Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Citigroup: Μεταξύ 54 – 67% το haircut που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της – Θα ακολουθήσουν Ιρλανδία και Πορτογαλία με πάνω από 50% haircut

Citigroup: Μεταξύ 54 – 67% το haircut που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της – Θα ακολουθήσουν Ιρλανδία και Πορτογαλία με πάνω από 50% haircut
Haircut 67% θα χρειαστεί η Ελλάδα για να μειωθεί το χρέος στο 60% και 54% για να μειωθεί στο 80%, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Citigroup, με τίτλο Debt Restructuring Better Early Than Late (αναδιάρθρωση χρέους νωρίτερα παρά αργότερα) η οποία βλέπει την ελληνική χρεοκοπία να πραγματοποιείται έως τα τέλη του 2012.
Η Citigroup θεωρεί ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, ενώ σ’ αυτές τις περιπτώσεις το haircut που θα χρειαστεί θα είναι της τάξεως του 53%.
Για να προχωρήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πρέπει οι θεσμικοί δανειστές της χώρας να έχουν συμφωνήσει στη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας και μετά τη χρεοκοπία, γεγονός που θα αποκλείσει και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Η Citigroup όμως θεωρεί ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία γιγαντώνονται σταδιακά στην ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής βούλησης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης, το οποίο σιγά σιγά περνά στον εσωτερικό πυρήνα, δηλαδή στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εάν συνεχιστούν οι λάθος χειρισμοί τότε ο κίνδυνος πολλών χρεοκοπιών θα είναι μεγάλος, θα αρχίσουν να επηρεάζονται και το Βέλγιο και η Γαλλία, ενώ η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη γενναίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα απουσίας ηγεσίας τόσο στα κράτη μέλη και την ευρωζώνη όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τη Citigroup η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2012, αν και δεν αποκλείεται και πολύ νωρίτερα (Άνοιξη του 2012 ή Δεκέμβριος του 2011). Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και το σενάριο των αναδιαρθρώσεων του ιρλανδικού και του πορτογαλικού χρέους, αναμένεται η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα παρασυρθούν στην ίδια πορεία.

Τι θα συμβεί κατά την ελληνική αναδιάρθρωση χρέους

Σύμφωνα με τη Citigroup το ελληνικό χρέος θα φτάσει τα 360 δις. ευρώ ή το 163,5% στο τέλος του 2011. Συμπεριλαμβανομένης και της έκτης δόσης το χρέος που θα ανήκει στους θεσμικούς δανειστές θα ανέρχεται στα 73 δις. ευρώ ή 20% του συνολικού χρέους.
Η αναδιάρθρωση θα κριθεί από τους στόχους που θα τεθούν για το ύψος του χρέους που θα πρέπει να προκύψει. Εάν τεθεί ο στόχος του 60% του ΑΕΠ τότε το haircut θα πρέπει να είναι στο 67%. Εάν τεθεί ο στόχος του 80% το haircut θα είναι στο 54%.
Η αναδιάρθρωση θα είναι και πάλι «τεχνικά εθελοντική», με τις αρχές να συμπεριλαμβάνουν διάφορες επιλογές που θα κληθούν οι πιστωτές να προτιμήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης