Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καταρρέει η προπαγάνδα περί βιώσιμης λύσης για το χρέος – Επιμήκυνση με πάγωμα δόσεων χωρίς μείωση επιτοκίων

Καταρρέει η προπαγάνδα περί βιώσιμης λύσης για το χρέος – Επιμήκυνση με πάγωμα δόσεων χωρίς μείωση επιτοκίων
Εξετάζεται επίσης η λύση να παγώσουν ορισμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις π.χ. μια χρονιά χαμηλής ανάπτυξης να παγώσουν οι δόσεις ορισμένων δανείων οι οποίες θα κεφαλαιοποιούνται και θα μεταφέρονται για αποπληρωμή τα επόμενα χρόνια.
Ένα ισχυρό χαρτί το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε να αξιοποιήσει ως αντιστάθμισμα στην φοροκαταιγίδα, δηλαδή την λύση για το χρέος….έχει ήδη καεί πριν καν χρησιμοποιηθεί.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο W. Schaeuble φρόντισε να το αποδομίσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα λάβει ως αντάλλαγμα μια βιώσιμη λύση για το χρέος…
«Δεν εξετάζεται οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα» τόνισε ο Schaeuble αλλά ποιος ήταν ο στόχος αυτής της δήλωσης;
Η Γερμανία και κυρίως ο ESM αποστρέφονται οποιαδήποτε σενάριο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς ο Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM είναι πολύ οριοθετημένο του τι μπορεί να αποδεχθεί.
Μια τυπική λύση για τις εντυπώσεις, χωρίς ουσία και χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που σημαίνει επιμήκυνση και ίσως πάγωμα ορισμένων δόσεων δανείων, χωρίς μείωση επιτοκίων και χωρίς μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά.
Η λύση αυτή είναι φιάσκο και ξεκάθαρα πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
Όμως αυτό που αποκάλυψε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι ότι η ΕΕ είχε να επιλέξει μεταξύ των σκληρών μέτρων και της γενναίας αναδιάρθρωσης του χρέους και η Ευρώπη δεν θέλει να εμπλακεί στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αντιθέτως το ΔΝΤ είχε από την πρώτη στιγμή την πιο καθαρή θέση ή σκληρά μέτρα ή γενναία αναδιάρθρωση χρέους, αυτό ήταν το δίλημμα που έθεσε στην Ευρώπη.
Όμως με βάση τα όσα παρασκηνιακώς συζητώνται η λύση για το ελληνικό χρέος αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός ή μια λύση παρωδία;

Το Washington Group όπου συμμετέχουν ευρωπαίοι πολιτικοί και το ΔΝΤ καλείται να αναζητήσει μια λύση για το ελληνικό χρέος με στόχο στην σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15 με 17 Απριλίου να καθοριστεί το πλαίσιο…
Ωστόσο με βάση τις διαρροές που υπάρχουν η λύση για το ελληνικό χρέος θα αποδειχθεί επικίνδυνη παγίδα;
Γιατί;
Τα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα έχουν διάρκεια έως 32,4 χρόνια.

1)Εξετάζεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς να έχει ακόμη συμφωνηθεί αν θα είναι 10ετής ή επιμήκυνση 17,5 ετών δηλαδή να οι λήξεις των δανείων είναι στα 42,4 ή 50 χρόνια.

2)Θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα μετατραπούν τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά αλλά η λύση αυτή φαίνεται να μην ευδοκιμεί, αντιθέτως ο ESM θέτει φραγμούς στο ζήτημα της μετατροπής των επιτοκίων.
Στο βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά.

3)Επίσης φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί το σενάριο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δάνειο των 86 δισεκ. έχει επιτόκιο 1%

4)Εξετάζεται επίσης η λύση να παγώσουν ορισμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις π.χ. μια χρονιά χαμηλής ανάπτυξης να παγώσουν οι δόσεις ορισμένων δανείων οι οποίες θα κεφαλαιοποιούνται και θα μεταφέρονται για αποπληρωμή τα επόμενα χρόνια.

5)Το κυριότερο όλων είναι ότι κάθε φορά που θα ενεργοποιείται η λύση του παγώματος των τοκοχρεολυτικών δόσεων η Τρόικα θα ζητάει πρόσθετα μέτρα ή παράταση υφιστάμενων θα πρόκειται δηλαδή για ένα επιμηκυμένο – διαρκές μνημόνιο.

Συμπερασματικά η λύση που προτείνεται για το ελληνικό χρέος θα έχει οριακό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο και χωρίς αυτή η λύση που προτείνεται να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.
Οι εξελίξεις δυστυχώς δικαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι η λύση για το χρέος θα είναι φιάσκο θα αποτελεί εθνικό διασυρμό για την Ελλάδα καθώς πλην του ΔΝΤ η ΕΕ δεν επιθυμεί ουσιαστική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης