Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΚΤ στις τράπεζες: πλειστηριασμοί χωρίς όρια και τα επόμενα 3 χρόνια να επικεντρωθούν μόνο στα NPLs

Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΚΤ στις τράπεζες: πλειστηριασμοί χωρίς όρια και τα επόμενα 3 χρόνια να επικεντρωθούν μόνο στα NPLs
Οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, μαζικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να υπάρξουν αν υπάρξουν θα αποτύχουν παταγωδώς λόγω έλλειψης ζήτησης
Η ΕΚΤ έστειλε σαφές διττό μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες.
Ζητάει να υπάρξουν πλειστηριασμοί χωρίς κανένα όριο, να περιλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία ενώ για τις πωλήσεις δανείων επίσης ζητάει να μην υπάρξει κανένα όριο, ενώ έχει υπαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες για τα επόμενα 3 χρόνια να ασχοληθούν μόνο με τα NPLs και NPE δηλαδή με τα προβληματικά δάνεια.  
Με βάση αξιόπιστη πηγή η «ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες και την κυβέρνηση να μην υπάρχει κανένα όριο στους πλειστηριασμούς και κανένα όριο στις πωλήσεις δανείων.
Οι τράπεζες να μπορούν να βάζουν σε πλειστηριασμό τα πάντα και να πουλάνε τα πάντα».
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ζητήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και να οριοθετηθεί τι θα πουληθεί σε ξένα funds.
Ωστόσο κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει στο bankingnews.gr «θεωρούμε ότι πρέπει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί παντού καθώς στόχος της κίνησης αυτής είναι περισσότερο να φοβίσει αυτούς που σκόπιμα έχουν και δεν πληρώνουν.
Αν δούμε ψύχραιμα την κατάσταση, αν αύριο απελευθερώνονταν πλήρως οι πλειστηριασμοί, πόσους θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες;
Στα 100 ακίνητα τα 5 τα 7 το πολύ 8 άρα είναι κατανοητό ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν έχει καμία πρακτική αξία για τις τράπεζες γιατί απλά κανείς δεν αγοράζει ακίνητα.
Όμως με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντανακλαστικά στην κοινωνία και κάποιοι από φόβο, να άρχιζαν να πληρώσουν τα δάνεια τους προς τις τράπεζες.
Οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, μαζικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να υπάρξουν αν υπάρξουν θα αποτύχουν παταγωδώς λόγω έλλειψης ζήτησης, είναι πολύ απλό»
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει ζητήσει για τα επόμενα 3 χρόνια οι τράπεζες να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην διαχείριση των NPLs στην διαχείριση των προβληματικών δανείων και προβληματικών ανοιγμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα 3 χρόνια πρέπει να έχουν μια σαφή στρατηγική να αξιοποιήσουν τα NPLs όλες οι άλλες δραστηριότητες πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και προφανώς ούτε λόγος για την χορήγηση νέων δανείων.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να πουλάνε όλα τα προβληματικά τους δάνεια χωρίς κανένα περιορισμό.
Η Ελλάδα και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητάει περιορισμούς π.χ. στην πρώτη κατοικία ή στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτω από 1 εκατ. αλλά η ΕΚΤ επιμένει για πωλήσεις παντού και χωρίς όρια.

Συνάντηση Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος για την στοχοθεσία των NPLs σήμερα 22/2/2016

Σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος για να καθοριστούν οι στόχοι στην διαδικασία αξιοποίησης των NPLs.
Συγκεκριμένα έχουν τεθεί 10-12 στόχοι όπου θα πρέπει να συμπληρώσουν οι τράπεζες και σε τριμηνιαία βάση θα ελέγχονται από την ΤτΕ.
Στην στοχοθεσία περιλαμβάνονται οι 4 κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στόχοι εσόδων ανά κατηγορία.
Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν προβεί σε αναπροσαρμογές προς τα κάτω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης