Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ακραία στρέβλωση είναι εδώ – 76 ομόλογα της Ευρώπης με αρνητικά επιτόκια – Στην Ελβετία το ρεκόρ -1% το 2ετές

Η ακραία στρέβλωση είναι εδώ – 76 ομόλογα της Ευρώπης με αρνητικά επιτόκια – Στην Ελβετία το ρεκόρ -1% το 2ετές
Στα 15 τρισ. δολ οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 26 φορές τα κεφάλαια της και η FED 94 φορές
Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν την πιο ακραία στρέβλωση, τόσο με όρους ομολόγων όσο και παρεμβατικών επιτοκίων.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 76 ευρωπαϊκά ομόλογα και μαζί με την Ελβετία 91 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -1%.
Τι σημαίνει -1% επιτόκιο;
Η τιμή ενός ομολόγου κατά την έκδοση του διαμορφώνεται στο 100 αυτό που ονομάζεται ονομαστική αξία.
Η τιμή του διετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στις 107,7 μονάδες βάσης.
Αν κάποιος έχει επενδύσει 1 εκατ ευρώ θα πρέπει να πληρώσει και 10 χιλιάδες ευρώ στην Ελβετία για να κατέχει το 2ετές ομόλογο.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αποτέλεσαν την πιο ακραία στρέβλωση γιατί
1)μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 76 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
2)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
3)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
4)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Αυτή η στρέβλωση συνεχίζεται….

Το πιο χαμηλό αρνητικό επιτόκιο παγκοσμίως στην Ελβετία -1% το 2ετές


Στα 15 τρισ. δολ οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 26 φορές τα κεφάλαια της και η FED 94 φορές

Οι ισολογισμοί των κυριότερων κεντρικών τραπεζών (ΕΕ, FED, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Κίνας) έχουν εκτοξευθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρέωσαν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικά assets και αυτό είχε σαν συνέπεια υπερδιογκωμένους ισολογισμούς.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.

Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια

Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια

FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια

Πρώτη ενημέρωση: 01:02, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης