογούν στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ ευρώ θα υποστούν bail in και οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ».
Σε μια τέτοια εκδοχή ουσιαστικά θα έχουν καταστραφεί τα πάντα.
Πως μπορούν να επιβάλλουν νέα ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες – αν θέλουν να ασκήσουν μεγάλη πίεση; - μα προφανώς μέσω του αναβαλλόμενου φόρου.
Από τα 36 δισεκ. κεφάλαια τα 19,5 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Το σενάριο της νέας ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες της 4ης θα πραγματοποιηθεί εν μέσω γενικευμένης χρεοκοπίας.
Επειδή κανείς δεν θέλει την χρεοκοπία, οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι αν όχι αυτή την άλλη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών και θα λήξει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών Ιανουάριος 2016
Τράπεζες

Συνολικά
κεφάλαια


Αναβαλλόμενος φόρος DTA

Καθαρά Κεφάλαια χωρίς DTA

CT1 χωρίς DTA

Εθνική

11 δισ

5,2 δισ

5,8 δισ

10%

Πειραιώς

10,6 δισ

4,8 δισ

5,8 δισ

8,7%

Eurobank

5,4 δισ

4,88 δισ

400 εκατ

1,25%

Alpha

9 δισ

4,4 δισ

4,6 δισ

9%

Σύνολο

36 δισ

19,28 δισ

16,6 δισ

7,2%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης