Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η σύγκριση 2012 με 2016 δείχνει ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Η Greylock αγοράζει ομόλογα - Προκαλούν τρόμο οι τράπεζες

Η σύγκριση 2012 με 2016 δείχνει ότι δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα – Η Greylock αγοράζει ομόλογα - Προκαλούν τρόμο οι τράπεζες
Και ενώ με όρους ομολόγων, CDS και μη τραπεζικών μετοχών η σύγκριση 2012 με 2016 δεν δείχνει χρεοκοπία, οι μετοχές των τραπεζών προκαλούν τρόμο.
Για να μπορέσεις να προβλέψεις το μέλλον κοίταξε ξανά με προσοχή το παρελθόν.
Το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδος είναι πολύ διδακτικό καθώς μας δείχνει τι πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Η σύγκριση που θα επιχειρήσουμε εστιάζεται στις αγορές δηλαδή στα ομόλογα, τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας, τις μετοχές του FTSE 25 πλην τραπεζών και τις τραπεζικές μετοχές δηλαδή θα συγκριθούν 4 εκδοχές της αγοράς.

Το 2012 τον Ιούνιο του 2012 το ελληνικό χρηματιστήριο γράφει χαμηλό 471,5 μονάδες είχε προηγηθεί βιβλική καταστροφή στο χρηματιστήριο, είχαν διαλυθεί σχεδόν τα πάντα.
Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 το ελληνικό χρηματιστήριο γράφει νέο χαμηλό ετών τις 439,08 μονάδες ως ενδοσυνεδριακό χαμηλό εν μέσω τραπεζικής και όχι μόνο καταστροφής.
Εκείνη την περίοδο της καταστροφής ο ΟΠΑΠ ήταν στα 3,8 ευρώ και σήμερα Φεβρουάριο του 2016 όπου πάλι επικρατεί πανικός ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 5,5 ευρώ.
Το Ιούνιο του 2012 ο ΟΤΕ είχε τιμή 1,5 ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2016 έχει 7,09 ευρώ.
Αυτή η πρώτη πρόχειρη σύγκριση μας δείχνει ότι η αξία των μη τραπεζικών μετοχών το 2016 είναι πολλαπλάσια της αξίας των ίδιων εταιριών στην περίοδο της καταστροφής του 2012.
Άρα πρώτο συμπέρασμα οι μη τραπεζικές μετοχές δεν έχουν συμπεριλάβει στην χρηματιστηριακή τους αποτίμηση την προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδος.
 
Στα ομόλογα επίσης η κατάσταση είναι πολύ διαφοροποιημένη.
Το 2012 το 10ετές ομόλογο είχε εκτιναχθεί σε απόδοση στο 36,6% που ήταν απόδοση χρεοκοπίας προφανώς.
Το 2012 το 2ετές ομόλογο το πιο βραχυχρόνιο ομόλογο είχε απόδοση 347% προφανώς απόδοση χρεοκοπίας (είχε τέτοια απόδοση γιατί απλά η αγορά προεξοφλούσε το haircut και ότι δεν θα πληρωθεί).
Η τρέχουσα απόδοση του 2ετούς βρίσκεται στο 14,9% από 10,5% αρχές Φεβρουαρίου του 2016.
Προφανώς και υπάρχει επιδείνωση αλλά άλλο 14,9% και άλλο 347%.

Στα CDS επίσης μεταξύ 2012 και 2016 υπάρχει τεράστια διαφορά.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 1500 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β. ενώ το 2012 το CDS είχε εκτιναχθεί έως τις 38.800 μονάδες βάσης.
Το CDS δουλεύει ως εξής.
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 15% ή 1,5 εκατ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Και ενώ με όρους ομολόγων, CDS και μη τραπεζικών μετοχών η σύγκριση 2012 με 2016 δεν δείχνει χρεοκοπία, οι μετοχές των τραπεζών προκαλούν τρόμο.
Οι μετοχές των τραπεζών προεξοφλούν χρεοκοπία, νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες ΑΜΚ και bail in καταθετών, δεν δικαιολογούνται διαφορετικά τέτοιας κλίμακας ρευστοποιήσεις και κεφαλαιοποιήσεις 4,7 δισεκ.
Δεν μπορεί η Eurobank που προσφάτως κάλυψε 2 δισεκ. να έχει κεφαλαιοποίηση 745 εκατ και η Πειραιώς αξία στο χρηματιστήριο 812 εκατ.
Οι τράπεζες τρομάζουν και αποτελεί παράδοξο πως ενώ οι άλλες αγορές βρίσκονται σε κακή κατάσταση αλλά όχι τόσο δραματικά χάλια όσο οι τράπεζες.
Οι αξίες των τραπεζών δείχνουν ότι φοβούνται νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι επενδυτές.

Η Greylock βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα

Είναι αληθές ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και φθάσαμε Φεβρουάριο του 2016 και ακόμη είναι στον αέρα η διαδικασία.
Αυτή η καθυστέρηση επιδείνωση πάλι την εικόνα της αγοράς ομολόγων και μετοχών.
Ωστόσο ειδικά στα ομόλογα η Greylock που από το 2010 αγοράζει και πουλάει ελληνικά ομόλογα βλέπει σε αυτή την συγκυρία ευκαιρίες ειδικά στο ομόλογο λήξης 2017.
Κατά την Greylock Capital Management η καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι του 2016 και το χειρότερο σενάριο είναι να ενταχθεί στο τέλος του 2016.
Με βάση το Bloomberg ο Τσίπρας είναι απίθανο να παρουσιάσει σχέδιο για το ασφαλιστικό στο κοινοβούλιο μέχρι να είναι σίγουρος ότι θα περάσει και η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό, τι έχει εκτιμηθεί αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America.
Η Bank of America αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι  απαισιόδοξοι για την Ελλάδα ωστόσο συστήνει την αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης