Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 10-12 μήνες πολιτικό χρόνο - Μόνο αν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός θα καταρρεύσει

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 10-12 μήνες πολιτικό χρόνο - Μόνο αν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός θα καταρρεύσει
Με πολιτικούς όρους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα στόχο να τα κάνει όλα τέλεια ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός....
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πολιτικό χρόνο 8-10 μήνες».
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει κορυφαίος πολιτικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews ανεπίσημα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προσωπικά δεν περιμένω εκλογές το 2016, ούτε περίμενα εκλογές το 2016.
Όσο οι δημοσκοπήσεις είναι δυσμενείς για την κυβέρνηση ξεχάστε τις εκλογές.
Ένας δομικός ανασχηματισμός είναι απαραίτητος για να δείξει η κυβέρνηση ότι ανανεώνεται και στόχος θα είναι η εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου μνημονίου.
Η κυβέρνηση έχει ένα στόχο άπαξ και δεν πήρε την άμεση λύση για το χρέος, να προσπαθήσει να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Με πολιτικούς όρους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα στόχο να τα κάνει όλα τέλεια ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός.
Επειδή ο αυτόματος μηχανισμός θα αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί κάθε χρόνο τον Απρίλιο με εφαρμογή τον Μάιο, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο αυτόματος μηχανισμός μέτρων πρώτη φορά θα κριθεί αν θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2017.
Οπότε θεωρητικά έως τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό χρόνο.
Ο σκόπελος του Οκτωβρίου με το προσχέδιο του προϋπολογισμού όπου η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να αντικαταστήσει μέτρα με άλλα τα οποία θα καλύπτουν και τις δαπάνες και τα έσοδα μπορεί να προκαλέσει τριγμούς αλλά πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πλεονέκτημα ότι αν υποχρεωθεί να τα λάβει θα απομακρύνει το ενδεχόμενο του αυτόματου μηχανισμού τον Απρίλιο – Μάιο του 2017.
Ο μόνος τρόπος να υπάρξει βίαια πολιτική φθορά της κυβέρνησης είναι να διαπιστωθεί στην πορεία ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Αν αυτό συμβεί η πολιτική φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα μιλάμε για κατάρρευση όχι απλά για φθορά.
Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ξεκάθαρα το εξής.
Μόνο αν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός θα καταρρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο πολιτικός χρόνος που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ευνοήσει πολιτικά γιατί ως γνωστό η πολιτική και η εφαρμογή των μνημονίων έχουν προκαλέσει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία και αδυνατίσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αριστερά μπορεί να τα αλλάξει όλα.
Με όρους επικοινωνιακής τακτική η ΝΔ θα μπορεί πάντα να επικαλείται ότι επικρέμεται πάνω από την ελληνική κοινωνία ο φόβος της οριζόντιας μείωσης μισθών και συντάξεων αλλά αυτός ο υπαρκτός φόβος μπορεί να είναι και πολιτικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοστεί το μνημόνιο.
Το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το δικό του success story αλά Σαμαράς.
Το σενάριο του 2014 επαναλαμβάνεται.
Το μόνο ερωτηματικό που ακόμη δεν μπορώ να απαντήσω είναι αν η ΕΕ γίνει πιο σκληρή με την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία στις 23 Ιουνίου όπου το Brexit θα καταδικαστεί.
Αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ που αποτελεί βασικό σενάριο, δεν είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ δεν θα γίνει πιεστική προς την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης