Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατά κράτος επιβλήθηκε το ΔΝΤ αυξάνοντας δραματικά τα μέτρα σε 5,4+3,6 = 9 δισ – Η λύση για το χρέος με εφαρμογή 2ετίας

Κατά κράτος επιβλήθηκε το ΔΝΤ αυξάνοντας δραματικά τα μέτρα σε 5,4+3,6 = 9 δισ – Η λύση για το χρέος με εφαρμογή 2ετίας
Το ΔΝΤ επιβλήθηκε κατά κράτος…ωστόσο θα ζήσουμε πολλά επικοινωνιακά τεχνάσματα…που θα παρουσιάσουν την ήττα σε «μεγάλη νίκη»…
Η Σύνοδος του ΔΝΤ 15 με 17 Απριλίου του 2016 αποτελεί σταθμό για την ελληνική διπλωματία και οικονομική πολιτική.
Το ΔΝΤ επιβλήθηκε πλήρως σε τέτοιο βαθμό που φέρνουν σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση, η οποία το μόνο που διασφάλισε είναι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, ενώ οι δανειστές θα έρθουν στις αρχές της εβδομάδας.
Η φόρμουλα διευθέτησης του χρέους θα εξεταστεί λίγο αργότερα - σε βάθος 1,5 με 2 μηνών - αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε βάθος 2ετίας…

Το ΔΝΤ ενώ ζητούσε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους  κατηγορήθηκε πολλαπλά από την ελληνική πλευρά στα πλαίσια φθηνής μικροπολιτικής και δημαγωγίας.
Και φθάσαμε στην ωμή πραγματικότητα.
Το ΔΝΤ ήξερε ότι θέτοντας το δίλημμα ή μέτρα 9 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους αφόπλιζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη που ήθελε να στηρίξει την Ελλάδα.
Γιατί όμως επιβλήθηκε κατά κράτος το ΔΝΤ, επιβλήθηκε η ΕΕ και η Ελλάδα το μόνο που θα πάρει είναι μια επαχθής αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ ζήτησε και συμφώνησαν ΕΕ και ΕΚΤ να ανέβει ο πήχης των μέτρων στα 9 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ξεκάθαρη νίκη επί των ελληνικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό που ήθελε από την πρώτη στιγμή από πού ζητούσε από την πρώτη στιγμή το ΔΝΤ το πέτυχε.
Ωστόσο μετά από πιέσεις και της ΕΕ και την αντίδραση της Ελλάδος εφαρμόζεται μια περίεργη έως ανόητη συμφωνία που είναι η εξής.
Η Ελλάδα θα ψηφίσει μέτρα 5,4 δισεκ. και 3,6 δισεκ. δηλαδή συνολικά 9 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ αλλά τα 3,6 δισεκ. μέτρα θα εφαρμοστούν αν και εφόσον απαιτηθεί αν δηλαδή διαπιστωθεί στην πορεία ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.
Δηλαδή τα 5,4 δισεκ. θα είναι υποχρεωτικά και 3,6 δισεκ. προαιρετικά.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι ποιος έλληνας πιστεύει ότι μέτρα 9 δισεκ. που θα ψηφιστούν δεν θα εφαρμοστούν.
Μέτρα 9 δισεκ. μπορούν να ψηφιστούν;
Εσχάτως έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια περί απειλών της κυβέρνησης και του Τσίπρα ότι θα παραιτηθεί αν δεν κλείσει η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση ούτε ο Τσίπρας θέλουν να παραιτηθούν αποτελεί μια φθηνή πολιτική μπλόφα που και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί αποτυχημένα.
Ο Τσίπρας δεν μπορεί να απειλήσει κανένα πολλώ δε μάλλον το ΔΝΤ και τον Schaeuble τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Η ύπαρξη στο ελληνικό πρόγραμμα 9 δισεκ. μέτρων σημαίνει τα εξής

1)Εγείρεται τεράστιο πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συρθούν έως διασυρθούν να τα ψηφίσουν - και θα τα ψηφίσουν - αλλά…σε λίγο καιρό η πολιτική φθορά δεν θα έχει προηγούμενο.

2)Η αύξηση του πήχη των μέτρων στα 9 δισεκ. έστω και με αυτή την περίεργη – πρωτοφανή λύση αδυνατίζει την λύση για το χρέος σε βαθμό σοκαριστικό.
Η δήθεν λύση για το χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση έως 17,5 χρόνια και ένα επιτόκιο με πλαφόν χωρίς μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό και ίσως…σύνδεση με την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος.

3)Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από όλα αυτά ίσως και στις 22 Απριλίου αν και η Lagarde του ΔΝΤ το έχει αφήσει ανοικτό ως ζήτημα.

4)Το ΔΝΤ είτε θα παραμείνει ως τεχνικό μέλος στο τρίτο μνημόνιο, είτε θα συμμετάσχει με ένα διαφοροποιημένο ρόλο.

Το συμπέρασμα

Η ελληνική κυβέρνηση θα επικοινωνήσει ότι κλείνει η αξιολόγηση, ότι τα μέτρα 9 δισεκ. θα είναι 5,4 + 3,6 τα οποία θα είναι προαιρετικά και η δήθεν λύση για το χρέος θα οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου για να έχει εφαρμογή σε βάθος 2ετίας.
Η ελληνική κυβέρνηση αυτό που θα παρουσιάσει ως θετικό βήμα, είναι μια αποτυχία που οδήγησε στην πλήρη επικράτηση των θέσεων του ΔΝΤ.
Η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει ότι τα 5,4 δισεκ. επαρκούν.
Η αξιολόγηση θα κλείσει και ένα εμπόδιο στην οικονομία θα απομακρυνθεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2016.
Οι αγορές θα εκλάβουν την εξέλιξη αυτή αρχικά θετικά, χρηματιστήριο και ομόλογα θα πάνε πάνω αλλά γρήγορα όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο ενθουσιασμός είναι υπέρμετρος και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην αποτίμηση της πραγματικότητας.
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ ήταν….κόλαφος για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ επιβλήθηκε κατά κράτος…ωστόσο θα ζήσουμε πολλά επικοινωνιακά τεχνάσματα…που θα παρουσιάσουν την ήττα σε «μεγάλη νίκη»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης