Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέχρι τις 13-16 Μαΐου το Eurogroup – Ο αυτόματος μηχανισμός θα αξιολογείται κάθε τρίμηνο – Στις καλένδες το χρέος

Μέχρι τις 13-16 Μαΐου το Eurogroup – Ο αυτόματος μηχανισμός θα αξιολογείται κάθε τρίμηνο – Στις καλένδες το χρέος
Eurogroup θα υπάρξει, αξιολόγηση θα κλείσει αλλά ακόμη η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μέχρι τις 13 με 16 Μαΐου του 2016 θα έχει συγκληθεί το Eurogroup με βάση τελευταίες πληροφορίες ενώ αν υπάρξει καθυστέρηση θα συγκληθεί στις 24 Μαΐου οπότε και συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup J Dijsselbloem τόνισε μετά το πρόσφατο αδιέξοδο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί Eurogroup.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews που με συνέπεια υποστήριζε εδώ και εβδομάδες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει κάποια στιγμή τον Μάιο του 2016 σε ένα θετικό σενάριο.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο πως θα κλειδώσουν τα μέτρα 3,6 δισεκ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, το οποίο πολύ πιο απλά μπορεί να ειπωθεί συνεχόμενο μνημόνιο ή 4ο μνημόνιο.
Η αρχική διαφορά ήταν ότι το ΔΝΤ ζητάει εφαρμοστικούς νόμους και η Ελλάδα προτείνει ένα αυτόματο μηχανισμό.
Λόγω της κακής προϊστορίας της Ελλάδος και της ακόμη χαμηλότερης αξιοπιστίας που έχουν δείξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις – και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – εύλογα οι δανειστές είναι καχύποπτοι.
Μια λύση που θα μπορούσε να βρεθεί ώστε να αρθεί το αδιέξοδο είναι ο αυτόματος μηχανισμός να αξιολογείται αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο κάθε αξιολόγηση.
Το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά…να αξιολογείται από τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώνονται κάθε Απρίλιο προφανώς και δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο λόγω τεράστιας χρονικής απόκλισης μεταξύ του χρόνου των ανακοινώσεων και του χρόνου που διαπιστώνεται η απόκλιση στους στόχους.
Μόνο αν υπάρξει μηχανισμός ώστε κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο η Eurostat να ανακοινώνει στοιχεία για την Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει και το ΔΝΤ σε ένα μηχανισμό.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ πάντως ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση που δεν θα αμφισβητείται από κανένα ούτε θα μεταφράζεται από τον οποιοδήποτε κατά το δοκούν.
Αν βρεθεί φόρμουλα στο σκέλος αυτός όντως δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία που θα δώσει το πράσινο φως για την αξιολόγηση που έχει μετατραπεί σε πολιτική παρωδία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί στην ελληνική κοινή γνώμη για να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της το οποίο θα λέει «ότι μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων τελικά η ελληνική κοινωνία φορτώνεται 9 δισεκ. μέτρα όλως τυχαίως όσα είχε ζητήσει το ΔΝΤ και χωρίς λύση για το χρέος».
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή η λύση για το χρέος θεωρητικά θα ανοίξει μετά την αξιολόγηση αλλά δεν θα κλειδώσει πριν το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης δηλαδή περί τον Οκτώβριο του 2016.
Με την αξιολόγηση η κυβέρνηση Τσίπρα θα κερδίσει μικρής χρονικής εμβέλειας πολιτικό χρόνο αλλά εκ των πραγμάτων έχει μπει σε μονόδρομο πολιτικής φθοράς.
Το πιο ουσιώδες στοιχείο όμως από όλη αυτή την διαπραγμάτευση – φιάσκο είναι το εξής…
Αν συμφωνηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών όποτε και αν ενεργοποιηθεί τι θα περιλαμβάνει;
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια ότι θα περιλαμβάνει και μειώσεις συντάξεων και μισθών αλλά και πάσης φύσεως περικοπές.
Να αναφερθεί επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – λόγω προφανώς της εκλογικής της πελατείας – προσπαθεί να μην αγγίξει τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως επίσης και τις συντάξεις όχι για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά για να μην καταρρεύσει και το τελευταίο οχυρό της Αριστεράς.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Eurogroup θα υπάρξει, αξιολόγηση θα κλείσει αλλά ακόμη η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης