Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015 με τα διαθέσιμα των Ταμείων - Ξεμένει το δημόσιο

tags :
Επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015 με τα διαθέσιμα των Ταμείων - Ξεμένει το δημόσιο
Η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με τον κίνδυνο bail in στις καταθέσεις αλλά με την δραματικά περιορισμένη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με κυβερνητική εντολή μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών, νοσοκομείων, Ταμείων κ.α.
Προφανώς όλοι θυμούνται το τι συνέβη το Καλοκαίρι του 2015 όπου λόγω της μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση υποχρεώθηκε για να καταβάλλει συντάξεις και μισθούς να ζητήσει από Ταμεία και ΔΕΚΟ να συγκεντρώσουν τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ ώστε η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί κατά το δοκούν.
Ωστόσο η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται.
Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Ποια είναι αυτά;
Ακόμη και αν κλείσει σήμερα η αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκταμιεύσει πριν τον Ιούνιο του 2016.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 748 εκατ στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ 2,27 δισεκ. στις 20 Ιουλίου του 2016.
Η απόφαση λοιπόν να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από τις τράπεζες στην ΤτΕ δεν σχετίζεται με κίνδυνο bail in.
Η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με τον κίνδυνο bail in στις καταθέσεις αλλά με την δραματικά περιορισμένη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκ. καταθέσεις, τα νοσοκομεία 448 εκατ. η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισεκ. και τα ασφαλιστικά Ταμεία 2,44 δισεκ. ευρώ.
Η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου πάλι μειώνεται δραματικά ενώ η κίνηση αυτή να μεταφερθούν τα διαθέσιμα από τις τράπεζες στην ΤτΕ πλήττει και τις ελληνικές τράπεζες με όρους ρευστότητας. 
Δεν ήταν τυχαία και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος μειώνονται.
Όμως οι ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και συνολικά οι δανειστές έχουν στην κυριολεξία στριμώξει την Ελλάδα και την κυβέρνηση που υποχρεωτικά θα αποδεχθεί τα μέτρα που θα προτείνει το ΔΝΤ για τα 3,6 δισεκ. του έκτακτου - αυτόματου μηχανισμού και όχι τις ελληνικές προτάσεις.
Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην αντίθετη περίπτωση έχει χρόνο έως τις 19 Ιουλίου καθώς τότε πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ καθώς κατέχει ελληνικά ομόλογα που φέρουν επιτόκιο 3,6%.
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Η χείριστη ιστορία του 2015 επαναλαμβάνεται....κατά τρόπο απαράδεκτο

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος τους επόμενους μήνες


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης