Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η λύση για το χρέος μετά την β΄ αξιολόγηση 10/2016 με όρο νέα μέτρα – Το ΔΝΤ χωρίς κεφάλαια στο τρίτο μνημόνιο

Η λύση για το χρέος μετά την β΄ αξιολόγηση 10/2016 με όρο νέα μέτρα – Το ΔΝΤ χωρίς κεφάλαια στο τρίτο μνημόνιο
Δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων είναι ήδη στο 1% στο τρίτο μνημόνιο, δεν θα υπάρξει μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά και δεν θα υπάρξει haircut για το χρέος
Ένα νέο περίπλοκο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται γύρω από το χρέος.
Στις 22 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θα παρουσιαστεί η τρέχουσα κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται να αναδιαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για Brexit τόσο σε πιο δύσκολη θέση θα βρίσκεται η Ελλάδα.
Στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.
Και ενώ ακόμη αναζητείται φόρμουλα συμφωνίας για την αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει κατά τρόπο απαράδεκτο, έπρεπε να είχε κλείσει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016, νέα στοιχεία που σχετίζονται με το χρέος αποδεικνύουν ότι η κατάσταση μετεξελίσσεται χειρότερα από φιάσκο.
Συγκεκριμένα η λύση για το χρέος θα κλείσει μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016.
Μπορεί για λόγους εντυπώσεων και επικοινωνιακών τρικ να αναφέρουν οι δανειστές μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης ότι ανοίγει το ζήτημα του χρέους…αλλά η ουσία είναι πότε θα κλείσει.
Με βάση νεότερη πηγή το ζήτημα του χρέους θα κλείσει μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης δηλαδή μετά τον Οκτώβριο του 2016 με προοπτική έως το τέλος του 2016 ή κάποια στιγμή μέσα στο 2017 να συμφωνηθεί η τελική φόρμουλα που όπως όλα δείχνουν θα είναι
-Επιμήκυνση για 17,5 χρόνια δηλαδή 32,5 χρόνια που ήδη είναι οι λήξεις των δανείων + 17,5 χρόνια συνολικά στα 50 χρόνια.
Τα δάνεια θα παραταθούν στα 50 χρόνια.
-Θα υπάρξει κάποιας μορφής διασύνδεση με την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδος αλλά μόνο για κάποια δάνεια και ορισμένα τοκοχρεολύσια.
-Δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων είναι ήδη στο 1% στο τρίτο μνημόνιο, δεν θα υπάρξει μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά και δεν θα υπάρξει haircut.
Δηλαδή έχουν αποκλειστεί οι καλύτερες λύσεις.
Το ζήτημα του χρέους δυστυχώς δεν είναι τίποτε άλλο από μια συζήτηση εντυπώσεων.
Επίσης για να εφαρμοστεί η λύση για το χρέος η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετα μέτρα δηλαδή η λύση δεν θα σχετίζεται με τα μέτρα της αξιολόγησης τα 8 με 9 δισεκ. αλλά θα προταθούν νέα δηλαδή ένα άτυπο μνημόνιο.

Το ΔΝΤ χωρίς κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα για το προσεχές διάστημα

Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια θα πρέπει να υπάρχει τελική λύση για το χρέος.
Επειδή όμως η λύση θα καθυστερήσει και επειδή η λύση αυτή δεν θα είναι…λύση, το ΔΝΤ εξετάζει να μην συμμετάσχει με κεφάλαια.
Αν συμμετείχε θα κατέβαλλε 6-7 δισεκ. ευρώ ενώ ήδη η Ελλάδα χρωστάει περίπου 21 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο.
H συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης