Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται εκτάκτως ανα πάσα στιγμή όχι μόνο στο έτος – Προπέτασμα καπνού ο εκλογικός νόμος

Ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται εκτάκτως ανα πάσα στιγμή όχι μόνο στο έτος – Προπέτασμα καπνού ο εκλογικός νόμος
Για τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα είναι ένας αυτόματος μηχανισμός φόβητρο και για τις αγορές θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και αξιοπιστίας
Μια νέα διάσταση για τον χρόνο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δίνει πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς.
Μιλώντας στο bankingnews ανέφερε ότι «μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε έτος κάθε Μάιο και θα στηρίζεται στα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώνονται τον Απρίλιο κάθε έτους.
Επίσης υπάρχει η εντύπωση ότι με την λήξη του προγράμματος δηλαδή το 2018 θα λήξει και ο αυτόματος μηχανισμός.
Όμως φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές στην δομή και λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού.
Συγκεκριμένα ο αυτόματος μηχανισμός θα μπορεί να λειτουργεί και σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν δηλαδή π.χ. όταν διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις ή όταν διαπιστώνεται ότι τα δημόσια οικονομικά θα οδηγηθούν σε μεγάλες αποκλίσεις πέραν του ορίου του 0,25% επί του ΑΕΠ – που θα είναι το όριο ελαστικότητας και ανοχής – τότε ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται προληπτικά.
Δεν θα είναι ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζεται από την Eurostat αλλά ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζεται από την δυναμική των πραγμάτων.
Ως εκ τούτου λοιπόν θα μπορούσε ο αυτόματος μηχανισμός να ενεργοποιηθεί Μάρτιο ή Ιούλιο ή Οκτώβριο ή οποιαδήποτε στιγμή.
Γίνεται παρασκηνιακώς μια προσπάθεια ώστε ο μηχανισμός αυτό που ονομάζεται – λανθασμένα – κόφτης αποκλίσεων να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή.
Επίσης ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικών αποκλίσεων δεν θα λήξει με την λήξει του τρίτου προγράμματος αλλά θα συνδεθεί με το χρέος και αυτός ο αυτόματος μηχανισμός θα διαρκέσει για πολλά χρόνια τουλάχιστον σε ένα βάθος 7-10 χρόνια.
Ο αυτόματος μηχανισμός μπορεί να θεωρηθεί από τους πολιτικούς διαρκές μνημόνιο αλλά στην ουσία αποτελεί μια καλή δικλείδα ασφαλείας ότι και αν συμβεί πάντα θα υπάρχει plan b.
Κάθε κυβέρνηση θα στοχεύει ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών άρα θα πρέπει κάθε κυβέρνηση να εργαστεί πολύ σοβαρά ώστε να μην υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Για τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα είναι ένας αυτόματος μηχανισμός φόβητρο και για τις αγορές θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και αξιοπιστίας» κατέληξε η πηγή που μίλησε στο bankingnews.

Οι κινήσεις τακτικής της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο

Εσχάτως γίνεται εκτενής αναφορά ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με στρατηγική
1)Να καταργήσει το bonus των 50 εδρών
2)Να δίνει bonus στους συνασπισμούς κομμάτων.
Πολιτική πηγή που μίλησε στο bankingnews τόνισε τα εξής «αν καταργηθεί το bonus των 50 εδρών θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και θα θεωρηθεί κίνηση ηττοπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί το bonus των 50 εδρών σε 30 έδρες.
Όσον αφορά το bonus σε συνασπισμό κομμάτων και κάποιες αναφορές ότι θα τροφοδοτηθεί το δεύτερο κόμμα δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό.
Αν όλα αυτά άλλαζαν ξέρετε ποιο κόμμα θα ήταν κερδισμένο η Χρυσή Αυγή καθώς θα βρισκόταν με τα ίδια ποσοστά με τουλάχιστον 26 ή 28 έδρες.
Επειδή λοιπόν δεν μπορούν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο κατά το δοκούν θα υποχρεωθούν σε συμβιβασμούς».
Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι οι εκλογικοί νόμοι δεν αλλάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης