Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο για το χρέος με ετήσιο όφελος κάτω από 2 δισ – 7ετής επιμήκυνση και ίσως πρόωρη εξόφληση ορισμένων δανείων

tags :
Το σχέδιο για το χρέος με ετήσιο όφελος κάτω από 2 δισ – 7ετής επιμήκυνση και ίσως πρόωρη εξόφληση ορισμένων δανείων
Με βάση μια πρώτη προσέγγιση το ετήσιο όφελος για την Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 2 δισεκ. ευρώ.
Έχοντας εγκαταλείψει η Ελλάδα την πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι το haircut που θα εκτίνασσε τις προοπτικές της χώρας και συμβιβαζόμενη με μια λύση μετριότητας που δεν αναδιαρθρώνει το χρέος αλλά παρέχει κάποιες διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του αρχίζει να σχηματοποιείται το μοντέλο – σχέδιο για το ελληνικό χρέος.
Με βάση μια πρώτη προσέγγιση το ετήσιο όφελος για την Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται οριακά κάτω των 2 δισεκ. ευρώ. 

Θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι ο βασικός σχεδιασμός δεν είναι μια μακρά περίοδος επιμήκυνσης που θα αποφασιστεί τέλη του 2018 ή αρχές του 2019.
Ο βασικός στόχος είναι μια 7ετής επιμήκυνση, αποκλείουμε τα 17 χρόνια ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και για τα 10 χρόνια.
Η 7ετής επιμήκυνση θα πρέπει να θεωρείται το βασικό σενάριο.
Η 7ετής επιμήκυνση ρωτήσαμε επί ποιων δανείων;
Η Ελλάδα έλαβε μεταξύ 2011 και 2012 από τα δύο προγράμματα 130,9 δισεκ. με διάρκεια 31,14 χρόνια και λήξη το 2054 και 52,9 δισεκ. από διακρατικά δάνεια.
Στα δύο πρώτα προγράμματα συμμετείχε και το ΔΝΤ με 20,1 και 11,7 δισεκ. ευρώ.  
Το 2015 εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισεκ. με διάρκεια 32,3 χρόνια και λήξη το 2059.
Στο θετικό σενάριο θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής έως το 2066 το μέγιστο για το τρίτο πρόγραμμα και έως το 2061 για τα δύο πρώτα προγράμματα.
Επίσης όπως φαίνεται τα δάνεια του ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια των 52,9 δισεκ. δεν θα επιμηκυνθούν αλλά μόνο του EFSF και του ESM.
Το επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί;
Μείωση επιτοκίων στα ελληνικά προγράμματα είναι απίθανη.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα στο τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισεκ. το επιτόκιο είναι περίπου στο 1% όταν π.χ. ο ESM δανείζεται στα 30 χρόνια δηλαδή ομόλογο λήξης το 2045 στο 1,628% και στα 40 χρόνια στο 1,86%.
Άρα μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει.
Μπορεί να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στα επιτόκια ώστε να μην επηρεάζονται από τυχόν αυξήσεις και αν υπάρχει σχέδιο να εξοφληθούν δάνεια νωρίτερα;
Στο θέμα των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές και σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν στο βραχυπρόθεσμο σκέλος.
Θυμίζουμε ότι ανακοινώθηκαν 3 σκέλη, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.
Ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει ένα σχέδιο σταθερών επιτοκίων για περιόδους.
Για την πρόωρη εξόφληση θα μπορούσε να εξεταστεί π.χ. για τα διακρατικά δάνεια τα 52,9 δισεκ. για τα δάνεια που δεύτερου προγράμματος και ίσως και του ΔΝΤ.
Ως προτεραιότητα θα τεθούν τα διακρατικά δάνεια.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σενάριο που θα εξεταστεί από τις αρχές ή μέσα του 2017, όχι το 2016.
Χρήση των κερδών που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες καθώς και παράταση ορισμένων τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι πιθανό να τεθούν στην διαπραγμάτευση αλλά από το 2018 και μετά.

Μείωση country risk και δίκαιες τιμές των ελληνικών ομολόγων
 
Σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα το 10ετές θα μπορούσε να εμφανίζει απόδοση 5,5% που σημαίνει τιμή 86 μονάδες βάσης και το ετήσιο περίπου 3,9% με 3,5% που σημαίνει 99 με 100 μονάδες βάσης.  
Στην Ελλάδα θυμίζουμε ότι το ετήσιο ομόλογο λήξης 2017 έφθασε στο 59% είχε υποχωρήσει έως το 5,42% πριν εβδομάδες, για να διαμορφωθεί εσχάτως στο 8,25% σε απόδοση αγοράς και 7% απόδοση πώλησης.
Το ρίσκο χώρας όπως μεταφράζεται στις τιμές των ομολόγων και στα CDS θα αποκλιμακωθεί αλλά η αποκλιμάκωση θα κορυφωθεί μόνο με την ποσοτική χαλάρωση περί τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης