Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ίσως να χρειαστεί και τρίτο Eurogroup (αρχές Ιουνίου) πέραν από τις 9 και 24 Μαίου – Πρόβλημα το χρέος, τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί

Ίσως να χρειαστεί και τρίτο Eurogroup (αρχές Ιουνίου) πέραν από τις 9 και 24 Μαίου – Πρόβλημα το χρέος, τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί
Στο θέμα του ελληνικούς χρέους πάντως η Γερμανία έχει πολύ καθαρή θέση, θα είναι μια δευτερευούσης σημασίας αναδιάρθρωση που θα πάρει χρόνο για να λάβει την τελική της μορφή.
Ένα νέο χρονοδιάγραμμα κατάληξης της περιβόητης αξιολόγησης παρουσιάζει το bankingnews επικαλούμενο θεσμική πηγή.
Εδώ και 10 ημέρες παρουσιάζουμε πληροφορίες που ήθελαν ότι η αξιολόγηση θα μετατοπιστεί προς το τακτικό Eurogroup, ενώ αμέσως μετά το πρόσφατο Eurogroup και την ανακοίνωση ότι θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαίου τονίζαμε ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει άμεσα…
Με βάση νεότερες πληροφορίες από θεσμικές πηγές τα νέα δεδομένα είναι τα εξής…

1)Στις 9 Μαίου στο έκτακτο Eurogroup θα αναζητηθεί η φόρμουλα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών.
Υπάρχουν διαθέσεις να υπάρξει συμφωνία ως προς το ζήτημα αυτό αλλά ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ούτε έχει κλειδώσει το μοντέλο του αυτόματου μηχανισμού.
Υπάρχουν καλές προθέσεις και διάθεση για συμφωνία αλλά όχι συμφωνία.

2)Ο σχεδιασμός ήταν στις 9 Μαίου να κλειδώσει ο αυτόματος μηχανισμός και στις 24 Μαίου να κλειδώσει η αξιολόγηση.
Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτο Eurogroup ίσως αρχές Ιουνίου πριν τις 16 Ιουνίου του 2016 του τακτικού Eurogroup ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους.

3)Στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν δύο προτάσεις
Α)Να μην ανοίξει το ζήτημα για το χρέος τώρα αλλά μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης περί τον Οκτώβριο του 2016.
Β)Να ανοίξει το ζήτημα του χρέους τώρα αλλά να αναμένουν την δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2016 και εν συνεχεία να οριστικοποιήσουν το μοντέλο αναδιάρθρωσης.
Η ελληνική πλευρά πιέζει για λύση αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Δεν υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα.
Όμως σε αυτό που συμφωνούν οι ευρωπαίοι είναι ότι με τα 9 δισεκ. μέτρα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι τυπική διαδικασία και όχι ουσιαστική.
Μια επιμήκυνση και μια σύνδεση με το ΑΕΠ, χωρίς μειώσεις επιτοκίων και χωρίς μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Η λύση αυτή το πολύ να φέρει αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ύφεση του 2016 δεν θα ευνοήσει ένα αισιόδοξο σενάριο για το 2017 για πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης…
Πιθανότατα θα αναθεωρηθεί χαμηλότερα.
Στο θέμα του ελληνικούς χρέους πάντως η Γερμανία έχει πολύ καθαρή θέση αναφέρει η θεσμική πηγή…θα είναι μια δευτερευούσης σημασίας αναδιάρθρωση που θα πάρει χρόνο για να λάβει την τελική της μορφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης