Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup, στις 24/5 ίσως η αξιολόγηση - Dijsselbloem: Σε 3 στάδια η λύση για το χρέος με στόχο το 2018

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup, στις 24/5 ίσως η αξιολόγηση - Dijsselbloem: Σε 3 στάδια η λύση για το χρέος με στόχο το 2018
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισεκ. μέτρα
(upd10) Ένας συμβιβασμός στο ζήτημα του προληπτικού μηχανισμού, μία «σχεδόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και μια ήττα στο ζήτημα του χρέους ήταν το αποτέλεσμα του σημερινού, Δευτέρα 9 Μαΐου, έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ζητούν την εκ προοιμίου ψήφιση του προληπτικού μηχανισμού από την ελληνική Βουλή, κάτι που δεν αποτελούσε επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέβαλαν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με όλες τις πλευρές να φαίνεται, πάντως, ότι επιθυμούν τη συμφωνία, και μετέφεραν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το… 2018.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όλες οι πλευρές χαιρέτισαν την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα, με τον έλληνα υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πέτυχε τους τρεις στόχους που είχε θέσει για σήμερα.

Dijsselbloem: Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί - Υπήρξε μια πρώτη συζήτηση για το χρέος
Την εκτίμηση ότι μετά το πακέτο των μέτρων που νομοθετήθηκε στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή, Δευτέρα 9 Μαΐου, συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Dijsselbloem κατέστησε σαφές ότι ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τεθεί εν ενεργεία, εν και εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
«Συζητήσαμε και για περικοπή δαπανών οι οποίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον με διαρθρωτικά μέτρα», είπε ο Dijsselbloem, σημειώνοντας ότι τα διαρθρωτικά μέτρα θα αφορούν στα έσοδα.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, υπήρξε μία πρώτη σειρά συζητήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να συμφώνησαν ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της».
Ο ίδιος επισήμανε ότι συμφωνήθηκαν μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης.
«Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα», προσέθεσε ο Dijsselbloem, καθώς και ότι «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης, υπογράμμισε ο J. Dijsselbloem.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Dijsselbloem διευκρίνισε: «Δεν ξέρουμε το ακριβές αμάλγαμα του ελληνικού χρέους, οπότε θα πρέπει να δούμε το 2018 τι μέτρα θα χρειαστούν τότε».
Ως προς τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως «το ΔΝΤ θέλει να ξέρει ακριβώς τι πρόκειται να συμφωνήσουμε, εάν συμφωνήσουμε, στις 24 Μαΐου».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως «υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν, ως προς το πακέτο των προληπτικών μέτρων», ενώ συμπλήρωσε ότι τα μέτρα θα αφορούν στην περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
«Ξεκινάμε με βάση την ελληνική πρόταση, η οποία δεσμεύει νομικά τη χώρα», σημείωσε.
Σε έτερη ερώτηση για το χρέος, ο Dijsselbloem υποστήριξε πως «τέλος του 2018 με αρχές του 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».
Ακόμα ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα έχει αλλάξει από βραχυπρόθεσμος σε μακροπρόθεσμος, με ορίζοντα 22 ετών».
Ο J. Dijsselbloem κατέστησε σαφείς τις δύο κόκκινες γραμμές των Ευρωπαίων στο ζήτημα του χρέους.
Ειδικότερα, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι αποκλείουν το κούρεμα του χρέους και την αλλαγή των όσων έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Christine Lagarde στο Eurogroup, ο Dijsselbloem υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ αποτελεί κλειδί για την αποτυχία του προγράμματος, παρότι, όπως είπε, είναι κάπως «πιο συντηρητικό ή λίγο πιο αρνητικό αναφορικά με το ελληνικό πακέτο».
«Το ΔΝΤ είναι πιο αρνητικό για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα», προσέθεσε.
Ως προς την επιστολή, σημείωσε ότι «η Lagarde δεν διευκρινίζει τους χρονικούς ορίζοντες για το χρέος, ενώ ζητεί συγκεκριμένα μέτρα στο τέλος του προγράμματος».
«Οι Έλληνες θα πρέπει να νομοθετήσουν εκ των προτέρων μέτρα, τα οποία αν δεν χρειαστούν μπορούν να τα αποσύρουν στο τέλος», κατέληξε ο J. Dijsselbloem.

Τσακαλώτος: Yπάρχει επιθυμία για επίλυση του χρέους - Μόλις ψηφιστεί ο μηχανισμός θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης
Μόλις έχουμε θεσμοθετημένο τον προληπτικό μηχανισμό θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, υποστήριξε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Θα εργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στις 24 Μαΐου», υπογράμμισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «ο μηχανισμός έρχεται να καλύψει τις διαφορές που υπάρχουν για το πλεόνασμα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ότι η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης για τα μέτρα.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «έγινε μια πρώτη συζήτηση περί του χρέους, υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση πως θέλουν να αποτελέσει η ελάφρυνση του χρέους μέρος της συμφωνίας», ενώ, όπως είπε, τέθηκε επί τάπητος η καλύτερη διαχείριση του χρέους.
«Θα δούμε τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, δηλαδή άμεσα, μεσοπρόθεσμα, το 2018, και μακροπρόθεσμα, μέχρι την ωρίμανση του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «με αυτά ως δεδομένα, η Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει να βγαίνει από την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται.
Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να μπορέσει να μπει στη γενικότερη εικόνα.
Υπάρχει η εικόνα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα.
Υπάρχει η εικόνα πως η χώρα γυρνάει σελίδα και ο φαύλος κύκλος τελειώνει».
«Πολλά ζητήματα επιλύθηκαν σήμερα και το παζλ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Μαΐου», εκτίμησε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τον προληπτικό μηχανισμό, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι «ο μηχανισμός θα είναι σε ετήσια βάση.
Τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα αποτελέσματα για το έλλειμμα του προηγούμενου 12μήνου.
Εάν υπάρξει διαφορά στο πλεόνασμα θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα προβλέπει αντίστοιχη μείωση των δαπανών».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε ότι το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο με το ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους και με τα 3 επίπεδα χρονικών στόχων (βραχυ-μεσο-μακροπρόθεσμα).
Ακόμα είπε: «Δημιουργήθηκε ένας ανοιχτός διάδρομος «απογείωσης» για την Ελλάδα.
Το 2018 θα υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα για το αν χρειάζονται και τι μέτρα για το χρέος.
Η διαφορά με τους προηγούμενους 3-4 μήνες είναι ότι περισσότεροι παίκτες και δρώντες θέλουν μία λύση.
Έχουμε 2 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουμε τυχόν διαφωνίες.
Είμαι θετικός ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία.
Όλοι συμφωνούμε στα 3 χρονικά όρια που έχουν αποφασιστεί.
Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο καλύτερος δυνατός μηχανισμός αυτός των προληπτικών μέτρων.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να υποσχεθεί κάτι το οποίο είναι ανέφικτο.
Είμαστε στη θέση να πούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%.
Τον Οκτώβριο θα υπάρξει η ακριβής σύνθεση των προϋποθέσεων για να θέσουμε σε εφαρμογή το μηχανισμό προληπτικών μέτρων», κατέληξε ο υπουργός.

Moscovici: Σημαντικό βήμα η νομοθέτηση του Ασφαλιστικού - Στις 24 Μαΐου μπορούμε να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία
Ως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης χαιρέτισε τη νομοθέτηση του Ασφαλιστικού από την ελληνική Βουλή ο Pierre Moscovici, εκτιμώντας ότι μία τελική συμφωνία θα είναι εφικτή στις 24 Μαΐου (οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup).
Σήμερα καταγράφηκε πολύ σημαντική πρόοδος για τη συμφωνία, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Moscovici, το πακέτο των μέτρων είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ώστε να καταστεί αυτή ανταγωνιστική, αλλά και να προσελκύσει επενδυτές.
«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 2,7%, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε πως σήμερα υπήρξε πρόοδος και ως προς τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν, ενώ υποστήριξε ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να υπάρχει, καθώς «τα προληπτικά μέτρα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας».
Στη συνέχεια δήλωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασικό σημείο της συμφωνίας που υπογράψαμε πέρυσι».
«Η τεχνική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει και τις 2 πλευρές να μπορέσουν να συνεργαστούν για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας», προσέθεσε, ακόμα, ο Pierre Moscovici, εκτιμώντας ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου είναι εφικτή.

Regling (ESM): Ακόμα δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα - Αποκλείεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Τη φόρμουλα εκταμίευσης των δόσεων του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος εξετάζουν οι πιστωτές της Ελλάδος, σύμφωνα με τον Klaus Regling, γενικό διευθυντή του ESM και διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF.
Ο Regling απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές, κάτι που χαρακτήρισε ως «σταθερή κόκκινη γραμμή» τους.
Για τον ίδιο, ο ορίζοντας του ελληνικού χρέους είναι «πολύ μακροπρόθεσμος», καθώς δεν αποκλείεται σε 40 χρόνια από σήμερα ακόμα να συζητάμε γι' αυτό.
Όπως διευκρίνισε ο Regling, οι πιστωτές θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για το ελληνικό χρέος, αναφορικά με τις ωριμάνσεις των ομολόγων, τα επιτόκιά τους κ.α..
Ο ίδιος επεσήμανε, ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει «μία συνεπής διαδικασία εξυπηρέτησης των πιστωτών της Ελλάδας».
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης περί του επιπέδου των επιτοκίων του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση κατά την οποία τα επιτόκια (της ευρωζώνης) αυξηθούν.
Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «πολύ δύσκολη», προφανώς όχι με συνευθύνη των δανειστών της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον Regling, από το 2012 η Ελλάδα μέσω του «κουρέματος» των ομολόγων της (PSI) καταφέρνει να εξοικονομεί σημαντικά ποσά από την αποπληρωμή του χρέους της, που υπολογίζει σε 8 δισ. ευρώ ετησίως.


Νωρίτερα το BankingNews.gr ανέφερε: 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένονται σήμερα αποφάσεις για το χρέος και ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ξανά στη συνεδρίαση της 24ης Μαϊου, αφού προηγηθεί τεχνική επεξεργασία από το Eurogroup. 
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισεκ. μέτρα ή 12 δισεκ. μαζί με αυτά που επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι το συμπέρασμα του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα 9 Μαίου, όπως έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr
Εν τω μεταξύ, πρόοδος σημειώθηκε στην πρωινή συνεδρίαση του Euro Working Group εν όψει του Eurogroup , ωστόσο Ελλάδα και δανειστές απέχουν από την επίτευξη συμφωνίας.
Αν και δεν αναμένεται συμφωνία για την αξιολόγηση, ωστόσο θα ανοίξουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους...θέτοντας ως όρο την συμφωνία για τα 9 δισεκ.

«Σπάσιμο» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σε περισσότερες υποδόσεις εξετάζει το Eurogroup

«Σπάσιμο» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε περισσότερες από μία υποδόσεις, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί η Αθήνα - προκύπτει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα είναι σύντομη.
Σύμφωνα με την προγραμματισμένη εκταμίευση των δόσεων του τρίτου προγράμματος διάσωσης που υπέγραψε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, η χώρα μας θα έπρεπε να λάβει αυτούσια τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Schaeuble: Δεν θα έχουμε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα - Ευελπιστώ για τις 24 Μαΐου

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι να υπάρξει μια συμφωνία στις 24 Μαΐου.
Ο γερμανός υπουργός εμφανίστηκε θετικός στη λύση των προληπτικών μέτρων, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί κατά πόσο μπορεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την εφαρμογή τους.
Παράλληλα, ο Schaeuble τόνισε ότι κάποιος πρέπει επιτέλους να είναι ειλικρινής με τους Έλληνες σχετικά με τη φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης.
«Θα τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για την Ελλάδα, αλλά οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας.
Τέλος, έκλεισε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης αλληλεγγύης, με κάποιες χώρες να βοηθούν περισσότερο από κάποιους άλλους.
Η Γερμανία έχει υπάρξει μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες προς την Ελλάδα», σημείωσε.

Dijsselbloem: Θα εξετάσουμε ξανά το ζήτημα του χρέους στις 24 Μαϊου


Δεν αναμένουμε συμπεράσματα στη σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος , δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Σήμερα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Θα τεθούν τα πλαίσια για το χρονοδιάγραμμα, τις συνθήκες αναδιάρθρωσης.
Ελπίζω να έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», τόνισε ο Dijsselbloem και πρόσθεσε πως τότε θα εξεταστεί ξανά και το ζήτημα του χρέους. 

Noonan: Συμφωνία στις 24 Μαϊου

Κατά του haircut στο ελληνικό χρέος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan, ωστόσο πρότεινε την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων.
Όπως τόνισε, αναμένει πρόοδο στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά όχι συμφωνία. Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ «έδειξε» τη συνεδρίαση του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Το κούρεμα του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι - Δεν περιμένω θαύματα σήμερα

Όπως έχουμε ήδη πει και στο παρελθόν, το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει στο τραπέζι, επεσήμανε με νόημα σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου, κατά την προσέλευση στο Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Alexander Stubb.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν περιμένω θαύματα σήμερα.
Φροντίζω να διαχειρίζομαι τις προσδοκίες».
Τέλος, ο κ. Stubb είπε ότι το συνολικό κόστος (εξυπηρέτησης) του χρέους της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή χαμηλό.

Διμερής συνάντηση Τσακαλώτου - Schaeuble 

Διμερή συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Στο κρίσιμο τετ α τετ ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις του Schaeuble, σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η συζήτηση θα ξεκινήσεις σήμερα, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Moscovici: Αναγνωρίζει τις διαφωνίες για την Ελλάδα - Έκκληση για σύγκλιση στο Eurogroup

Σήμερα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα δήλωσης της πρόθεσής μας για μια συμφωνία, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Ο Moscovici αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι». 
«Η Ελλάδα βρίσκεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Ευελπιστούμε ότι θα φτάσει το +2,7% το 2017», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση του νομοσχεδίου χθες από την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. 
Η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, υπογράμμισε ο P. Moscovici. 

Reuters: Οι συνομιλίες για το reprofilling του χρέους θα ξεκινήσουν στο Eurogroup, παρά την αντίθεση της Γερμανίας

Τις συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, θα ξεκινήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Reuters.
Στον αντίποδα, η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος.

Padoan: Δεν συζητάμε haircut στο χρέος

Πρόοδο για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan,
Ο Ιταλός υπουργός ξεκαθάρισε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν άλλους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Φρένο από τον ESM στο «κλείδωμα» των επιτοκίων

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του με την πρόταση περί «κλειδώματος» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα εκφράζει ο ESM, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης, μέσω επιστολής που απέστειλε ο επικεφαλής K. Regling στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του σημερινού Eurogroup. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι κυμαινόμενα, στοιχείο που σημαίνει ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπροσαρμοστούν, αυξάνοντας το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. 
Βέβαια, η Ελλάδα επιθυμεί το «κλείδωμα» τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων, αλλά κάτι τέτοιο για τους δανειστές θα ήταν επιβαρυντικό.
Στην προοπτική αυτή, ο ESM εμφανίζεται αντίθετος, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως αρνητική αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

De Guindos: Στόχος μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα

Αισιόδοξος για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Υπάρχουν διαφορές, οι οποίες ευελπιστών ότι θα γεφυρωθούν και ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα επόμενα βήματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Αισιόδοξος ο Sapin

Αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Αναμένω τα καλύτερα», δήλωσε ερωτώμενος σχετικά από τους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι εννοεί.
Σημειώνεται ότι ο γάλλος ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κόντρα στον γερμανό ομόλογό του, Wolfang Schaeuble.

Katainen (Κομισιόν): Το Eurogroup δεν θα εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της δόσης – Η Αθήνα έχει κάνει ό,τι έπρεπε

Την θέση ότι το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση δεν αναμένεται να δώσει την έγκριση του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, J. Katainen.
Σε δηλώσεις του σε φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό ο Katainen χαρακτήρισε μεγάλο βήμα προόδου την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
«Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
Δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, αν λείπει κάτι, αλλά ως σημείο εκκίνησης, η Αθήνα έχει κάνει ό,τι έπρεπε» είπε ο Katainen διευκρινίζοντας πάντως πως οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όπως είπε, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να αποφασίσουν σε κάποια φάση να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων και ίσως να δώσουν χαμηλότερα επιτόκια» υποστήριξε ο Katainen.

Τα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας

1)Υπάρχει  χάσμα μεταξύ των δανειστών για τα μέτρα των 9 δισ.
Το ΔΝΤ ζητάει να εγκαταλειφθούν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. και ουσιαστικά θεωρεί ότι χρειάζεται είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είτε αλλαγή του μείγματος των μέτρων και σίγουρα χρειάζεται λύση για το χρέος.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτό που ένθερμα υποστηρίζουν ΙΟΒΕ και Alpha bank ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ μάλιστα προβλέπει ότι με τα 5,4 δισεκ. μέτρα που έχουν συμφωνηθεί (αποτελούν ένα από τα δύο σκέλη των 9 δισεκ. μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση) δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 αλλά μόνο 1,5%.
Το ΔΝΤ επίσης αμφισβητεί την αξιοπιστία των εκτιμήσεων της ελληνική κυβέρνησης ξεκάθαρα.
Όμως για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αυτόματος μηχανισμός γιατί θα αποτύχει ενώ τα μέτρα που προτείνονται για τον μηχανισμό είναι αναξιόπιστα καθώς και ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να ανοίξει το θέμα του χρέους.

2)Η ΕΕ, η Γερμανία και ο ESM υποστηρίζουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% καθώς και ότι ο στόχος για μέτρα 9 δισεκ. θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα ειδικά η Γερμανία τάσσεται ανοικτά υπέρ του αυτόματου μηχανισμού καθώς ήδη εφαρμόζεται σε 5-6 χώρες στην ευρωζώνη.
Η Γερμανία θέλει ο αυτόματος μηχανισμός μέτρων 3,6 δισεκ. να συνδεθεί με το χρέος και να παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

3)Άρα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τον έκτακτο μηχανισμό εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια το ΔΝΤ.
Όμως ούτε στο ζήτημα του χρέους υπάρχει συμφωνία αν και φαίνεται ότι η υποσχετική ότι θα συζητηθεί το χρέος δεν είναι απίθανη. 
Το ΔΝΤ ορθά ζητάει εδώ και τώρα λύση – η Ελλάδα θεωρεί εχθρό το ΔΝΤ παραδόξως – ενώ η Γερμανία…κάνει λόγο για θέμα που θα εξεταστεί αργότερα αν και εσχάτως ο W. Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ίσως να έχει αναθεωρήσει στο ζήτημα του χρέους....
Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια υποσχετική για το χρέος αλλά θα θυμίσουμε ότι υποσχετική για το χρέος υπήρχε και το 2012 και το ζήτημα του χρέους εξετάζεται το 2016 δηλαδή 4 χρόνια μετά.
Για το θέμα του χρέους θα μπορούσε να ανοίξει τυπικά η συζήτηση, να επικυρωθεί στις 24 Μαίου η έναρξη του διαλόγου αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν την λήξη και της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016.
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να αναλυθεί είναι η σχέση μέτρων και χρέους…αποτελεί μια ακόμη πτυχή του ελληνικού προβλήματος και στο σκέλος αυτό δεν υπάρχει συμφωνία αλλά αντιθέτως τεράστια απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Το μοντέλο λύση για το ελληνικό χρέος….μια υποτυπώδης λύση

Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews και έχει πρόσβαση στον ESM θα εξεταστεί το εξής σενάριο για το ελληνικό χρέος.
«Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι σε κείμενο του Eurogroup να αναφέρουν ότι δεσμεύονται ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Είναι πιθανό στις 9 ή 24 Μαΐου να υπάρξει γραπτή αναφορά στο ελληνικό χρέος για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση στην Ελλάδα και χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.
Όμως αυτό που δεν θα αναφερθεί θα είναι το είδος της λύσης αλλά κυρίως το χρονοδιάγραμμα της λύσης ενώ ταυτόχρονα η λύση αυτή θα είναι μεν αναδιάρθρωση αλλά όχι πειστική απάντηση στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ είναι περίπου σίγουρο ότι δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα.
Για να ξεκινήσουμε αντίστροφα, υπάρχει ένας σχεδιασμός η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αν και υπήρξαν και σχέδια επί χάρτου και για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Βασικό σενάριο είναι να βγει στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ανανεώσει και το πρώην 3ετές πλέον ετήσιο ομόλογο λήξης 2017.
Ως προς την δομή και το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι επικρατέστερα σενάρια είναι
1)Να υπάρξει 10ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).
2)Να υπάρξει επιμήκυνση 17 ετών στους τόκους αποπληρωμής του ESM.
3)Το σενάριο να συνδεθεί η αποπληρωμή με την ανάπτυξη έχει εξεταστεί αλλά προσκρούει σε εμπόδια.
Επίσης φαίνεται ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί η μείωση των επιτοκίων όπως και η μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά.
Ως προς τον χρόνο εφαρμογής της νέας ελληνικής αναδιάρθρωσης θα είναι μάλλον η εξής.
Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει ότι ξεκινάει η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Η τελική λύση θα παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016 και η εφαρμογή θα ξεκινήσει τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023 καθώς έως το 2023…το χρέος θεωρείται βιώσιμο…κατά μια έννοια.
Επίσης φαίνεται ότι η γερμανική πρόταση η λύση για το χρέος να συνδεθεί με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων και να παραμείνει επί μακρόν ακόμη και μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου θα περάσει και είναι σχεδόν βέβαιο.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι η Γερμανία καταφέρνει να επιβάλλει τον μέτρο του αυτόματου μηχανισμού με 4μηνη αξιολόγηση εξέλιξη που προφανώς δεν αρέσει στην Γαλλία καθώς και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δεν θα ενοχλήσει τους γερμανούς φορολογούμενους»
Το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Η λύση για το χρέος θα είναι μια ήπια αναδιάρθρωση που δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους με 10ετή ή 17ετή επιμήκυνση και θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, θα ανοίξει τώρα, θα ολοκληρωθεί μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 και θα εφαρμοστεί τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023.
Επίσης κάθε 4μηνο θα αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων ενώ το ΔΝΤ όπως φαίνεται δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές προγραμματίζεται για αρχές του 2017»

Συμπέρασμα

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup.
Υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα.
Το ζήτημα του χρέους επίσης τυπικά ακόμη και αν ανοίξει άμεσα θα κλείσει σε βάθος πολλών μηνών.
Στο Eurogroup ωστόσο θα γίνει ένα βήμα.
Θα προσδιοριστεί το πρόβλημα και θα αναζητηθεί μια λύση.
Το πρόβλημα είναι 9 δισεκ. μέτρα και λύση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος…
Το Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να υπάρξει λύση για το χρέος θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία στα συνολικά μέτρα και συμφωνία δεν υπάρχει...
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισεκ. μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης