Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Η τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη

Καραβίας (Eurobank): Η τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη
«Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο», τόνισε ο κ. Καραβίας
Την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Συναντήσεων Go in Athens, που διοργανώνει η Eurobank στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Τράπεζας, Go International.
Ο κ. Καραβίας υποστήριξε, ειδικότερα, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, με τον υπ’ αριθμόν έναν στόχο να είναι η επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, για την επίτευξη του στόχου προϋπόθεση είναι «η πλήρης εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της αξιολόγησης».
Αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι υπάρχει μεν πρόοδος, εντούτοις τόνισε ότι «ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος και η καθυστέρηση μπορεί να σωρεύσει νέα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας».
«Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μην δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων», υποστήριξε, ακόμα, ο κ. Καραβίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank:

Κύριε υπουργέ, κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Go in Athens, την πρωτοβουλία για τη στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.
Η εξωστρέφεια είναι μια λέξη που έχει ακουστεί συχνά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Μόνον αφού βυθιστήκαμε στη δεινή ύφεση, που διαρκεί ήδη έξι ολόκληρα χρόνια, μόνον τότε ξανακοιτάξαμε το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε υιοθετήσει ως χώρα στα χρόνια της ευημερίας, διαπιστώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας ήταν –και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό παραμένει- η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δηλαδή η αδυναμία των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουμε να σταθούν και να διεκδικήσουν μερίδια στις διεθνείς αγορές.
Επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτό το πεδίο, η Eurobank ήταν μια εξαίρεση. Ήδη από το 2009, με πρωτοβουλία του σημερινού προέδρου της Τράπεζας, του κ. Νίκου Καραμούζη, είχαμε προσδιορίσει ως κεντρικό μοχλό εξόδου από την κρίση την ανάγκη αναπροσαρμογής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας πάνω στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της «εξωστρέφειας». Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόγραμμα GO. Το “Go in Athens” είναι η μετεξέλιξη του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος “Go International”. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στους εταίρους μας, την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, που αγκάλιασε την ιδέα της Τράπεζας για αλλαγή της μορφής του GO, και τους προέδρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκο Λουφάκη και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Εξωτερικών για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει και σε αυτήν και σε άλλες πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων.
Ο εξαγωγικός κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών υπηρεσιών, ήταν αυτός που κατεξοχήν στήριξε την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Από το 2009 έως το 2014, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά €13 δις περίπου ή ποσοστό 28,7%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε σωρευτικά περισσότερο από 25%. Ακόμη και το 2015, χρονιά κατά την οποία η επιβολή των capital controls συγκράτησε την ανοδική πορεία στις εξαγωγές αγαθών, αυτές (εκτός καυσίμων και πλοίων) αυξήθηκαν κατά 8,08% (ΕΛΣΤΑΤ).
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μπορεί να αποτελέσει την υγιή βάση για την μετάβαση του ελληνικού υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Όμως, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μία ή δύο σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις μόνο. Για παράδειγμα, η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις της ανταγωνιστικότητας, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Για την ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητες πολλές μεταρρυθμίσεις, που κάθε μία από μόνη της μπορεί να έχει μικρή συνεισφορά στη βελτίωση της, αλλά όλες μαζί διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας: τα έργα υποδομής έχουν σημασία, η επιτάχυνση της δικαστικής επίλυσης διαφορών έχει σημασία, η παιδεία έχει σημασία, η διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων και ο περιορισμός της διαφθοράς έχουν επίσης σημασία.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στήριξης της εξωστρέφειας, εκτός από το GO, οι πρωτοβουλίες της Eurobank στο χώρο αυτό περιλαμβάνουν:
Πρώτον, τη χρηματοδότηση του συναλλακτικού κυκλώματος επιχειρήσεων για την προετοιμασία του τελικού προϊόντος. Η Τράπεζα, την περίοδο 2009-2015 έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 δις ευρώ περίπου 1.200 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα με όσα εύκολα λέγονται και αναπαράγονται, αναζητούμε καλά σχέδια εξωστρεφών επιχειρήσεων για να τα χρηματοδοτήσουμε.
Δεύτερον, τη Χρηματοδότηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, μέσω Export Factoring και Trade Finance Facility σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τρίτον, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΠ.
Τέταρτον, τη διαδικτυακή ηλεκτρονική πύλη εξαγωγών Exportgate.gr, η οποία προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο – κάτι που το ξέρετε καλά γιατί εσείς είστε οι κατεξοχήν χρήστες και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι την αξιοποιείτε συστηματικά.
Τέλος, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στη Eurobank, ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού μας είναι να στηρίζουμε σταθερά τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν πιστεύουμε στον τραπεζικό πατερναλισμό. Η ιδέα ότι οι τράπεζες, ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός ή ιδιωτικός κεντρικός φορέας, ξέρει καλύτερα – και οι επιχειρήσεις πρέπει να τον ακολουθήσουν - ανήκει στο παρελθόν. Η δική μας προτεραιότητα είστε εσείς, οι πελάτες μας. Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλες μας οι συνεργασίες χτίζονται γύρω από αυτή την κεντρική αντίληψη. Δεν στοχεύουμε να σας υποδείξουμε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα σας, όμως, και συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις, στη δημιουργικότητα, στην ευφυΐα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από την προτεραιότητα στους πελάτες μας και τη στήριξη των δικών σας πρωτοβουλιών πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος είναι η επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Προϋπόθεση για να τον πετύχουμε είναι η πλήρης εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, της αξιολόγησης. Στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος και η καθυστέρηση μπορεί να σωρεύσει νέα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μην δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων.
Με αυτές τις σκέψεις δίνω το λόγο στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τον κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος και από τη σημερινή του θέση, όπως και παλαιότερα στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης