Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αξιολόγηση κουρελόχαρτο, η λύση όνειδος για το χρέος, οι επικείμενες ανοδικές αναλαμπές της αγοράς και στο τέλος αδιέξοδο

Η αξιολόγηση κουρελόχαρτο, η λύση όνειδος για το χρέος, οι επικείμενες ανοδικές αναλαμπές της αγοράς και στο τέλος αδιέξοδο
Η αξιολόγηση θα εγκριθεί αλλά είναι ξεκάθαρο και αυταπόδεικτο ότι αποτελεί προϊόν ακραίας πολιτικής μεθόδευσης, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει την αξιολόγηση με την αξία της, αυτό όλοι το έχουν κατανοήσει.
Νέα μέτρα που αγγίζουν σωρευτικά  5,5 δισεκ. και θα αφορούν την 3ετία σε συνδυασμό με τα 13,4 δισεκ. μέτρα του Καλοκαιριού του 2015 προσεγγίζουν τα 19 δισεκ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη είμαστε στην αρχή δηλώνει κορυφαίος πρώην θεσμικός παράγοντας ενώ διευκρινίζει ότι «το συνεχές φορολογικό σοκ θα διαπιστωθεί ότι εγκλωβίζει την οικονομία σε ναρκοπέδιο.
Εικονικά θα βελτιωθεί η κατάσταση με όρους επικοινωνίας, σύντομα η πόρτα του αδιεξόδου θα φανεί στον ορίζοντα…»
Είναι γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει τον Οκτώβριο του 2015.
Μεσολάβησαν τα stress tests και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ορίστηκε ως χρονικός στόχος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Η πορεία αποδείχθηκε καταστροφική, με παλινωδίες, επιφυλάξεις και ασυμφωνίες.
Ο Ιανουάριος του 2016, έγινε Φεβρουάριος και φθάσαμε τον Απρίλιο του 2016 με προοπτική να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup 22 Απριλίου μετά από ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση.
Μεταξύ του Οκτωβρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016 μεσολάβησαν 6 μήνες, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλείνει τώρα η δεύτερη αξιολόγηση.
Με βάση όλες τις ενδείξεις το αργότερο στις 15 με 17 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το χρέος.
Με βάση τον σχεδιασμό – όπως εδώ και 10 ημέρες έχουμε παρουσιάσει – στις 22 Απριλίου στο Eurogroup θα υπάρξει μια κατ΄ αρχάς συμφωνία Ελλάδος – δανειστών αλλά η τελική συμφωνία και η ψήφιση των μέτρων θα οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Ο σχεδιασμός να ψηφιστούν τα μέτρα την Μεγάλη Εβδομάδα χρονικά είναι πολύ δύσκολο.
Αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει καθώς είχε διαρρεύσει προ 10 ημερών.
Η αξιολόγηση θα εγκριθεί αλλά είναι ξεκάθαρο και αυταπόδεικτο ότι αποτελεί προϊόν ακραίας πολιτικής μεθόδευσης, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει την αξιολόγηση με την αξία της, αυτό όλοι το έχουν κατανοήσει.  

Η ελληνική κυβέρνηση των υποκλοπών

Η στρατηγική της κυβέρνησης στην Ελλάδα μέσω υποκλοπών να εκθέσει το ΔΝΤ  δεν επιτάχυνε τις εξελίξεις όπως προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως η ΕΕ είχε αποφασίσει να πάει σε μια συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Αντιθέτως η Ελλάδα παγιδεύεται σε νέα σκληρότερα μέτρα με την προοπτική να πάρει μια λύση όνειδο για το χρέος που δεν θα βελτιώσει σε ετήσια βάση πάνω από 1% του ΑΕΠ τις συνολικές υποχρεώσεις του κράτους όχι άμεσα αλλά μετά το 2022 καθώς μέχρι το 2022 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο...όπως επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.
Η ΕΕ να εξετάσει την αναδιάρθρωση για το χρέος όχι όμως haircut αλλά μια λύση με 3 άξονες
-Επιμήκυνση 17,5 ετών από 32,5 σε 50 χρόνια των δανείων
-Μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά
-Μείωση όλων των επιτοκίων στο 1% ή ακόμη και 0,8% σε μια λογική επιδότησης της Ελλάδος.
(Το σενάριο να παγώσει η πληρωμή τοκοχρεολυσίων είναι απίθανο).

Οι αναλαμπές - ψευδαισθήσεις

Με αφορμή όλη αυτή την δήθεν αλλαγή σκηνικού, θα καλλιεργηθεί για μια περίοδο αναλαμπές και ψευδαισθήσεις.
Αυτές οι αναλαμπές θα οδηγήσουν σε άνοδο το χρηματιστήριο και τις μετοχές των τραπεζών θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων, θα δούμε αποδόσεις 3% με 3,5%.
Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις – συντηρητικές – της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο.
Το όφελος από waiver και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα υπερβεί τα 15,5 δισεκ. με όρους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτή η περίοδος αναλαμπών και ψευδαισθήσεων θα αναθερμάνουν την χρηματιστηριακή αγορά…μέχρι ότου κατανοήσουν όλοι ότι η οικονομία βρίσκεται πάλι σε αδιέξοδο, η οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε ναρκοπέδιο.

Η εκδίκηση των επόμενων αξιολογήσεων

H Lagarde του ΔΝΤ που είναι δανειστής της Ελλάδος αποκάλεσε ανοησίες τα σενάρια περί πιστωτικού γεγονότος.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ανοησία οι καθυστερήσεις.
Και όλοι οι ανόητοι πανηγυρίζουν επειδή η κυβέρνηση απάντησε με τον ίδιο τρόπο ο έλληνας πρωθυπουργός στο ΔΝΤ.
Όμως είναι βέβαιο ότι στις επόμενες αξιολογήσεις που θα έρθουν σύντομα η εκδίκηση του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά θα φέρει νέα μέτρα….
Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι αντί η Ελλάδα να αναγνωρίζει στο ΔΝΤ που επιμένει για την διευθέτηση του χρέους, εμφανίζεται ο έλληνας πρωθυπουργός με εξυπνάδες και ανοησίες να επικρίνει το Ταμείο που έχει δανείσει την Ελλάδα.
Αυτές οι πρακτικές είναι τσάμπα μαγκιές.

Στο τέλος η Ελλάδα θα προσκρούσει σε αδιέξοδο

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο «τέλος της ημέρας;»
Ποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα με τέτοιο φορολογικό σοκ μπορεί να ανακάμψει;
Ποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα με τέτοιο σοκ μπορεί να ανακάμψει;
Μετά από λίγους μήνες είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο και ενώ θα έχουν παρθεί σκληρότατα μέτρα, θα έχει δήθεν αντιμετωπιστεί το χρέος….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης