Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα ξανά σε αδιέξοδο είναι ορατός – Υπερεκτιμώνται τα «θετικά» νέα και υποεκτιμώνται οι παγίδες

tags :
Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα ξανά σε αδιέξοδο είναι ορατός – Υπερεκτιμώνται τα «θετικά» νέα και υποεκτιμώνται οι παγίδες
Αυτό που δεν είναι σίγουρα διαχειρίσιμο πρόβλημα είναι το φιάσκο του χρέους που έρχεται
Η Ελλάδα βομβαρδίζεται με ασύμμετρη προπαγάνδα επιχειρημάτων του τύπου ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Στο προσφυγικό μετά από 3 Συνόδους Κορυφής η κατάσταση της ροής μεταναστών θα σταθεροποιηθεί.
Η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας θα είναι θετική και έως τις 22 Απριλίου θα έχει δοθεί το πράσινο φως για να εξεταστεί έως τον Ιούνιο το χρέος ενώ η Ελλάδα θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο πλαίσιο της προπαγάνδας συμπεριλαμβάνεται η προοπτική θετικού γυρίσματος της οικονομίας από το β΄ 6μηνο του 2016 καθώς η άνοδος του χρηματιστηρίου και η άνοδος των τιμών των ομολόγων απόρροια όλων αυτών των θετικών νέων.
Με βάση την προπαγάνδα η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε ενάρετο κύκλο και το αριστερό success story πλησιάζει.
Εν συντομία αυτός είναι βασικός πυρήνας της προπαγάνδας.
Όμως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα;
Η Ελλάδα έχει δύο ανοικτά μέτωπα.
Το προσφυγικό
Και τα μέτρα που θα συνθέσουν την τελική αξιολόγηση.
Κακώς γίνεται συζήτηση για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση, το βασικό πρόβλημα είναι με τι μέτρα θα κλείσει η αξιολόγηση.
Πάντως υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος σε 2-3 μήνες από σήμερα όταν θα ξεθωριάσον τα δήθεν θετικά νέα να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος ασμφισβήτησης στην υλοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου και πάλι η Ελλάδα βίαια να εγκλωβιστεί σε μια μίζερη φάση εσωστρέφειας όπου θα τεθούν εκ νέου διλήμματα για την πορεία της χώρας.

Η προπαγάνδα ξεγυμνώνεται με επιχειρήματα

Το προσφυγικό χωρίς αμφιβολία αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό και δευτερευόντως οικονομικό ζήτημα.
Αποκαλύπτεται με μεγάλη καθυστέρηση ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να αποδεχθεί ερήμην όλων 50 χιλ. πρόσφυγες.
Καλλιέργησε πάλι μέσω της προπαγάνδας η κυβέρνηση το επιχείρημα ότι οι έλληνες είναι ανθρωπιστές και δείχνουν με την στάση τους αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Η προπαγάνδα αυτή δεν είχε σκοπό να αναδείξει το πνεύμα αλληλεγγύης των ελλήνων αλλά να αποκρύψει την παταγώδη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και την παταγώδη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Όχι 1 αλλά 3 Σύνοδοι Κορυφής πραγματοποιήθηκαν για να επιλύσουν το προσφυγικό και στις 22 Μαρτίου του 2016 πάνω από 2 χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν τα ελληνικά νησιά.
Σε κάποιους πρόσφυγες μάλιστα πέρασαν και χειροπέδες.
Η υποκρισία του συστήματος.
Είναι προφανές τι συμβαίνει.
Η Τουρκία δεν υπολογίζει την Ελλάδα, δεν υπολογίζει την ελληνική κυβέρνηση.
Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ήδη αριθμούν 2,3 εκατ κάποιοι εξ αυτών θα φθάσουν στην Ελλάδα….νόμιμα.
Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες του Βελγίου θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις θέσεις για κλειστά σύνορα, θα ενισχύσει τα εθνικιστικά κόμματα και κινήματα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και φόβου για τους πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα αυτό είναι 100% σίγουρο.
Στο προσφυγικό λοιπόν αποτυχία.

Η αξιολόγηση δεν θα επαναφέρει την Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο αλλά στο αδιέξοδο

Η καλλιεργηθείσα άποψη ότι η αξιολόγηση θα επαναφέρει την Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο δεν είναι τίποτε άλλο από φρούδες ελπίδες.
Με την νέα ακραία φορολόγηση, με την νέα ακραία λιτότητα που περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της αξιολόγησης, η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων θα καταρρεύσει.
Υπερεκτιμήθηκαν τα δήθεν ανταλλάγματα που θα λάβει η Ελλάδα  και υποεκτιμήθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και παραδόξως δεν έχουν μειωθεί.
Αυτό που δεν είναι σίγουρα διαχειρίσιμο πρόβλημα είναι το φιάσκο του χρέους που έρχεται
Πάνω στην λύση του χρέους έχει επενδύσει πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση, εθελοτυφλώντας ή αγνοώντας ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα.
Πριν φθάσουμε στο χρέος ας δούμε ορισμένες παραμέτρους που έχουν υπερεκτιμηθεί, όπως αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ελληνικών ομολόγων.
Α)Οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης προειδοποιούν ότι θα αναβαθμίζουν με το σταγονόμετρο την ελληνική οικονομία.
Β)Το όφελος από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ομολόγων και των ανταλλαγμάτων που θα λάβουν και οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 15 δισεκ.
Ήδη το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 85 δισεκ. και με αυτή την αλλαγή το χάσμα δεν θα μειωθεί γιατί ήδη οι τράπεζες είναι υπερδανεισμένες από την ΕΚΤ.
Το όφελος των ελληνικών τραπεζών από waiver, ομόλογα και μείωση των haircut στα collaterals θα είναι στην κυριολεξία οριακό.
4)Οι προοπτικές ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν υπερεκτιμηθεί.
Αναφέρουν αναλυτές ξένων οίκων και ελληνικών χρηματιστηριακών, ότι μπορεί να δούμε άνοδο +60% στις μετοχές των τραπεζών.
Συγνώμη αλλά αυτό είναι ένα τίποτε καθώς +60% είναι limit up δύο ημερών.
Ο πήχης για την προοπτική της οικονομίας και των τραπεζών εκ των πραγμάτων θα κατέβει με χρηματιστηριακούς όρους.
5)Δυστυχώς οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με ένα μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών το οποίο κατά μέσο όρο θα είναι 40%.
Η μετοχή της Κύπρου επίσης είναι οδηγός χρηματιστηριακής συμπεριφοράς
Η μετοχή της Κύπρου βρίσκεται -40% περίπου από την τιμή εισαγωγής και η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου….να θυμίσουμε.
6) Τα NPLs και NPE στα 112 δισεκ. αποτελούν ρεκόρ και φθάνουν στο 50% του συνόλου των δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Έχει καλλιεργηθεί με δόσεις μεγάλης υπερβολής η προσδοκία ότι από την διαχείριση των NPLs και NPE θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στις τράπεζες ενώ τα ανταλλάγματα που θα δοθούν μετά την αξιολόγηση θα καταστήσουν τις τράπεζες επενδυτικό Ελντοράντο.
Η διαχείριση των NPLs είναι ουτοπία
Οι τράπεζες έχουν διενεργήσει μαζί με τα 13 δισεκ. προβλέψεις του 2015 περίπου 56 δισεκ. ευρώ σωρευτικές προβλέψεις.
Επίσης θα πάρουμε ως παράδειγμα την bad bank ATE στην οποία γίνεται χρηστή διαχείριση αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι δεν έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες επιδόσεις.
Η bad bank ATE έχει πετύχει εισπράξεις 560 με 600 εκατ σε 3 χρόνια και έσοδα 170 εκατ ευρώ σε συνολικό αρχικό χαρτοφυλάκιο 4,950 δισεκ. ευρώ.
Οι εισπράξεις φθάνουν το 12% των υπό διαχείριση assets στην 3ετία και τα έσοδα το 3,4% των υπό διαχείριση assets.
Με την στρατηγική της ενεργητικής διαχείρισης που αποτελεί και την βασική στρατηγική των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια και NPLs είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι εισπράξεις στην 3ετία είναι αμφίβολο αν φθάσουν τα 15 δισεκ. στα 112 δισεκ. και τα έσοδα τα 4 δισεκ.
Η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων ωστόσο εμπεριέχει και άλλα επικίνδυνα ρίσκα όπως η περίπτωση του ΝΙΚΑ όπου ενώ η πρόταση της Eurobank είναι πολύ ενδιαφέρουσα υπάρχουν νομικές επιπλοκές από ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Ο κίνδυνος να βρεθούν οι τράπεζες κατηγορούμενες από αγωγές ή μηνύσεις αλλότριων συμφερόντων δεν αποτελεί εικασία αλλά πραγματικό, ρεαλιστικό κίνδυνο.
Προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι πωλήσεις προβληματικών δανείων θα δώσει μεγάλη ώθηση στις τράπεζες.
Αυτός είναι ένας μύθος γιατί αυτό που έχει αξία και σημασία δεν είναι να εμφανιστούν funds για να αγοράσουν προβληματικά δάνεια αλλά σε ποια τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης