Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο Σαμαρά του 2014 επαναλαμβάνει ο Τσίπρας το 2016 με μπαράζ αποκρατικοποιήσεων και το χρηματιστήριο

Το σχέδιο Σαμαρά του 2014 επαναλαμβάνει ο Τσίπρας το 2016 με μπαράζ αποκρατικοποιήσεων και το χρηματιστήριο
Τον Μάιο του 2016 δύο χρόνια αργότερα ο Τσίπρας ακολουθεί την ίδια πεπατημένη την ίδια συνταγή καθώς ανακοινώνει 19 αποκρατικοποιήσεις.
Επανάληψη του 2014 επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα η οποία φέρνει μπαράζ αποκρατικοποιήσεων ενώ εφόσον υπάρξει και υποσχετική για χρέος θα δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και ακραίας κερδοσκοπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα.
Θυμίζουμε ότι το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, επιχειρήθηκε με τρικ τις αποκρατικοποιήσεις να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αλλάζει η Ελλάδα.
Μάλιστα στις αρχές του 2014 με την προσδοκία των αποκρατικοποιήσεων το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στις 18 Μαρτίου του 2014 στις 1369 μονάδες για να υποχωρήσει στις 840 μονάδες τέλη Ιανουαρίου του 2015 με τις εκλογές και την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ανακοινώσει μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και την τόνωση του χρηματιστηρίου.
Ταυτόχρονα στο α΄ 6μηνο του 2014 εκδόθηκαν 3ετή και 5ετή ομόλογα επιτυχώς.
Τον Μάιο του 2016 δύο χρόνια αργότερα ο Τσίπρας ακολουθεί την ίδια πεπατημένη την ίδια συνταγή καθώς ανακοινώνει 19 αποκρατικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα είναι προς πώληση το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Είναι προφανές ότι οι μετοχές των εταιριών αυτών θα σημειώσουν κερδοσκοπικό ράλι λόγω των σχεδίων αποκρατικοποιήσεων ενώ ειδικά στις τράπεζες άπαξ και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί θα υπάρξει ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία.
Ταυτόχρονα  σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα το 10ετές θα μπορούσε να εμφανίζει απόδοση 5,5% με 6% που σημαίνει τιμή 86-85 μονάδες βάσης και το ετήσιο περίπου 4% με 3,6% που σημαίνει 99 με 99,8 μονάδες βάσης τιμή.
Το ετήσιο ομόλογο λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης ή 3,5% απόδοση, ενώ το υψηλό έτους στο 59% και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.

Και μια υπενθύμιση για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού

Σχεδιάζουν επικίνδυνη ανατιμητική κερδοσκοπία στις τράπεζες τα hedge funds

Ένα επικίνδυνο σχέδιο ανατιμητικής κερδοσκοπίας φαίνεται ότι στήνεται στο παρασκήνιο με επίκεντρο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Ταυτόχρονα έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση στην αγορά ότι «το ράλι έρχεται» και αυτή η προσδοκία, αυτή η αγωνία συντηρεί την χρηματιστηριακή αγορά.
Hedge funds συνεπικουρούμενα από ξένους μετόχους των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα ανατιμητικό κερδοσκοπικό σπιράλ φουσκώνοντας τις αποτιμήσεις, τις τιμές στόχους των τραπεζών.
Η ανατιμητική κερδοσκοπία χρήζει μεγάλης προσοχής για δύο βασικούς λόγους
1)Να διαπιστωθεί ποια είναι η δίκαιη αξία των τραπεζών
2)Να διερευνηθεί τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές.
Ξεκινώντας από τα διεθνή δρώμενα, είναι προφανές ότι οι ενέσεις της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει συντελέσει ώστε οι αξίες των χρηματιστηρίων να βρίσκονται υψηλά, υψηλότερα της δίκαιης τους αξίας.
Όμως το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ονομάζεται η φούσκα του διεθνούς buy back δηλαδή των επαναγορών ιδίων μετοχών.
Πάνω σε αυτό το σκηνικό στήθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο τεχνικής εφορίας ειδικά στις ΗΠΑ όπου οι επαναγορές έφθασαν τα 590 νε 600 δισεκ. δολάρια ενώ υιοθετήθηκαν και στην Ευρώπη.
Με τις επαναγορές ιδίων μετοχών οι εταιρίες μπορούν να συντηρούν τις χρηματιστηριακές τους αξίες καλλιεργώντας προσδοκίες και το ακόμη χειρότερο να συνεχίζουν το φούσκωμα των αποτιμήσεων.
Στην Barclays θεωρούν ότι το Buy Back μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα των αγορών αν συνεχιστεί με την υποστήριξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.  
Στο ελληνικό μέτωπο φαίνεται ότι στήνεται ένα σχέδιο ανατιμητικής κερδοσκοπίας στις τράπεζες το οποίο διατρέχει τον κίνδυνο να φουσκώσουν απότομα την αγορά για να την ξεφουσκώσουν στην συνέχεια.
Μέχρι τώρα οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες είναι ευκαιριακά hedge funds και ορισμένοι ποιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως το Fairfax….
Ήδη αναφέρονται σε ορισμένους κύκλους τιμές στόχοι… υψηλότερες από τις τιμές στόχους που έχουν τεθεί από τους επενδυτικούς οίκους…
Το σχέδιο δημιουργίας προσδοκιών βρίσκεται σε εξέλιξη…
Όμως πρέπει με προσοχή να δούμε ποια είναι η δίκαιη αξία των τραπεζών και ποίοι παράγοντες θα την επηρεάσουν.
Επίσης να διερευνηθεί αν το φούσκωμα στις αποτιμήσεις μπορεί να ξεφουσκώσει βίαια.  
Για να διαπιστωθεί η δίκαιη αποτίμηση κριτήριο είναι η οικονομική εικόνα κάθε τράπεζας καθώς και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η BNP Paribas με κεφαλαιοποίηση 56 δισεκ. και περίπου 2 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει P/BV 0,66.
Να σημειωθεί ότι παρά τις διακυμάνσεις, το υψηλό του Αυγούστου του 2015 και την πτώση που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες με όρους τιμής προς λογιστική αξία η BNP Paribas είναι περίπου σταθερή.
Στην Ελλάδα το έσχατο διάστημα οι αποτιμήσεις αρχίζουν να φουσκώνουν και υπάρχουν τράπεζες που αποτιμώνται 0,35 με 0,39 P/BV.
H τράπεζα Κύπρου με 1,34 δισεκ. κεφαλαιοποίηση εμφανίζει P/BV περίπου 0,44 επίπεδα που θα δουν και οι ελληνικές τράπεζες προσεχώς.
Με όρους κλάδου αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα πετύχουν 550 με 600 εκατ κέρδη το 2016 περιλαμβανομένων και των capital gains από τις αγορές ομολόγων EFSF από την ΕΚΤ.
Αν και εφόσον η ΕΚΤ αγοράσει το 50% των ομολόγων αυτών αυτό σημαίνει ότι το κέρδος που θα έχουν οι τράπεζες και θα το εγγράψουν στην χρήση 2016 είναι
Πειραιώς κέρδος 131,9 εκατ σε μέσους όρους
Εθνική 72 εκατ
Eurobank 131 εκατ
Alpha bank 43 εκατ
Σύνολο κεφαλαιακού κέρδους 378 εκατ. ευρώ με αγορές 50%.
Αν αγοράσει το 25% των 36,6 δισεκ. τότε το κεφαλαιακό όφελος είναι 190 εκατ ευρώ για όλες τις τράπεζες.
Συμπεριλαμβάνοντας και τα ανταλλάγματα που θα έρθουν μετά την αξιολόγηση waiver, ποσοτική χαλάρωση, αργότερα μείωση των haircuts στα collaterals κ.α. με συνολικό όφελος ρευστότητας 15,5 δισεκ. ευρώ εξάγεται το συμπέρασμα ότι έχει καλλιεργηθεί μια υπερπροσδοκία μεγαλύτερη από αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα.
Το χάσμα δανείων προς καταθέσεις δεν έχει κλείσει αντιθέτως ανοίγει γιατί οι καταθέσεις μειώνονται αργά μεν…σίγουρα δεν αυξάνονται, έχουν κατέλθει στα 120,3 δισεκ.
Ο αναβαλλόμενος φόρος συνεχίζει να αποτελεί ένα στοιχείο των ιδίων κεφαλαίων που αλλοιώνει την ποιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα NPLs τα κόκκινα δάνεια δεν αποτελούν το Ελντοράντο  των τραπεζών, θα διαπιστωθεί ότι τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων.
Γενικά ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να μην διατρέχει τους άμεσους κινδύνους του 2012 και 2015 αλλά σίγουρα συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένος.

Η συμπεριφορά της μετοχής της τράπεζας Κύπρου

Η μετοχή της τράπεζας Κύπρου στα 0,15 ευρώ – ενώ προέρχεται από τα 0,24 ευρώ – είναι πολύ ενδεικτική για τι θα μπορούσε να συμβεί και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Η Κύπρου είναι επαρκώς ή κατά το δυνατό επαρκώς κεφαλαιοποιημένη με μετόχους – καταθέτες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες με μετόχους και το ΤΧΣ.
Η Κύπρου στιγματίστηκε από τα ακραία υψηλά προβληματικά δάνεια όπως και οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης ακραία υψηλό αναβαλλόμενο φόρο.
Έχουν επίσης οι ελληνικές τράπεζες και κερδοσκοπικά κεφάλαια στην μετοχική τους σύνθεση.
Η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου και η Ελλάδα είναι όχι απλά εντός μνημονίου, όπως φαίνεται θα μας προκύψει και 4ο μνημόνιο.
Το συμπέρασμα δεν διαπραγματεύεται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με discount  -37% από την τιμή εισαγωγής τυχαία…
Είναι ωραίο να αναφέρουμε αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου μας υπενθυμίζει πάντα την αλήθεια.

Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών; - Ποια είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά; - Πόσο είναι το DTA;

Μετά την 3η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του 2015 (η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη) το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών;
Στην ανάλυση που παρουσιάζουμε παίρνουμε ως μέτρο σύγκρισης τα διεθνώς αναγνωρισμένα κεφάλαια που αποτελούν και το μέτρο σύγκρισης τα tangible book value.
Εν συνεχεία αποτιμάμε το DTA τον αναβαλλόμενο φόρο.
Στην ανάλυση των κεφαλαίων χωρίς DTA χωρίς προνομιούχες μετοχές και χωρίς ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές (cocos) καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο είναι θεωρητικό υπό την έννοια ότι ορθώς αφαιρούνται οι προνομιούχες και τα cocos αλλά δεν μπορεί να αφαιρεθεί όλη η αναβαλλόμενη φορολογία γιατί διεθνώς το DTA και DTC προσμετράται στα κεφάλαια, όχι όμως στην έκταση που συμμετέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Τα tangible book value κεφάλαια αυτά που λέμε υπεραπλουστευμένα τα καθαρά κεφάλαια των τραπεζών χωρίς τις προνομιούχες μετοχές και χωρίς τα ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές ανέρχονται σε 29,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 29,5 δισεκ. είναι επαρκή κεφάλαια υπό την συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη ως ένα βασικό σενάριο ότι το 2016 θα εμφανίσουν κέρδη κατά μέσο όρο 550 εκατ ευρώ συνολικά ως κλάδος.
Όμως αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να αποτιμηθούν
1)Ποια είναι τα κεφάλαια χωρίς μετατρέψιμα ομόλογα;
2)Ποια είναι τα κεφάλαια χωρίς προνομιούχες μετοχές
3)Ποια είναι τα κεφάλαια των τραπεζών με ένα λογικό 25% επί των κεφαλαίων αναβαλλόμενο φόρο.
Τα συμπεράσματα είναι τα εξής
Η Εθνική ενώ ξεκινάει με 9 δισεκ. κεφάλαιο θα αποπληρώσει τα 2 δισεκ. μετατρέψιμα ομόλογα ενώ οι προνομιούχες έχουν ήδη μετατραπεί σε κοινές.
Τα πραγματικά κεφάλαια της Εθνικής δεν είναι 9 δισεκ. αλλά 6,9 δισεκ. γιατί θα αποπληρωθούν τα μετατρέψιμα ομόλογα cocos.
Αφαιρώντας περίπου 3 δισεκ. από τον αναβαλλόμενο φόρο τα κεφάλαια με μια πολύ αυστηρή ερμηνεία της Εθνικής είναι 3,9 δισεκ.
Η Eurobank έχει την πιο φτωχή κεφαλαιακή δομή λόγω πολύ υψηλής συμμετοχής του DTA στα ίδια κεφάλαια.
Η Eurobank θα πρέπει να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ.
Με ένα εύλογο DTA 25% επί των κεφαλαίων τα κεφάλαια της Eurobank διαμορφώνονται στα 1,8 δισεκ. και σε μια ακραία παραδοχή για μηδενικό DTA εμφανίζει κεφάλαια 540 εκατ.
Η Alpha bank κάτω από οποιαδήποτε σενάριο εμφανίζει τα περισσότερα και ποιοτικά πιο αναβαθμισμένα κεφάλαια και αυτή η ποιοτική διαφοροποίηση της Alpha bank αποδίδεται στα 3 δισεκ. της Credit Agricole.
Η Attica bank θα βρεθεί με 770 εκατ εφόσον ολοκληρωθεί το ομολογιακό έχει 389 εκατ αναβαλλόμενο φόρο και πρέπει να πληρώσει και 100 εκατ προνομιούχες μετοχές.
Σε μια αυστηρή ερμηνεία τα κεφάλαια της Attica bank με DTA στο 25% των κεφαλαίων θα διαθέτει 400 εκατ κεφάλαια ή 221 εκατ με μηδενικό DTA.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Με όρους tangible book value οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια με την Alpha bank στην καλύτερη θέση αλλά συνεχίζουν να είναι πολύ φτωχά ποιοτικά τα κεφάλαια καθώς το DTA είναι λογιστικά κεφάλαια και όχι πραγματικά στα Ταμεία.

Κεφαλαιακή δομή ελληνικών τραπεζών

Τράπεζα

Κεφάλαια

31/12/2015

Tangible BV

DTA

Κεφάλαια χωρίς DTA χωρίς προνομιούχες και χωρίς cocos

Εθνική

6,9 δισ (9 δισ με Cocos)

5 δισ

1,9 δισ

Πειραιώς

7,85 δις (10 δισ με cocos)

5 δισ

2,85 δισ

Eurobank

5,34 δισ

4,8 δισ

540 εκατ

Alpha bank

8,7 δισ

4,47 δισ

4,23 δισ

Attica bank

710 (770;)

389εκατ

221 εκατ

Σύνολο

29,5 δισ

19,6 δισ

9,74 δισ

Τα cocos και οι προνομιούχες μετοχές θα αποπληρωθούν και για λόγους συγκρισιμότητας δεν περιλαμβάνονται στα tangible κεφάλαια
Προνομιούχες μετοχές διαθέτουν η Eurobank και Attica bank.
Cocos διαθέτουν Εθνική και Πειραιώς και η Attica bank προσεχώς  
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

(Πρώτη Ενημέρωση: 2:44, Δευτέρα 9 Μαΐου 2016)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης