Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «αξία» του χρηματιστηρίου θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των εισροών λόγω FTSE - Πολύ βιαστική η βελτίωση στα ομόλογα

Η «αξία» του χρηματιστηρίου θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των εισροών λόγω FTSE -  Πολύ βιαστική η βελτίωση στα ομόλογα
Ωραιοποίηση στο χρηματιστήριο ελέω FTSE
Ως προεξοφλητικός μηχανισμός η ελληνική αγορά το χρηματιστήριο και τα ομόλογα το έσχατο διάστημα κατέγραψαν ισχυρή βελτίωση προσδοκώντας την αξιολόγηση και αναμένοντας την ένταξη των ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση έως τον Ιούνιο του 2016.
Ειδικά στο χρηματιστήριο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αναμενόμενες εισροές έως 280 εκατ δολάρια που θα σημειωθούν έως τις 18 Μαρτίου την ερχόμενη Παρασκευή λόγω της υποβάθμισης της αγοράς σε αναδυόμενη από τον οίκο FTSE.
Η βελτίωση αυτή ωστόσο φαίνεται να είναι πολύ βιαστική και δεν συνάδει με τα θεμελιώδη αλλά και με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Αν αποτιμήσουμε με ψυχραιμία την ελληνική αγορά ομολόγων το ετήσιο ομόλογο λήξης 2017 υποχώρησε έως το 7,45% για να επανέλθει στην ζώνη του 8% ενώ το 10ετές διαμορφώνεται στο 8,81%.
Οι αποδόσεις των Πορτογαλικών ομολόγων μας ενδιαφέρουν γιατί θεωρητικά τα ελληνικά ομόλογα θα τείνουν να προσεγγίσουν τα Πορτογαλικά.
Το 2ετές πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 0,33% και το 10ετές 2,81%.
Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν τα ελληνικά ομόλογα να προσεγγίσουν τα πορτογαλικά;
Η Πορτογαλία βαθμολογείται στην κατηγορία ΒΒ+ με βάση την Standard and Poor’s και Fitch και Ba1 με βάση την Moody’s.
Συγκριτικά με την Ελλάδα η Πορτογαλία βρίσκεται 5 βαθμίδες υψηλότερα σε σχέση με την Standard and Poor’s (Ελλάδα Β-) και 8 βαθμίδες υψηλότερα στην κλίμακα βαθμολογιών της Moody’s (η Ελλάδα Caa3).
Η Ελλάδα διαθέτει και θα διαθέτει την χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στην ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πρέπει να είναι υψηλότερες των αντίστοιχων πορτογαλικών.
Το ετήσιο ομόλογο 2017 με απόδοση 2,5% με 3,5% σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το 10ετές στο 5,5% ίσως να αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες για τα ελληνικά ομόλογα.
Επειδή όμως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν τον Ιούνιο καλώς εχόντων των πραγμάτων το να βρεθούν γρήγορα σε αυτά τα επίπεδα θα είναι λάθος.
Πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Όπως όλα δείχνουν με θετική αξιολόγηση η Moody’s θα αξιολόγηση την Ελλάδα Β3 ή Caa1 η Standard and Poor’s Β ή B+.
Η βιαστική και επιπόλαιη προσπάθεια σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν βοηθάει και σίγουρα εμπεριέχει ρίσκα.

Ωραιοποίηση στο χρηματιστήριο ελέω FTSE

Το έσχατο διάστημα λόγω της υποβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE και των προσδοκώμενων εισροών έως 280 εκατ δολάρια σε τράπεζες και άλλες μετοχές η αγορά έχει ανακάμψει καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο από το χαμηλό των 420 μονάδων έχει σημειώσει άνοδο +37% ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο έως 262% από τα ιστορικά τους χαμηλά.
Το ράλι αυτό σημειώθηκε επειδή η αγορά άρχισε να προεξοφλεί ότι θα προχωρήσει θετικά η αξιολόγηση και συντηρείται λόγω των εισροών στην αγορά λόγω FTSE.
Η πραγματική αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα διαφανεί μετά τις 18 Μαρτίου από την νέα εβδομάδα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εισροές και η αγορά θα αφομοιώσει νέα δεδομένα.
Η Alpha bank έφθασε στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 2 ευρώ η Eurobank στα 0,85 ευρώ πλησιάζει.
Η προσέγγιση των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου (Alpha 2 ευρώ, Εθνική 0,30 ευρώ, Πειραιώς 0,30 ευρώ και Eurobank 1 ευρώ) δεν είναι εξωπραγματικός στόχος με θετική αξιολόγηση ωστόσο το κενό που έχουν να καλύψουν μεταξύ των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου και των τιμών στόχων αρχίζει να περιορίζεται.
Γενικώς όλο αυτό το βιαστικό ράλι δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό εμπνέει εμπιστοσύνη.
Οι long βραχυχρόνια έχουν τον έλεγχο αλλά προσοχή όταν αποκαλυφθεί η αξιολόγηση, η λύση για το χρέος και τα ανταλλάγματα θα διαπιστωθεί ότι…καλλιεργήθηκαν υπέρμετρες ελπίδες και προσδοκίες σε μια οικονομία μονίμως παθογενή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης