Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ανταλλάγματα που αναμένει η Κυβέρνηση εφόσον πάρει την θετική αξιολόγηση έχουν ακραία υπερεκτιμηθεί για χρέος, τράπεζες

Τα ανταλλάγματα που αναμένει η Κυβέρνηση εφόσον πάρει την θετική αξιολόγηση έχουν ακραία υπερεκτιμηθεί για χρέος, τράπεζες
Η υπερεκτίμηση αυτή έχει καλλιεργήσει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι θα έρθει ιστορικών διαστάσεων επικών διαστάσεων ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία με το οποιαδήποτε κόστος.
Ο μόνος τρόπος να περάσει και αυτή την μεγάλη δοκιμασία είναι να δεχθεί όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές – και μειώσεις συντάξεων-.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο μια επιλογή
Να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα με τεράστιο μεσοπρόθεσμο κοινωνικό κόστος αλλά ποντάροντας σε θετικά ανταλλάγματα που του είχαν υποσχεθεί από το παρελθόν.
Η κίνηση να αποδεχθεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αυτό καταδεικνύει, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη ενέργεια, που πίσω από τον μανδύα του προσφυγικού δίνει πρόσβαση...νόμιαμ και στην Τουρκία στο Αιγαίο πέλαγος.
Οι εκλογές ως σενάριο έχουν αποκλειστεί.
Η οικουμενική κυβέρνηση επίσης έχει αποκλειστεί.
Η ηρωική έξοδος επίσης έχει αποκλειστεί γιατί μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιδείξει πουθενά ηρωισμό.
Ο μόνος ορατός κίνδυνος που διατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι να υπάρξει ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και οι 153 να μην ψηφίσουν.
Σε αυτή την περίπτωση – δεν αποκλείεται το ΚΚΕ – να παίζει τον ρόλο του σωτήρα μέσω της αποχώρησης από την Βουλή και έτσι η μείωση των συντάξεων να περάσει με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Ο Τσίπρας έχει μια εναλλακτική επιλογή να εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο, να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα των δανειστών, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των συντάξεων κατά 25% με 30%.
Οι δανειστές και το εδώ σύστημα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο και δεν θέλουν την άμεση πτώση της Αριστεράς.  
Η θεωρία Schaeuble του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών έχει αποδειχθεί ορθή.
Όποιος εφαρμόζει μνημόνιο τελειώνει πολιτικά.
Κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο θέλει η ελληνική κυβέρνηση να παίρνει τελικώς την αξιολόγηση από τους δανειστές περί τα μέσα Μαρτίου – αυτός είναι ο στόχος – ποντάροντας στα ανταλλάγματα που ωστόσο έχουν υπερεκτιμηθεί.
Η υπερεκτίμηση αυτή έχει καλλιεργήσει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι θα έρθει ιστορικών διαστάσεων επικών διαστάσεων ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Δυστυχώς πολλά από αυτά θα διαψευστούν και όταν θα…αρχίσουν να εμφανίζονται τα ανταλλάγματα όλοι θα διαπιστώσουν ότι είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Προσοχή σε αυτή την ανάλυση έχει ληφθεί υπόψη ότι το ασφαλιστικό θα περάσει και η αξιολόγηση θα έρθει τον Μάρτιο του 2015.
Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει περισσότερο προφανώς στο μεσοδιάστημα το χάος θα κυριαρχίσει στο χρηματιστήριο και οι 300 μονάδες θα επιβεβαιωθούν.


Ποια είναι τα ανταλλάγματα

Λύση για το χρέος, μόνο επιμήκυνση
1)Η λύση για το χρέος θα είναι λύση φιάσκο.
Όση προπαγάνδα και αν υπάρξει, ακόμη και ο αδαής θα κατανοήσει ότι η λύση των ευρωπαίων και ειδικά του ESM είναι λύση φιάσκο.
Οι ευρωπαίοι εξετάζουν μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 32,5 χρόνια στα 40 ή 50 χρόνια δηλαδή αύξηση 7,5 με 17,5 χρόνια όχι μεγαλύτερη διάρκεια ενώ φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την μείωση των επιτοκίων.
Το επιτόκιο στα νέα δάνεια είναι 1% και να ληφθεί υπόψη ότι το επιτόκιο αυτό είναι πολύ καλύτερο από άλλων χωρών π.χ. η Πορτογαλία δανείζεται στα 30 χρόνια στο 4,8%.
Άρα η λύση για το χρέος, δεν περιλαμβάνει ούτε haircut, ούτε συσχέτιση του χρέους με την ανάπτυξη, ούτε ομόλογα ανάπτυξης μόνο επιμήκυνση.

2)Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s μετά την θετική αξιολόγηση της οικονομίας θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Όμως η αναβαθμίσεις που έρχονται δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά την πιστοληπτική όχι ικανότητα αλλά μετριότητα της Ελλάδος.
Θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
 Η Ελλάδα βαθμολογείται με Caa3 στην κλίμακα υψηλού κινδύνου ή μια κλίμακα υψηλότερα του κινδύνου χρεοκοπίας.
Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει πάνω από την κλίμακα Β3 την Ελλάδα θα εντάξει την Ελλάδα στην κλίμακα των κερδοσκοπικών ομολόγων.
Η αναβάθμιση έως 3 βαθμίδες είναι το καλύτερο που αναμένεται.
Η Fitch από την κλίμακα CCC θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β- ή Β δηλαδή 2 ή 3 κλίμακες υψηλότερα.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Β- στην κλίμακα έως Β+.
Ακόμη και με την λύση φιάσκο για το χρέος η βαθμολογία της Ελλάδος δύσκολα θα φθάσει στην κλίμακα ΒΒ-.
Η αναβάθμιση αυτή που αναμένεται δεν θα αλλάξει σημαντικά την Ελλάδα από το καθεστώς της πιστοληπτικής μετριότητας.

3)ΕΚΤ και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Έχει καλλιεργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση ότι η ΕΚΤ άμεσα θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα – αυτά που μπορούν να ενταχθούν δεν ξεπερνούν τα 30 δισεκ. – στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξαιρώντας τα 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ.
Οι τράπεζες και ταμεία και κυρίως ξένοι που κατέχουν τα ομόλογα θα αποκτήσουν μια ρευστότητα καθώς η ΕΚΤ θα τα αγοράζει αλλά το πρακτικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει συνολικά το 1 δισεκ μάλλον θα είναιπολύ χαμηλότερο του 1 δισεκ. 
Το μόνο πρακτικό όφελος από την ποσοτική χαλάρωση είναι ότι θα ανέβουν οι τιμές, θα πέσουν οι αποδόσεις και οι τράπεζες θα μπορούν να επανεκδώσουν καλυμμένες ομολογίες τις οποίες θα τις μεταβιβάζουν στην ΕΚΤ ή θα πουλάνε στην ΕΚΤ τις καλυμμένες ομολογίες.
Τα ελληνικά ομόλογα κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium έναντι των Πορτογαλικών ομολόγων.
Αν το 2ετές Πορτογαλικό είναι στο 1% είχε φθάσει και 0,25% τότε το ελληνικό διετές θα είναι στο 3% με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σίγουρα πολύ καλύτερα από το 16% της τρέχουσας περιόδου.
Με βάση την Greylock Capital ακόμη και αν η Ελλάδα πάρει την αξιολόγηση τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2016 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

4)ΕΚΤ και ελληνικές τράπεζες
Η ΕΚΤ είναι αληθές ότι θα άρει τα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και θα αποδέχεται περισσότερες εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες (waiver).
H ε3πίδραση αυτή αναμένεται να είναι πάνω από 20 δισεκ..
Θα μειωθεί το ELA από τα 70 δισεκ. στα 40 δισεκ. μαζί με άλλες παρεμβάσεις ενώ όπως τονίστηκε, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα.
Αναμένονται εκδόσεις περίπου 8-10 δισεκ.
Όλα αυτά θα μειώσουν το ακριβό ELA με επιτόκιο 1,55% θα μειώσουν το Πυλώνα ΙΙ με επιτόκιο 3,05% αλλά το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας δεν θα λύσουν που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 206 δισεκ. δάνεια και 122 δισεκ. καταθέσεις αυτό σημαίνει χάσμα ρευστότητας 84 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί για να μην θεωρηθεί η προσέγγιση μας μηδενιστική, θα υπάρξουν οφέλη αλλά θα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Πως θα μεταφραστούν όλα αυτά στις τραπεζικές μετοχές;
Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών πρέπει να συνεκτιμηθεί με την εσωτερική και διεθνή  κατάσταση.
Η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια θα συνεχιστεί, μην τρέφονται αυταπάτες.
Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τα κατώτερα των προσδοκιών ανταλλάγματα που θα λάβει η Ελλάδα θα μετριάσουν το ράλι στις τραπεζικές μετοχές που θα περίμεναν πολλοί επενδυτές.
Συν τοις άλλοις να τονιστεί ότι οι τράπεζες απέχουν έως 180% από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015.
Οπότε το ράλι που θα έρθει όταν η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης στο καλύτερο σενάριο οι τράπεζες θα ξαναπάνε στις τιμές των αυξήσεων.
Κρατάμε πολλές επιφυλάξεις αν πάνε έως εκεί λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος.
Μετά την αξιολόγηση, το ελληνικό χρηματιστήριο αντί να υποχωρεί -5% θα υποχωρεί -1% ή -2% όταν διορθώνουν σημαντικά οι διεθνείς αγορές.
Πλήρης διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστήριου σε σχέση με την διεθνή τάση την αποκλείουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης