Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άνοδος πάνω από +38% ή 0,5 P/BV καθιστά επικίνδυνα υπερτιμημένες τις ελληνικές τράπεζες

Άνοδος πάνω από +38% ή 0,5 P/BV καθιστά επικίνδυνα υπερτιμημένες τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια 6,9 δισεκ. η Εθνική, η Alpha bank  8,7 δισεκ. η Πειραιώς 7,85 δισεκ. και η Eurobank 5,34 δισεκ. εμφανίζουν 10,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Η αναζήτηση της δίκαιης αποτίμησης αποτελεί πάντα ένα Γολγοθά για όσους παρακολουθούν την χρηματιστηριακή αγορά με πολύ μεγάλη συνέπεια.
Ωστόσο στην ανάλυση που θα παρουσιάσουμε σήμερα θεωρούμε ότι πάνω από τα 0,50 ευρώ P/BV οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι επικίνδυνα υπερτιμημένες.
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι ούτε αυθαίρετο, ούτε υποκειμενικό.
Σε ένα δείγμα 6 πολύ μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών – πλην της Deutsche bank – προκύπτει ότι την τρέχουσα περίοδο ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται με όρους tangible book value στο 0,62 με την Santander 0,68 και την BNP Paribas 0,65.
Η τρέχουσα αποτίμηση των 4 ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 0,38 P/BV και με όρους tangible book value 0,40.
Η πιο υπερτιμημένη – σε σχέση με τον κλάδο – μετοχή είναι της Attica bank με 0,46 P/BV.
Με βάση την παρελθούσα εμπειρία οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαπραγματεύονται με ένα discount από 20% έως 30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Με δεδομένη την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη – που δεν φαίνεται να αλλάζει – αυτό σημαίνει ότι άνοδος έως +38% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στις τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα που μεταφράζεται σε P/BV σε 0,5 θα καταστήσει επικίνδυνα υπερτιμημένο τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με όρους χρηματιστηριακών αξιών.
Αν μάλιστα υιοθετήσουμε μια αυστηρή ερμηνεία των tangible book value και με Βασιλεία ΙΙΙ ήδη ο τραπεζικός κλάδος τείνει να εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου.
Όμως με βάση την κλασσική ερμηνεία των κεφαλαίων πάνω από 38% άνοδο οι μετοχές των τραπεζών αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα υπερτιμημένες.
Για πολλοστή φορά έχουμε αναφερθεί στο παράδειγμα της Κύπρου με P/BV 0,44 μια τράπεζα που δραστηριοποιείται σε χώρα εκτός μνημονίου.
Η μετοχή της Κύπρου κολλημένη στα 0,15 ευρώ δείχνει αδυναμία να ξεκολλήσει από τα 0,44 P/BV.
Επειδή έχει καταθέτες – μετόχους δεν είναι αντιπροσωπευτική αναφέρεται ενίοτε.
Αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική επειδή έχει καταθέτες – μετόχους.
Συμπέρασμα
Η BNP PARIBAS με 84 δισεκ. κεφάλαια έχει 55 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Οι ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια 6,9 δισεκ. η Εθνική, η Alpha bank  8,7 δισεκ. η Πειραιώς 7,85 δισεκ. και η Eurobank 5,34 δισεκ. εμφανίζουν 10,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Οι επενδυτές ας είναι προσεκτικοί λοιπόν έχει επαναληφθεί πολλές φορές να φουσκώνουν τις αποτιμήσεις, να καλλιεργούν προσδοκίες πολλοί ξένοι κερδοσκόποι και στο τέλος…ο έλληνας μικρομέτοχος…να επωμίζεται την ζημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης