Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσεχώς το αριστερό success story της Ελλάδος αλλά θα ξεθωριάσει γρήγορα – Προς νέες φούσκες σε μετοχές, ομόλογα

Προσεχώς το αριστερό success story της Ελλάδος αλλά θα ξεθωριάσει γρήγορα – Προς νέες φούσκες σε μετοχές, ομόλογα
Το ελληνικό υποβασταζόμενο success story, με πρόσφυγες, δραματικά υψηλή φορολογία και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον δεν θα εμπνεύσει.
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα, αργά 22 Απριλίου στο Eurogroup ή γρήγορα έως στις 25 Μαρτίου θα κλείσει η μέτρια αξιολόγηση με πολιτική στήριξη και  μερικό χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων των δανειστών και αντίστοιχα παραβίαση ορισμένων κόκκινων γραμμών από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Το βασικό θέμα είναι τι θα συμβεί μετά;
Η κυβέρνηση θα προπαγανδίσει ότι πέτυχει μια μεγάλη νίκη και ότι ξεκινάει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους....η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει ότι ξεκινάει το αριστερό success story.....το υποβασταζόμενο, μετέωρο story της Ελλάδος.

Το χρηματιστήριο θα σπεύσει να προεξοφλήσει την θετική είδηση της κατάληξης της αξιολόγησης και οι μετοχές μπορεί να βρεθούν πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ή έως τις τιμές στόχους που τέθηκαν πρόσφατα από διεθνείς οίκους.
Στα ομόλογα η καμπύλη αποδόσεων θα αποκατασταθεί και οι τιμές των πολύ βραχυχρόνιων ομολόγων θα φθάσουν στις 101 με 102 μονάδες βάσης και αντίστοιχα οι αποδόσεις π.χ. στο ετήσιο λήξης 2017 στο 2,5% με 3%.
Όμως το successes story της Ελλάδος δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια πλασματική συγκυριακή και με ημερομηνία λήξεως οικονομική αναλαμπή που θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα.
Το χρηματιστήριο θα ανέβει αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι θα κλείσει η αξιολόγηση.
Αν δεν έχει προλάβει η αγορά να ξαναδεί τα πρόσφατα χαμηλά έτους, η άνοδος που θα έρθει θα καθυστερήσει αυτόν τον στόχο.
Πλασματική άνοδος, ωραιοποίηση μετοχών και αποτιμήσεων με μετέωρο αντίκρισμα.
Στα ομόλογα οι τιμές θα αυξηθούν και όπως προαναφέρθηκε θα δούμε το ομόλογο λήξης 2017 στο 2,5% ωστόσο η αποτίμηση αυτή δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του ελληνικού χρέους.
Η προσδοκία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούνιο – το πιθανότερο σενάριο – στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα προκαλέσει ράλι στις τιμές των ομολόγων και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν σε χαμηλά ετών.
Παρ΄ όλα αυτά οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης που βαθμολογούν την Ελλάδα με Caa3 η Moody’s και η οποία προειδοποιεί ότι το Grexit δεν έχει αποτραπεί ως προοπτική, η Fitch που δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 11 Μαρτίου, θα επαναξιολογήσει την στάση της εν ευθέτω χρόνο, βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα CCC.
Μόνο η Standard and Poor’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα B- την υψηλότερη μεταξύ των βασικών οίκων αξιολόγησης δύο κλίμακες υψηλότερα από την Fitch και 3 κλίμακες
Ωστόσο η νέα βαθμολογία της Ελλάδος δεν θα συνάδει με τις τιμές και αποδόσεις των ομολόγων, οι αποτιμήσεις των ομολόγων φουσκώνουν όπως σε όλη την Ευρώπη που 97 τίτλοι έχουν αρνητική απόδοση.
Η Ελλάδα όμως πέραν της εικονικής πραγματικότητας που θα δημιουργηθεί μέσω της ανατίμησης των μετοχών και ομολόγων ελέω αξιολόγησης θα κερδίσει από το χρέος….υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Όμως αυτό δεν είναι αληθές.
Η παρελθούσα συμφωνία προσδιόριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ σε τοκοχρεολύσια ετησίως.
Με εξαίρεση το 2016 ωστόσο όλες οι άλλες χρονιές π.χ. 2018 τα τοκοχρεολύσια αγγίζουν το 5% του ΑΕΠ.
Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 32,5 χρόνια στα 50 χρόνια επέκταση 17,5 χρόνια μειώνεται ο μέσος όρος τοκοχρεολυσίων ως προς το ΑΕΠ μειώνεται σχεδόν 50% ή με όρους τόκων από 5,9 δισεκ. σε 2,8 με 3 δισεκ.
Η περίφημη λύση για το χρέος είναι μια κατά φαντασία λύση που στρατηγικά δεν απομειώνει το χρέος των 322 δισεκ. αλλά διευκολύνει την αποπληρωμή του σε ετήσια βάση.
Ανάλογη λύση είχε επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και το 2012.

Λήξεις τοκοχρεολυσίων ελληνικού κρατικού χρέους

2016

26,1 δισ

2017

21 δισ

2018

9,5 δισ

2019

18,6 δισ

2020

9,6 δισ

2021

9,9 δισ

2022

14 δισ

2023

17,7 δισ

2024

18 δισ

2025

25,2 δισ

Σύνολο

169,6 δισ


Το συμπέρασμα

Το ελληνικό υποβασταζόμενο success story, με πρόσφυγες, δραματικά υψηλή φορολογία και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον δεν θα εμπνεύσει.
Αρχικά θα διαφανεί ότι κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς ποντάροντας στο θετικό σενάριο αλλά γρήγορα όλα αυτά θα ξεθωριάσουν.
Ότι κλείσει το κεφάλαιο των θετικών νέων θα διαπιστωθεί ότι η οικονομία δεν έκανε ούτε ένα βήμα εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης