Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αλήθειες του ΔΝΤ που θέλουν να εκδιώξουν, οι απειλές για πιστωτικό γεγονός και η φθηνή εκμετάλλευση από την Ελλάδα

Οι αλήθειες του ΔΝΤ που θέλουν να εκδιώξουν,  οι απειλές για πιστωτικό γεγονός και η φθηνή εκμετάλλευση από την Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει την αξιολόγηση με την αξία της, έχει υπάρξει deal Ελλάδος με Γερμανία λόγω προσφυγικού αλλά σε αυτό το deal διαφωνεί το ΔΝΤ.
Η διάσταση που έχει λάβει η υπόθεση των αποκαλύψεων του Wikileaks από τους διαλόγους των εκπροσώπων του ΔΝΤ προφανώς σοκάρουν αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα ακόμη και στην αξιολόγηση έχει αποτύχει.
Το εύλογο ερώτημα είναι οι διαρροές των διαλόγων ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, ποιους διευκολύνουν και τι κρύβεται από πίσω από αυτή την κόντρα, ΔΝΤ, ΕΕ και Ελλάδος;
Η ελληνική πλευρά που έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις διαρροές εμφανίζεται δήθεν αμυνόμενη καθώς θεωρεί προκατειλημμένους τους εκπροσώπους του Ταμείου που μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί ώστε να συμφωνήσει στα μέτρα και μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που ανέφεραν ήταν να συρθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο του 2016 και να απειληθεί η Ελλάδα με πιστωτικό γεγονός αφού εκείνη την περίοδο υπάρχουν αξιόλογες πληρωμές.  
Είναι προφανές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνεννόηση με την ΕΕ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο ΔΝΤ το οποίο το παρουσιάζουν ως ένα Ταμείο που θέλει το «κακό» της Ελλάδος ενώ παραβλέπουν ότι επιμένει στην γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.
Δεν είναι τυχαία η επιστολή Τσίπρα που δεν αναφέρει τίποτε για το χρέος ενώ εστιάζεται στο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις όπως τα περί πιστωτικού γεγονότος.
Ποια είναι η αλήθεια όμως;
Το ΔΝΤ δεν έχει αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις του.
Το πρόσφατο άρθρο του Thomsen του ΔΝΤ αποτυπώνει ξεκάθαρα τις πάγιες θέσεις του Ταμείου και οι στιχομυθίες που αποκαλύφθηκαν από την Wikileaks απλά επιβεβαιώνουν τις πάγιες θέσεις…
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι λόγω προσφυγικού έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Γερμανία ότι η πρώτη αξιολόγηση, η πρώτη ιμιτασιόν αξιολόγηση θα κλείσει καθώς οι δανειστές μειώνουν τις απαιτήσεις τους.
Ταυτόχρονα φαίνεται να έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε αποχώρησης του ΔΝΤ είτε μη συγκατάβασης του στην πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή να περάσει η Ελλάδα την αξιολόγηση χωρίς το πράσινο φως του ΔΝΤ.
Όμως η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Γερμανία μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς άλλαξαν τις παραμέτρους της αξιολόγησης όχι το ΔΝΤ το οποίο παραμένει συνεπές στις θέσεις του.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΔΝΤ ότι άλλα έλεγε πριν και άλλα λέει τώρα.
Η Ελλάδα με πραγματικούς όρους δεν αξίζει την αξιολόγηση, αν θα την πάρει θα είναι επειδή υπάρχει πολιτική συμφωνία, όχι γιατί θα αξίζει να πάρει την αξιολόγηση η Ελλάδα.
Η προσπάθεια να βγάλουν το ΔΝΤ αναξιόπιστο είναι 100% λάθος γιατί αυτομάτως δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε όλο το πρόγραμμα αξιολόγησης.
Βέβαια η θέση του ΔΝΤ να πιέσουν την Ελλάδα ακόμη και με πιστωτικό γεγονός….είναι ακραία επιλογή αλλά θα πρέπει να αποκαλυφθούν που υπάρχουν διαφορές.
Ποιες είναι οι θέσεις και οι στόχοι του ΔΝΤ και ποιοι οι στόχοι της ΕΕ.
Η Ελλάδα ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί, ούτε μπορεί να συστήνει, ούτε να εισηγείται αλλά ούτε και να εκδιωχθεί.
Η ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν αποδεχθεί ότι το ΔΝΤ έχει καίριο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι θα πουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί στα κοινοβούλια τους όταν επέμεναν σφόδρα για την παραμονή του ΔΝΤ και ίσως στο μέλλον ζητήσουν να αποχωρήσει;
Ασκείται μεγάλη πίεση στο ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις πάγιες ορθές θέσεις του, όμως ο ESM δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν έχει τις υποδομές να υποκαταστήσει το ΔΝΤ.
Το ερώτημα είναι αφού οι ελληνικές θέσεις και τα επιχειρήματα της ΕΕ είναι ορθά γιατί δεν έχουν πειστεί οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα
Η Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει την αξιολόγηση με την αξία της, έχει υπάρξει deal Ελλάδος με Γερμανία λόγω προσφυγικού αλλά σε αυτό το deal διαφωνεί το ΔΝΤ.

Η επιστολή Τσίπρα στην Lagarde του ΔΝΤ

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ.
Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις.
Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.
Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης